Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το πιστοποιημένο μονοπάτι του Μαινάλου έφτασε μέχρι το … «Μένουμε Ελλάδα» (vd)!

Το πιστοποιημένο μονοπάτι του Μαινάλου έφτασε μέχρι το  … «Μένουμε Ελλάδα» (vd)!
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στο πρώτο διεθνώς πιστοποιημένο μονοπάτι της Ελλάδας είχε η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Μένουμε Ελλάδα». Ο λόγος για το Mainalo Trail το οποίο είναι συνεχιζόμενο μονοπάτι 75 χρονομέτρων που συνδέει 9 οικισμούς της Γορτυνίας. (Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και Λαγκάδια).
Στην εκπομπή, οι παρουσιαστές Ρένια Τσιτσιμπίκου και Πέτρος Κουμπλής είχαν τρεις καλεσμένους από τη Γορτυνία!
Ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος είναι εμπνευστής και συντονιστής του Mainalon trail, ο Τάσος Νικολόπουλος (μέλος του σωματείου επαγγελματιών Βυτίνας) και η εθελόντρια Μαρία Κουρεμένου (Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας) η οποία ήταν εκεί με το … κατάλληλο σακίδιο και «μπατόν (μπαστούνι) πεζοπορίας»!
Ο Γιάννης Λαγός είπε ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικές διαδρομές και ότι είναι το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα και το 8ο στην Ευρώπη. Τα εγκαίνια θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο.
Στην εκπομπή παρουσιάστηκε επίσης η Γορτυνία … μέσα από τα προϊόντα της, με τη βοήθεια του μέλους του σωματείου επαγγελματιών Βυτίνας, Τάσου Νικολόπουλου, ο οποίος μίλησε για τις παραδοσιακές χυλοπίτες, τα ξυλόγλυπτα (από κέδρο) του κ. Τριαντάφυλλου και για πολλά άλλα.
Ο Γιάννης Λαγός είπε στη συνέχεια ότι μέχρι τώρα υπήρχε ο τουρισμός του τριήμερου ο οποίος έχει πληγεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Πλέον, η Γορτυνία και μέσα από αυτό το μονοπάτι, στοχεύει στον πεζοπορικό τουρισμό ο οποίος μπορεί να προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο απ’ όλη την Ευρώπη.
Η Μαρία Κουρεμένου είπε τι χρειάζεται ένας πεζοπόρος να έχει μαζί του, όταν διασχίσει το μονοπάτι. Ανέφερε λοιπόν ότι απαραίτητο είναι το σακίδιο και το μπαστούνι πεζοπορίας. Μέσα στο σακίδιο πρέπει να υπάρχει μισό λίτρο νερό (υπάρχουν πολλές πηγές, κατά μήκος του μονοπατιού), καπέλο για τον ήλιο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, ξηρά τροφή (σταφίδες, φιστίκια κ.α.), αλλά και αδιάβροχο, επειδή βρέχει συχνά στο βουνό.
Στο τέλος, η Μαρία Κουρεμένου μίλησε για τον χειροποίητο τραχανά, τα μπακλαβαδάκια, τα … εκλεκτά τρίγωνο και τα άλλα προϊόντα και γλυκά που βγάζει η περιοχή.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι το σήμα του μονοπατιού, έχει φτιάξει η διάσημη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...