Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πολυχώρος Πολιτισμού στο κτίριο του Γυμνασίου Λαγκαδίων!

Πολυχώρος Πολιτισμού στο κτίριο του Γυμνασίου Λαγκαδίων!
Δεκτή την εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκαδίων και του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών έκανε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας και ενέκρινε την παραχώρηση της χρήσης όλων των χώρων του τριώροφου κτηρίου του μη λειτουργούντος Γυμνασίου της Τ.Κ. Λαγκαδίων, στο Σύνδεσμο των εν Αττική Λαγκαδινών για κοινωφελή σκοπό και την προάσπιση των τοπικών συμφερόντων του δήμου σύμφωνα με το αρ. 185 του Ν. 3463/2006. Σκοπός της παραχώρησης είναι η συντήρηση και «διαμόρφωση» του κτιρίου για την δημιουργία πολιτιστικού χώρου για κοινή ωφέλεια των κατοίκων και του Δήμου Γορτυνίας.
Ειδικότερα η πρόταση του Συνδέσμου εν Αττική Λαγκαδινών είναι να διαθέσει μέρος εκ των εσόδων του κληροδοτήματος Στάθη Ασημακόπουλου που διαχειρίζεται, προκειμένου το κτίριο, χωρίς παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν την αρχιτεκτονική, την όψη και την λειτουργικότητα των χώρων, να φιλοξενήσει σύμφωνα με προμελέτη του Συνδέσμου τα εξής:
Α) στον 3ο όροφο όπου ο χώρος είναι ενιαίος περίπου 130 m2 δημιουργία πνευματικού κέντρου για πραγματοποίηση εκδηλώσεων των κατοίκων των φορέων και του Δήμου.
Β) στον 2ο όροφο «μουσειακό χώρο» για την έκθεση ντοκουμέντων τοπικής ιστορίας (αντικείμενα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Θεόδωρου Δεληγιάννη) και της Λαγκαδινής αρχιτεκτονικής και των Λαγκαδινών μαστόρων.
Γ) στον 1ο όροφο δημιουργία προθηκών βιβλιοθήκης για την τοποθέτηση βιβλίων της καταργηθείσας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λαγκαδίων.
Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος προγραμματισμένα και με ευθύνη του Συνδέσμου ή σε συνεργασία με το Δήμο.
Η παραχώρηση ισχύει μέχρι ανακλήσεως από το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας και σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξει ανάγκη χρήσης του κτηρίου για την επαναλειτουργία σχολείου.
Ειδικότεροι όροι όπως εγγυήσεις για την εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, χρονοδιάγραμμα, λεπτομέρειες διαμόρφωσης και λειτουργίας των χώρων, άνοιγμα στο κοινό, δαπάνες, διαδικασίες υλοποίησης της μελέτης, δικαιώματα και υποχρεώσεις θα καθοριστούν με Σύμβαση που θα υπογραφεί από το Δήμαρχο και τον νόμιμο εκπρόσωπο του Συνδέσμου εν Αττική Λαγκαδινών.
Εξουσιοδοτείται ο κ. Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος για την υπογραφή της Σύμβασης και για κάθε ενέργεια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση.
 
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
Σύμφωνα με τα πρακτικά, «ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τη συζήτηση του θέματος και ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι το Τ. Σ. Λαγκαδίων με το από 14 Δεκεμβρίου 2013 πρακτικό του Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση (χρήσης) του κτιρίου του Γυμνασίου Λαγκαδίων στο Σύνδεσμο των εν Αττική Λαγκαδινών, σε συνέχεια αιτήματος – πρότασης αξιοποίησης του Συνδέσμου που είχε κατατεθεί και συζητηθεί το έτος 2012.
Για τη συζήτηση του θέματος παρευρέθη ο Πρόεδρος και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου
Λαγκαδίων καθώς και ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών, οι οποίοι έλαβαν το λόγο παρουσιάζοντας την πρόταση και απάντησαν σε ερωτήσεις. - Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου εν Αττική Λαγκαδινών, Φιλόπουλος Ιωακείμ (Άκης) αναπτύσσοντας την πρόταση του Συνδέσμου ανέφερε το ιστορικό ίδρυσης και λειτουργίας του Γυμνασίου Λαγκαδίων την αποφασιστική συμβολή των κατοίκων των Λαγκαδίων δια των τοπικών φορέων όπως Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, Συνδέσμου εν Αττική Λαγκαδινών, αποδήμων αλλά και των κρατικών φορέων, τη διαχρονική του αξία ως σχολείο και ως δείγμα της αρχιτεκτονικής των Λαγκαδινών μαστόρων.
Ο Σύνδεσμος έχει συντάξει προμελέτη με σκοπό συντήρηση και «διαμόρφωση» του κτιρίου για τη δημιουργία πολιτιστικού χώρου για κοινή ωφέλεια των κατοίκων και του Δήμου Γορτυνίας.
Ειδικότερα η πρόταση του Συνδέσμου εν Αττική Λαγκαδινών είναι, να διαθέσει μέρος εκ των εσόδων του κληροδοτήματος Στάθη Ασημακόπουλου που διαχειρίζεται, προκειμένου το κτίριο χωρίς παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν την αρχιτεκτονική την όψη και την λειτουργικότητα των χώρων, να φιλοξενήσει τα εξής:
Α) στον 3ο όροφο όπου ο χώρος είναι ενιαίος περίπου 130 m2 δημιουργία πνευματικού κέντρου για πραγματοποίηση εκδηλώσεων των κατοίκων των φορέων και του Δήμου.
Β) στον 2ο όροφο «μουσειακό χώρο» για την έκθεση ντοκουμέντων τοπικής ιστορίας (αντικείμενα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Θεόδωρου Δεληγιάννη) και της Λαγκαδινής αρχιτεκτονικής και των Λαγκαδινών μαστόρων.
Γ) στον 1ο όροφο δημιουργία προθηκών βιβλιοθήκης για την τοποθέτηση βιβλίων της
καταργηθείσας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λαγκαδίων.
Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος προγραμματισμένα και με ευθύνη του Συνδέσμου ή σε συνεργασία με το Δήμο.
- Ο κ. Δήμαρχος επεσήμανε ότι από το νόμο επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση
ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Το κτίριο αυτό του Γυμνασίου Λαγκαδίων είναι ένα πολύ σημαντικό κτίριο για το Δήμο. Θα πρέπει να μπουν κάποιες εγγυήσεις για την υλοποίηση των εργασιών που δηλώνει ο Σύνδεσμος ότι θα κάνει για τη συντήρησή του, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κ.λ. Επίσης έχουν παρθεί κάποιες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής των Λαγκαδίων.
Θα χρειαστεί επίσης νομική κάλυψη προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια σύμβαση που αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου.
Αποχωρήσαντες ή προσωρινά απόντες ήταν τέσσερις (4) οι κ. κ. Αποσκίτης, Μαραγκός, Μουτζούρη και Παπανάστου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...