Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συνάντηση Παγγορτυνιακής με Λυκουρέντζο | Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και τα προβλήματα με τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια

Συνάντηση Παγγορτυνιακής με Λυκουρέντζο | Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και τα προβλήματα με τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια

Στα πλαίσια της έναρξης μιας σειράς συναντήσεων της Παγγορτυνιακής με θεσμικούς φορείς για τα προβλήματα της Γορτυνίας, η αρχή έγινε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και πρώην Υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον οποίο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσουν για θέματα του τομέα ευθύνης του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής, Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, η Γενική Γραμματέας Ελένη Παπαγιάννη, το μέλος του Δ.Σ. Θεόδωρος Γιαννακόπουλος και η εκδότρια της εφημερίδος «Γορτυνία» Πέννυ Καλύβα.

Αρχικά ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής τόνισε στον κ. Λυκουρέντζο το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν αγρότες από τις μεγάλες φωτιές το καλοκαίρι του 2021, ζητώντας να ενημερωθούν για το στάδιο που βρίσκονται οι αποζημιώσεις καθώς και τους λόγους που υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών στους οποίους δεν έχει γίνει ακόμα καμία καταβολή αποζημίωσης.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αρχικά σημείωσε ότι με συστηματική προσπάθεια διαμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο και εγκρίθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια από το Υπουργείο Οικονομικών για να καταβληθούν σημαντικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους, που έχουν λάβει μέχρι τώρα το 50% και αναμένεται η εξόφληση.

Ο Κ. Λυκουρέντζος ερωτήθηκε για το πρόβλημα με ένα μέρος από τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση. Για αυτούς αποσαφήνισε ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχουν δηλώσει αγροτικό εισόδημα από το προηγούμενο έτος. Έτσι με βάση το κανονιστικό πλαίσιο και την ΑΔΑΕ δεν μπορεί ένας μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να ενταχθεί στην διαδικασία των αποζημιώσεων, εάν την προηγούμενη χρονιά δεν έχει να επιδείξει κάποιο αγροτικό εισόδημα.

Για να δοθεί λύση σε αυτές τις περιπτώσεις και να ξεμπλοκάρουν, πρέπει οι ίδιοι να κάνουν συμπληρωματική δήλωση στην ΑΑΔΕ, δηλώνοντας αγροτικό εισόδημα,  προκειμένου αν και δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, να λάβουν το 50% της αποζημίωσης.

Στη συνέχεια τέθηκε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ το πρόβλημα που υπάρχει στις καλλιέργειες  από τα αγριογούρουνα και αν υπάρχει περίπτωση να προβλεφθεί κάποια αποζημίωση. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ σημείωσε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται, αλλά ήδη ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για να συμπεριληφθούν αυτές οι αποζημιώσεις και να ενταχθούν στις δηλώσεις του 2024.

Τελευταίο και πολύ σοβαρό θέμα που τέθηκε από την Παγγορτυνιακή, είναι η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των τσακαλιών σε όλη τη Γορτυνία και οι επιθέσεις τους σε κοπάδια, που έχουν σαν αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα χωρίς να αποζημιώνονται για τα νεκρά ζώα, ενώ η κ. Καλύβα έθεσε υπόψη  του Προέδρου και σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδος «Γορτυνία» με τίτλο «S.O.S από Γορτυνία: Αφανίζεται η κτηνοτροφία!». Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πράγματι αντιληφθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα και έχει ζητηθεί να εξεταστεί η αντιμετώπισή του μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Το Δ.Σ. της Παγγορτυνιακής Ένωσης θέλει να ευχαριστήσει τον κ. Λυκουρέντζο για τη συνάντηση αυτή και κυρίως για την αναλυτική ενημέρωση που πρόθυμα παρείχε επί μακρόν σε όλα τα θέματα. Δεδομένου ότι δεν είναι απλή η αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων, συμφωνήθηκε να παρακολουθούν από κοινού την εξέλιξη τους  και να μεταφέρουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Γορτυνίας ό,τι νεότερο προκύψει.

Εκ του Δ.Σ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...