Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπογράφτηκε η απόφαση για να λειτουργήσει αμπελώνας και φυτώριο στη Βυτίνα – Προβλέπεται και Μουσείο Μελισσοκομίας

Υπογράφτηκε η απόφαση για να λειτουργήσει αμπελώνας και φυτώριο στη Βυτίνα – Προβλέπεται και Μουσείο Μελισσοκομίας

Υπεγράφη χθες, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου,  Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα  σύμφωνα με την οποία  αποφασίζεται η διάθεση πίστωσης  316.000 ευρώ σε βάρος των εσόδων του Κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη για την επαναδραστηριοποίηση του Κρατικού  Κτήματος  Βυτίνας με την ονομασία «Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!) σε τιμητική  εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην ομιλία του,  μεταξύ άλλων,  ανέφερε την αναγκαιότητα της στροφής της πρωτογενούς παραγωγής στην ποιότητα και εξήγγειλε  την δημιουργία Σταθμού στο Κρατικό Κτήμα Βυτίνας με την ονομασία «Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας».

Ο Σταθμός της Βυτίνας, που ουσιαστικά αφορά στην αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος, θα περιλαμβάνει πρότυπο αμπελώνα με παραδοσιακές οινοποιήσιμες ποικιλίες, φυτώριο παραγωγής υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτώριο δασικών φυτών. Ο Σταθμός θα ενταχθεί σε δράσεις κατάρτισης – εκπαίδευσης- πρακτικής άσκησης γεωπόνων, τεχνολόγων γεωπονίας και νέων αγροτών. Τα προγράμματα επιμόρφωσης φοιτητών, μαθητών και αγροτών θα αφορούν στην καλλιέργεια των παραπάνω φυτικών ειδών, την εφαρμογή βιολογικών συστημάτων καλλιέργειας, την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και όλα αυτά σε εναρμόνιση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στρατηγική μας επιλογή είναι και η ανάπτυξη της ορεινής μας οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή «αναζωογονούμε» το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας που θα  ονομαστεί Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας. Αναστηλώσαμε τα διατηρητέα  και εξαιρετικά  για την αρχιτεκτονική τους κτίρια, ξαναζωντανεύουμε το αγρόκτημα, θα λειτουργήσει ξανά το δασικό φυτώριο, θα λειτουργήσει ξανά ένας μεγάλος αμπελώνας με όλες τις παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής. Μάλιστα, δίπλα στον σταθμό θα λειτουργήσει ένα τέτοιο φυτώριο ποικιλιών, προκειμένου να υπάρξει ένα υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό για όσους ανθρώπους της περιοχής θέλουν να καταπιαστούν με την αμπελουργία αλλά και με τα δασικά φυτά, ενώ στις προθέσεις μας είναι και η κατασκευή Μουσείου Μελισσοκομίας. Στον Πρότυπο αυτό Σταθμό θα κάνουμε επιπλέον σημαντικές δράσεις για την εκπαίδευση και επιμόρφωση επιστημόνων και νέων αγροτών. Έχω τονίσει επανειλημμένα πως  αν θέλουμε να ορθοποδήσουμε θα πρέπει να ξαναπατήσουμε σε μια γεωργία  ποιότητας, να φύγουμε δηλαδή  από μια γεωργία χαμηλού κόστους. Να στραφούμε στα ποιοτικά και εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας. Αυτά τα προϊόντα ζητάει ο τόπος μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη καθιέρωσε τρία σήματα ποιότητας και θα έρθουν άλλα τρία τέτοια σήματα. Πέραν δηλαδή των σημάτων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, Γεωγραφικών Ενδείξεων και Βιολογικών Προϊόντων έρχονται τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας, της νησιώτικης οικονομίας και τα παραδοσιακά προϊόντα.  Ο Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας στη Βυτίνα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στην ορεινή Ελλάδα και εμείς θα τον υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο». 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...