Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θετική απόφαση για την αποκατάσταση του ιστορικού Πύργου Πλαπούτα στην Παλούμπα Γορτυνίας

Θετική απόφαση για την αποκατάσταση του ιστορικού  Πύργου Πλαπούτα στην Παλούμπα Γορτυνίας

Κατά πλειοψηφία αποδέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας την πράξη ένταξης του έργου «Αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου Πύργου Πλαπούτα, στην Τ.Κ. Παλούμπα του Δήμου Γορτυνίας» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι" και το Σύμφωνο Αποδοχής των Όρων του προγράμματος με συνολικό προϋπολογισμό 1.440.132,02 €.

Εξουσιοδότησε το Δήμαρχο Γορτυνίας Ιωάννη Σπ. Γιαννόπουλο για τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο καθώς και την υπογραφή του Συμφώνου Αποδοχής Όρων.

Ψήφισαν:

Υπέρ της πρότασης Δέκα επτά (17) Δ.Σ.

Κατά Ένας (1) ο κ. Φράγκος

Αποχωρήσαντες ή προσωρινά απόντες ένας (1) ο κ. Κοσμόπουλος

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης:«Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της οικίας – Πύργου Δημήτριου Πλαπούτα και την αξιοποίησή της για κοινωφελή χρήση με τη μετατροπή της σε πολιτιστικό πολυχώρο.

Ο Πύργος (48 τμ) θα επαναχρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος ιστορικών κειμηλίωντων Αγωνιστών του 1821 στον πρώτο και δεύτερο όροφο. Το ισόγειο, το οποίο περιλαμβάνει 2 θόλους, επαναχρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη ενώ παράλληλα στο χώρο θα παρέχονται σε ψηφιοποιημένη μορφή ιστορικά κείμενα και ντοκιμαντέρ της ελληνικής επανάστασης. Στον όροφο πάνω ακριβώς από το χώρο αυτό, θα φιλοξενηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γύρω από τον πολιτισμό όπου θα πραγματοποιούνται επιστημονικές συναντήσεις, ημερίδες και παρουσιάσεις βιβλίων και επιστημονικών πονημάτων. Σε όλο το κτίριο, ο διάκοσμος και οι απεικονίσεις, θα είναι τεχνοτροπίας της εποχής του 1821 και πολλά στοιχεία θα αφορούν στην οικογένεια Πλαπούτα δίνοντας έμφαση στην ιστορική της πορεία και τη συμβολή της στον αγώνα.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, προβλέπεται η αποκατάσταση του μνημείου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, στα ίδια αρχιτεκτονικά πρότυπα και με τα ίδια υλικά.

Επίσης, θα αναδειχθούν όλες οι λεπτομέρειες του κτιρίου και θα διαμορφωθεί ο εξωτερικός χώρος, με κατάλληλο φωτισμό, τοιχοποιίες, πλακοστρώσεις και φυτεύσεις.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν μερική εκσκαφή, ταπείνωση εδάφους, επιχώσεις μικρής κλίμακας, στατικές εργασίες, εργασίες δικτύων σωληνώσεων, ηλεκτρολογικές εργασίες, τοποθέτηση πυροσβεστήρων, κατασκευή λιθοδομής, καθαίρεση της υπάρχουσας διαβρωμένης στέγης και σενάζ, κατασκευή νέας τετράρριχτης στέγης, κατασκευή πατωμάτων ορόφου και δαπέδων ισογείου, ανακατασκευή του χαγιατιού και ανακατασκευή της κεντρικής εξωτερικής σκάλας που οδηγεί στο χαγιάτι.

Για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό πολυχώρο, ο Πύργος εξοπλίζεται με Οπτικοακουστικά Συστήματα (φώτα, προβολείς, ηχεία), Επίπλωση (καθίσματα, προθήκες), Υφάσματα και Τάπητες (κουρτίνες, μοκέτες, ταπετσαρίες) και Εξοπλισμό Εστίασης για το χώρο του μπαρ – φουαγιέ». Ο κ. Δήμαρχος συνεχίζοντας είπε ότι για υλοποίηση του έργου απαιτείται επίσης από το Δήμο η σύνταξη μουσειολογικής μελέτης για την περιγραφή και την έκθεση μουσειακών αντικειμένων (κειμηλίων) που υπάρχουν στους κληρονόμους Πλαπούτα και έχουν δεσμευθεί να τα παραχωρήσουν με την ολοκλήρωση του έργου. Η μελέτη έχει κόστος περίπου 15.000 ευρώ για τα οποία ο Δήμος θα πρέπει να κάνει τη σχετική δέσμευση στον προϋπολογισμό του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...