Menu
RSS
Τρίτη, 26/05/2020
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Σεμινάριο «Γένεσις» στη Δημητσάνα

Σεμινάριο «Γένεσις» στη Δημητσάνα
«Στην αρχή το φως
Και η ώρα η πρώτη που τα χείλη ακόμη στον πηλό
Δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου»
Οδυσσέας Ελύτης, «‘Αξιον Εστί».

Η αρχή του κύκλου ξεκινά με την αρχή της ζωής. Από την σύλληψη ως την ηλικία που εμφανίζεται ο λόγος. Σ’ αυτό το σεμινάριο θα δουλέψουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την βρεφική ηλικία. Τα πρωταρχικά βιώματα, την μη λεκτική επικοινωνία, το καθρέφτισμα στο βλέμμα της μητέρας, την στοματικότητα και πολλά άλλα. Πρόκειται για την φάση ζωής που ο πρωταρχικός δεσμός με τη μητέρα, καθορίζει σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας που έχει το άτομο αργότερα στη ζωή του, τον τρόπο που σχετίζεται στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Επίσης, θέματα που έχουν να κάνουν με τον ναρκισσισμό, την εικόνα του σώματος, αλλά και τις προσδοκίες, την πρώτη φαντασίωση των γονιών κατά την σύλληψη.

Σε αυτό το σεμινάριο μύθος μας θα είναι το πέρασμα από τους τιτάνες στους θεούς. Ο μύθος του Κρόνου (Χρόνου) και της Ρέας (που βοηθά τον χρόνο να μην είναι στάσιμος αλλά να ρέει) και της γένεσης του Δία θα είναι το διαβατήριο μας για να δουλέψουμε τα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Τόπος μας θα είναι η Αρκαδία, το Λύκαιο όρος, ο Λούσιος. Τόποι που συνδέονται με την αρχή του Δία, με το μυθολογικό πέρασμα από το χάος στον κόσμο. Το ποτάμι, το δάσος, το Ασκληπείο αλλά και η μονή Προδρόμου θα είναι τόποι έμπνευσης και δημιουργίας.
Ο χρόνος του πρώτου σεμιναρίου θα είναι το σαββατοκύριακο του χειμερινού ηλιοστασίου τότε που από το σκοτάδι γεννιέται το νέο έτος με το μεγάλωμα της μέρας.


Πρακτικές πληροφορίες

Βάση μας: Δημητσάνα, Νομός Αρκαδίας

Χρόνος: Σάββατο 20-Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014. (Κάποιοι θα είμαστε από Παρασκευή απόγευμα).

Έναρξη: Σάββατο 20 Δεκεμβρίου. Συνάντηση-ραντεβού στο κεντρικό καφενείο «Λούσιος» 9.00 π.μ.

Τιμή σεμιναρίου: 120 ευρώ, (ως 15 Νοεμβρίου 100 ευρώ).

Προτάσεις διαμονής:
• Αρχοντικό Δεληγιάννη τηλ : 6944834554 (τιμή δίκλινου 60 ευρώ με πρωινό)
• Ξενώνας Καζά τηλ : 2795031084 (τιμή δίκλινου 60 ευρώ με πρωινό - 50 ευρώ χωρίς πρωινό)
• Ξενοδοχείο Αρχοντικό Δημητσάνας τηλ : 6977085925 ((τιμή δίκλινου 50 ευρώ με πρωινό)

Οι συμμετέχοντες προτείνεται να έχουν μαζί τους ισοθερμικό ρούχο, άνετα παπούτσια (οπωσδήποτε ακόμη ένα δεύτερο ζευγάρι) αδιάβροχο ζεστό μπουφάν, σκούφο, γάντια και σακίδιο.

Δηλώσεις συμμετοχής ως 10 Δεκεμβρίου 2014.

Η κράτηση θέσεων κατοχυρώνεται με την έγκαιρη καταβολή του ποσού των 40 ευρώ στον λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς: ΙΒΑΝ GR 01721350005135072829973.


Τηλέφωνα επικοινωνίας

Σταύρου Δήμητρα: 2108064426/6945350084

Τριγάζη Φώφη: 2106125433/6936726500Το σεμινάριο "Γένεσις" είναι το πρώτο από τον ετήσιο κύκλο: "Με διαβατήριο τον μύθο"...


Με διαβατήριο τον μύθο
Περιγραφή
“But when he came to study those who had thrown off the old myths, he found them even more ugly than those who had not. They did not know that beauty lies in harmony, and that loveliness of life has no standard amidst an aimless cosmos save only its harmony with the dreams and the feelings which have gone before and blindly moulded our little spheres out of the rest of chaos.”
H.P. Lovecraft 1926 “The silver key”

Ο Άμλετ θέτει το ερώτημα: «Είσαι έτοιμος για το πεπρωμένο σου;»
Η μυθολογία είναι ένας εσωτερικός χάρτης εμπειρίας και το διαβατήριο που θα στηρίξει τον άνθρωπο στις αναζητήσεις που θα κάνει. Θα του δώσει τα εφόδια εκείνα του χαρακτήρα για να αντικρύσει, να αντιμετωπίσει και να βαδίσει προς το πεπρωμένο του.
Η αφηγηματική δομή του μύθου έχει την δύναμη να ενώσει τον τόπο και τον χρόνο και να αποκαλύψει την ιερή διάσταση του θαύματος που λέγεται ζωή προσφέροντας στον ψυχισμό εικόνες, μουσική, ποίηση και σύμβολα.
Με ποιον τρόπο μας αφορά όμως ο μύθος σήμερα, που η ζωή μοιάζει διαμορφωμένη από πρότυπα που δεν εισάγουν νέες δυνατότητες, έτσι ώστε να στηρίξουν τον άνθρωπο στην εξελικτική του πορεία, να τον προειδοποιήσουν για τον αγώνα που πρέπει να δώσει ο ίδιος, να τον ησυχάσουν ψιθυρίζοντάς του την αλήθεια που λέει ότι η ζωή δεν είναι μία σειρά από γεγονότα, αλλά ένα διαρκές γίγνεσθαι;
Αυτό είναι το σύγχρονο αγωνιώδες υπαρξιακό ερώτημα…
Ο ήρωας στους μύθους δεν πηγαίνει μόνο για το ταξίδι, δεν είναι απλώς ο άνθρωπος της περιπέτειας, αν και αυτή πρέπει την ύπαρξή του να συγκινεί. Πηγαίνει γιατί είναι ένας αναζητητής της αλήθειας και της ευδαιμονίας.
Γι αυτό ο μύθος αξιοποιείται από την δραματοθεραπεία ως ένα πολύτιμο συμβολικό υλικό με πολύ θεραπευτικές ιδιότητες. Άλλωστε, υπήρξε η πρώτη ύλη τόσο στην τραγωδία όσο και στην ψυχαναλυτική θεωρία, χάρη στην θεραπευτική διάστασή του.
Για το σεμινάριο αυτό δουλέψαμε σε στενή συνεργασία και αλληλεπίδραση πάνω από 300 ώρες για ένα χρόνο, ερευνώντας και μελετώντας υλικό από διαφορετικά γνωστικά πεδία, με επιτόπια έρευνα και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς επιστήμονες.
Αυτή η δραματοθεραπευτική σειρά σεμιναρίων αποτελεί ένα κυκλικό ταξίδι διάρκειας ενός χρόνου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, όχι αυτή των τουριστών και της πολυκοσμίας, αλλά την άλλη, τη μυθική Ελλάδα που έδωσε έμπνευση στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Το κάθε σεμινάριο θα έχει το στοιχείο της περιπέτειας, της σύνδεσης με την φύση, της ανακάλυψης μέσω των αισθήσεων, του βιώματος, της συγκίνησης και της σύνδεσης με την ατομική ιστορία.
Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε πέντε σεμινάρια (διήμερα/σαββατοκύριακα) που θα στηρίζονται σε μύθους ανάλογους με αναπτυξιακές φάσεις της ψυχικής ανάπτυξης. Κάθε αναπτυξιακό στάδιο θα δουλευτεί σε διαφορετικό χρόνο και τόπο στην Ελλάδα.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετέχουν σε ένα μέρος/τμήμα του σεμιναρίου ή σε ολόκληρο το οδοιπορικό μας.
Το κάθε σεμινάριο θα ανακοινώνεται ξεχωριστά πριν την πραγματοποίησή του όπου θα δίνονται οι σχετικές πληροφορίες.


Συνδεθείτε με την σελίδα μας στο facebook:http://www.facebook.com/dramamythos


Βιογραφικά

Σταύρου Δήμητρα
(6945350084/ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Σπούδασε δραματοθεραπεία ακολουθώντας τετραετή κύκλο σπουδών και παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αφορούν τις ψυχοθεραπείες μέσω τέχνης. Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθεί μαθήματα κοινωνικής ανθρωπολογίας για τα Βαλκάνια μέσω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει επίσης παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα συστημικής θεραπείας και ψυχανάλυσης ομάδας. Έχει εργαστεί σε σχολεία, φυλακές στην Ελλάδα και στη Β. Ιρλανδία, ΟΚΑΝΑ, Σ.Α.Τ., Πρόγραμμα Δήμου Καλλιθέας Θησέας, Πρόγραμμα Δήμου Αγ. Αναργύρων Κ.Ε.Τ.Α. και ως ερευνήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο ΕΠΙΨΥ. Δραματοθεραπευτικά έχει δουλέψει με πληθυσμούς κρατουμένων, καλλιτεχνών, τοπικές κοινότητες, εργαζόμενους εταιρειών και οργανισμών. Το στούντιο δραματοθεραπείας της λειτουργεί στην Πεύκη από το 2000 ως χώρος θεραπείας, επιμόρφωσης και εποπτείας. Επίσης κάνει επιμορφωτικά σεμινάρια στη Γαλλία αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 2010 παρακινεί την δημιουργία της Γαλλικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών, η οποία την τιμά ως επίτιμο μέλος. Ταυτόχρονα διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δραματοθεραπευτών Ελλάδας. Μέλος του Σ.Ε.Ψ. και άλλων επιστημονικών ενώσεων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, γραμματέας και αντιπρόεδρος στην Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας από το 2002 ως το 2005. Υπήρξε επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου για τον διάλογο του Ελληνικού με τους Ασιατικούς πολιτισμούς. Από το 2013 δημιουργεί σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Εν Έργω» στην οποία προεδρεύει. Από το 2013 επίσης, στα πλαίσια της «Εν Έργω» δημιουργεί και συμμετέχει ως περφόρμερ στην ομάδα «Liminals» ως συνέχεια δραματοθεραπευτικής ερευνητικής ομάδας ανέργων και ως σήμερα έχει παρουσιάσει τέσσερις περφόρμανς στην Αθήνα. Ως ανεξάρτητη ερευνήτρια έχει επιτελέσει πολλές έρευνες, πολλές από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία και πρακτικά συνεδρίων.

Φώφη Τριγάζη
(6936726500/Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Είναι: Κινησιοθεραπεύτρια (NDT Therapist)
Δραματοθεραπεύτρια (The institute of Dramatherapy London)
Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια ομάδας ζεύγους και οικογένειας (Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας).
Επόπτρια θεραπευτών μέσα από το Appreciative approach (Kensington Consultation Centre London).
Είναι κάτοχος του Πανευρωπαϊκού Διπλώματος Ψυχοθεραπείας και μέλος της Ε.Α.Ρ (The European Association for Psychotherapy) . Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Centro di Educazione Motoria ‘’Anna Torrigiani ‘’ στη Φλωρεντία και Νευροαναπτυξιακή Θεραπεία στο Λονδίνο και στη Βέρνη . Έχει επίσης μετεκπαιδευτεί στη Δυναμική Χορού και Δράματος στο Castle Priory College στο Λονδίνο, στην Ανάλυση της Κίνησης στο Laban Centre στο Λονδίνο, στο Δυναμικό του Σώματος-Σωματική Ψυχοθεραπεία (Augsburg Institute Germany) και στην Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση NIG (Neuroimaginative Gestalting). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (Ε.Δ.Π.Ε). Έχει εργασθεί πολλά χρόνια στην Ειδική Αγωγή , στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας , στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Αμαρουσίου , σε προγράμματα του Δήμου Κηφισιάς και στο Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης. Έχει διευθύνει σειρά σεμιναρίων και συνεργασθεί με πολλούς φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς. Το 1998 ίδρυσε το Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης μέσα από την Τέχνη σε συνεργασία με άλλους θεραπευτές. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά στο Μαρούσι και ιδιαίτερο επαγγελματικό της ενδιαφέρον είναι η δουλειά της μέσα από την δραματοθεραπευτική προσέγγιση με ζευγάρια και οικογένειες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...