Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκαίνια για το μονοπάτι των «Αρκάδων Ποιμένων» στη Γορτυνία (εικόνες)!

Εγκαίνια για το μονοπάτι των «Αρκάδων Ποιμένων» στη Γορτυνία (εικόνες)!
Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης), ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γ. Γιαννόπουλος και η Συντονιστική Ομάδα Γορτύνιων Εθελοντών, καλωσόρισαν στη Νυμφασία την Κυριακή 17/05/2015, τη διασυλλογική ορειβατική – περιβαλλοντική συνάντηση στο Βόρειο Μαίναλο.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι ορειβατικοί σύλλογοι : Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης, Ε.Ο.Σ. Τρίπολης, Πατρών, Κορίνθου, Σπάρτης, Καλαμάτας, Πύργου, Αθηνών, Αχαρνών, Ηλιούπολης και Χαλκίδας, συνολικά πάνω από 450 ορειβάτες.

Στην πορεία συμμετείχαν ενθουσιασμένοι από το θαυμάσιο έργο των εθελοντών και του ΣΑΟΟ, ο Βουλευτής Αρκαδίας Κ. Ζαχαριάς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), Δ. Γεωργούλης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός τα εγκαίνια ενός καινούριου υπέροχου μονοπατιού, από Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο, αφετέρου η σύσφιξη των συναδελφικών ορειβατικών δεσμών, μέσα στην όμορφη φύση της Αρκαδίας, στα λημέρια του τραγοπόδαρου θεού Πάνα, στο βουνό της επανάστασης και των Κολοκοτρωναίων, στα μονοπάτια των Αρκάδων ποιμένων.

Μονοπάτι των «Αρκάδων Ποιμένων» ονομάστηκε άλλωστε, από τους εθελοντές των παραμαινάλιων γορτυνιακών χωριών και τα μέλη του Σ.Α.Ο.Ο., που εδώ και πέντε χρόνια καθαρίζουν και σηματοδοτούν τα μονοπάτια του Μαινάλου, με σκοπό την προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη της απαράμιλλης φύσης του.

Συμπαραστάτες σε αυτή την καθαρά εθελοντική και ανιδιοτελή δράση τους είχαν κατά καιρούς την πρώην ΤΕΔΚ.Αρκαδίας, το δασαρχείο Βυτίνας, τους Δήμους της Τρίπολης και της Γορτυνίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και τους τοπικούς φορείς.

Το μονοπάτι αυτό έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα, διατρέχει ένα κομμάτι του Μαινάλιου πεδίου, από Στεμνίτσα, Λούσιο, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Πυργάκι, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια και πρόκειται να πιστοποιηθεί ως οικοτουριστικός πεζοπορικός προορισμός, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας (European Ramblers Association ).

Από τη δρυόβρυτη Νυμφασία, ξεκίνησε η χθεσινή διαδρομή, προς τη Μονή Κερνίτσας – Ασκηταριό Σφυρίδας – Μαγούλιανα – Σανατόριο Μάννας – Ποταμό Ελά – Βαλτεσινίκο, συνολικού μήκους περίπου 17 χιλιομέτρων.

Ήταν μια καταπληκτική περιπλάνηση στα δρυοδάση και ελατοδάση μας, σε πηγές, λιβάδια, ασκηταριά, μονές και ποταμάκια, στη διάρκεια της οποίας η κοσμοσυρροή των ορειβατών της Νότιας Ελλάδας απόλαυσε μία ανεπανάληπτη φυσιολατρική εμπειρία. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι των ξεχασμένων χωριών μας είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αξία του δικτύου των μονοπατιών της ορεινής πεζοπορίας, τα οποία συνεισφέρουν στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων, ο Δήμος Γορτυνίας και οι νέοι εθελοντές από τα χωριά της Γορτυνίας, διαπιστώνοντας την τεράστια ανταπόκριση του ορειβατικού κόσμου της πατρίδας μας, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προστασία και διατήρηση των οικοσυστημάτων του Μαινάλου, καθώς και την σηματοδότηση και συντήρηση των μονοπατιών που εντάσσονται σε αυτό το όραμα.

Ελπίζουμε ότι, στο εγγύς μέλλον θα μπορέσουμε να οργανώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ορειβατική και περιβαλλοντική συνάντηση, που θα συμπεριλάβει τα χωριά : Λεβίδι, Βλαχέρνα, Βυτίνα, Αλωνίσταινα, Ροεινό, Πιάνα, Ελάτη, Ζυγοβίστι, Στεμνίτσα, Δημητσάνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...