Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε Κωνσταντινόπουλο: "Είμαστε ... αναρμόδιοι για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παραγωγών στη Γορτυνία"!

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε Κωνσταντινόπουλο: "Είμαστε ... αναρμόδιοι για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παραγωγών στη Γορτυνία"!

Επίκαιρη ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την αποζημίωση των πυρόπληκτων καλλιεργητών της Αρκαδίας συζητήθηκε την Δευτέρα στη Βουλή.

Πρόκειται για μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάηκαν τα ελαιόδεντρά τους το καλοκαίρι του 2021 στην Γορτυνία.

«Θεωρείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι που τους κάηκαν οι ελιές, δεν μπορεί το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει για να βάλουν ξανά τις ελιές;» ρώτησε αρχικά ο βουλευτής.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης απάντησε ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος θέτει την ερώτηση αναρμοδίως στο εν λόγω Υπουργείο. «Τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και δεν δηλώνουν εισόδημα αγροτικό, δεν είναι δυνατόν να τους καλύπτει ο ΕΛΓΑ.

Ειδικά, στη Γορτυνία, βάσει των στοιχείων που έχουμε, η Κυβέρνηση κατέβαλαν δυο φορές προκαταβολή και εκκρεμεί μία καταβολή ακόμα, για κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μάλιστα, στην Αρκαδία έχει δοθεί η μεγαλύτερη αποζημίωση σε ελαιοπαραγωγό, ύψους 200.000 ευρώ μόνο σε έναν.

Για εκείνους που δεν δηλώνουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, αυτοί δεν αποζημιώνονται.»

Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ και έχουν πάρει απαλλαγή. Πρέπει να μας πείτε τι θέλετε. Αν δεν είστε το Υπουργείο που είναι αρμόδιο και πείτε μου σε ποιον να απευθυνθώ. Μήπως σας βοηθήσω κι εγώ για τον Έβρο. Τι αποζημιώνετε τώρα; Το λάδι σήμερα έχει μεγάλη αύξηση στην τιμή του λαδιού. Δεν ζητώ να τους αποζημιώσουμε για το εισόδημα, αλλά να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναβάλουν τα δένδρα. Όπιον δεν τα βάλει, τα λεφτά πίσω.”

Ακολούθως, ο Υφυπουργός είπε: «Από το νομικό πλαίσιο, είναι προφανές πως αρμόδιο είναι το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αποφασίσει τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή.»

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...