Menu
RSS
Σάββατο, 27/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Μοναστήρια και Ασκητήρια της Γορτυνίας» | Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Παγγορτυνιακής Ένωσης (εικόνες)

«Μοναστήρια και Ασκητήρια της Γορτυνίας» | Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Παγγορτυνιακής Ένωσης (εικόνες)

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της αφιερωματικής έκδοσης της Παγγορτυνιακής Ένωσης για τα Μοναστήρια και Ασκητήρια της Γορτυνίας, που συνέγραψε ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης.

Η εκδήλωση που συντόνισε άψογα ο Εμμανουήλ Μελινός, θεολόγος, διευθυντής της βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου, ξεκίνησε με προβολή βίντεο που επιμελήθηκε ο Θανάσης Κουστένης και ακολούθησε η χωρωδία ψαλτών «Ενήχημα» που απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Επίσκοπος Ρωγών Θεόφιλος και οι Δήμαρχοι Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης και Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος, που υπογράμμισαν την προσφορά των μοναστηριών στην περιοχή και παράλληλα εξήραν την προσωπικότητα του π. Ιακώβου.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι:

  • Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Ιβηρίτης, πρώην Πρωτεπιστάτης Αγίου Όρους, ο οποίος μίλησε για τη συμβολή των μοναστηριών στην Ελληνική Επανάσταση.
  • Αρχιμανδρίτης Ιωσήφ Αγγελίδης, από την Ιερά Μονή Αιμυαλών Γορτυνίας, ο οποίος παρουσίασε την μοναστική ζωή στη Γορτυνία, εστιάζοντας στη σημασία της πνευματικής τους πορείας.
  • Κωνσταντίνος Καλύβας, δημοσιογράφος και Επίτιμος Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, που ανέλυσε την σημερινή εικόνα των Μονών και των Ασκηταριών της Γορτυνίας, περιγράφοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αντιμετωπίζουν.

Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια από εξαμελή ομάδα μουσικών, την επιμέλεια της οποίας είχε ο Βασίλης Οικονόμου. Τραγούδησε ο Διαμαντής Ρουμελιώτης.

Αμέσως μετά το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στην απονομή αναμνηστικών, στους ομιλητές, προσφέροντας μια εικόνα του Εθνοιερομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου Ε’.  Ακολούθησε αντίστοιχη απονομή στον Χιώτη επιχειρηματία κ. Αντώνιο Φαράκλα για την ευγενική του χειρονομία να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την έκδοση ενώ στο τέλος, το διοικητικό συμβούλιο τίμησε τον π. Ιάκωβο Κανάκη, ο οποίος αποχώρησε από τη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως όπου διατέλεσε επί 18 χρόνια πρωτοσύγκελλος, με μεγάλη και αδιάκοπης προσφοράς. Του επιδόθηκε επιστήθιος Σταυρός και τιμητική πλακέτα. Ο π. Ιάκωβος, με την αφοσίωση και το έργο του, αποτέλεσε φάρο πνευματικής καθοδήγησης και προσφοράς στην περιοχή. Την πλακέτα του απένειμαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας μαζί με το Δήμαρχο Μεγαλόπολης και τον Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής.

Ο ίδιος βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου, στην επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και τα αισθήματα αγάπης στο πρόσωπό του στη διάρκεια της 18ετούς διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγγορτυνιακής  Ένωσης εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης και της εκδήλωσης για την πολύτιμη βοήθεια και συνεισφορά τους.

Ελπίζουμε το βιβλίο αυτό να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια και να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό για να γνωρίσουμε και να επισκεφθούμε όλοι τα εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης ιστορίας μοναστήρια της Γορτυνίας.

Το βιβλίο διατίθεται αποκλειστικά από την Παγγορτυνιακή Ένωση και όποιος επιθυμεί να το προμηθευτεί μπορεί να επικοινωνήσει:

Τηλ. 6979721220

Email: pangortiniaki@gmail.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...