Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τον «ξεχασμένο» Λαγκαδινό μπουρλοτιέρη τίμησαν στη Λέσβο!

Τον «ξεχασμένο» Λαγκαδινό μπουρλοτιέρη τίμησαν στη Λέσβο!
3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης άνοιξε το πρωί του Σαββάτου τις εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1821 τιμώντας το μπουρλοτιέρη Γιάννη Θεοφιλόπουλο ή Καραβογιάννη.
 
Στην προτομή του ήρωα στο Πάρκο Καραπαναγιώτη, δίπλα στη Ναυτοπροσκοπική Εστία της Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών από την Περιφέρεια Προσκόπων Λέσβου και το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης, αλλά και από τον αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Γιαννάκη, το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και τους συμπατριώτες του ήρωα μέλη του Συλλόγου Πελοποννησίων Λέσβου «Ο Μοριάς».
 
 «Μαζευτήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε έναν από τους χιλιάδες άγνωστους Έλληνες πρωταγωνιστές της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης. Γεννημένος στα ορεινά Λαγκάδια της Αρκαδίας, ο Γιάννης Θεοφιλόπουλος που 'γινε γνωστός σαν Καραβόγιαννης, βρέθηκε από μωρό παιδί στα καράβια των Ψαριανών.
 
20 χρονών παιδί τον βρήκε η Επανάσταση του 1821. Κι έγινε αν και βουνίσιος, ένας δικός μας άνθρωπος, θαλασσινός, ναύτης στα πυρπολικά του Κανάρη, ένας γίγαντας της ναυτοσύνης. Γίγαντας όχι μοναχά για το μπόι του, ήταν δυο μέτρα και 15 πόντοι ύψος, αλλά γιατί απέδειξε πως τη θάλασσα τη μαθαίνει κανείς.
 
Σαν κι εμάς τους ναυτοπροσκόπους, που από μικρά παιδιά στις ξύλινες φαλαινίδες μας και στα ιστιοπλοϊκά μας σκάφη μαθαίνουμε να είμαστε, όπως λέει η κραυγή μας, "πρώτοι στο πανί, πρώτοι στο κουπί, πρόθυμοι κι εργατικοί"», ειπώθηκε μεταξύ άλλων.
 
emprosnet.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...