Menu
RSS
Δευτέρα, 15/07/2019
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

«Ακατάλληλη η περιοχή που επιλέχθηκε για ΣΜΑ στην κάτω Γορτυνία»

«Ακατάλληλη η περιοχή που επιλέχθηκε για ΣΜΑ στην κάτω Γορτυνία»
Ο Ναυπηγός Μηχανολόγος ΕΜΠ, Καθηγητής ΑΕΝ Ασπροπύργου, Νικόλαος Γ. Τσίτσος κατέθεσε αναφορά προς τον Δήμαρχο του Δήμου Γορτυνίας, Νομού Αρκαδίας, κύριο Γιαννόπουλο Ιωάννη, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας και τους συντάκτες της μελέτης για την εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης απορριμμάτων της Κάτω Γορτυνίας. Μέσω Δήμου Γορτυνίας.
Το θέμα αφορά τη «Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην «Κάτω Γορτυνία».


«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι, Δημοτικοί σύμβουλοι,

Πληροφορήθηκα από συμπατριώτες μου ότι για τη συγκέντρωση των απορριμμάτων και τη δημιουργία Σ.Μ.Α. της περιοχής της «κάτω Γορτυνίας», στην οποία περιλαμβάνονται τα χωριά, Περδικονέρι, Μπουλιάρι, Τρόπαια, Σπάθαρης, Βυζίκι, Σταυροδρόμι, Φούσκαρης, Λευκοχώρι, Τουθόα, Καλιάνι, Καστράκι, Φαναράκι, Τουμπίτσι, Κοντοβάζαινα, Βούτσης, Δήμητρα, Μοανστηράκι, Δάφνη, Νεοχώριο, Χώρα, Λώτης, Πυρί, Λουτρά Ηραίας, Ράχες (Τέως Δήμος Τροπαίων, Τέως Δήμος Κοντοβαζαίνης, χωριά του Τέως Δήμου Ηραίας), επιλέχθηκε η περιοχή «Κέτανη» η οποία ανήκει στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος «Δόξας».

Σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης σας γνωρίζω τα παρακάτω:

1. Την πολύ μεγάλη απόσταση αυτής από χωριά όπως η Κοντοβάζαινα, Βούτσης, Λουτρά, Νεοχώριο, Χώρα κ.α. Η μεταφορά των απορριμάτων μέσω του οδικού δικτύου των αναφερόμενων χωριών θα έχει αυξημένο κόστος. Τονίζεται επίσης ότι το οδικό δίκτυο δεν είναι καλό.

2. Ότι η «κάτω Γορτυνία» λόγω της μορφολογίας του εδάφους της μπορεί να χωρισθεί στις πιο κάτω περιοχές:

α. Περιοχή (πεδινή κυρίως) του Τέως Δήμου Ηραίας.

β. Πεδινή και ημιορεινή περιοχή του Τέως Δήμου Τροπαίων.

γ. Ορεινή περιοχή του Τέως Δήμου Τροπαίων.

δ. Πολύ ορεινή περιοχή του Τέως Δήμου Κοντοβαζαίνης.

3. Από το προηγούμενο σχήμα μπορούν να προκύψουν οι πιο κάτω συνδυασμοί:

3.1. Η κάθε περιοχή να διαχειρισθεί τα απορρίμματά της.

3.2. Να γίνει συνεργασία των κατοίκων των περιοχών α,β για την επιλογή της κατάλληλης θέσης.

3.3. Να γίνει συνεργασία των κατοίκων των περιοχών γ,δ για την επιλογή της κατάλληλης θέσης.

Το ανάγλυφο τους εδάφους της «κάτω Γορτυνίας» δεν εξυπηρετεί

οικονομικά και λειτουργικά τη δημιουργία ενός χώρου συγκέντρωσης

απορριμμάτων.

Κυρίες και κύριοι,

Για τη συγκεκριμένη θέση, πριν αποφασίσετε, παρακαλώ να λάβετε

υπ’ όψιν σας τα παρακάτω:

1. Ότι αυτή ευρίσκεται στον οδικό άξονα Τριπόλεως Ολυμπίας. Η θέση του ΣΜΑ είναι σχεδόν πάνω στον εν λόγω οδικό άξονα. Η κίνηση στον δρόμο αυτό είναι μεγάλη εξ’ αιτίας της τουριστικής κίνησης προς την Αρχαία Ολυμπία και η εγκατάσταση του ΣΜΑ ενδεχομένως μεταβάλλει την ροή των τουριστών προς άλλη κατεύθυνση (πχ. Μεγαλόπολη, Ανδρίτσαινα, Ολυμπία). Η δημιουργία ενός τέτοιου σταθμού σχεδόν πάνω στον δρόμο αυξάνει την κυκλοφορία των απορριμματοφόρων οχημάτων με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων. Αυτό αν το δούμε σε συνάρτηση και με τον δεύτερο ΣΜΑ στην Γορτυνία, δείχνει μια μετατόπιση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων προς το δυτικό τμήμα του Δήμου. Οι δραστηριότητες αυτές, εκτιμώ, ότι θα επηρεάσουν την τουριστική κίνηση στον οδικό τουριστικό άξονα Βυτίνα, Λαγκάδια, Ολυμπία με άμεσα αποτελέσματα στην οικονομική ζωή για τις παρά τον άξονα ευρισκόμενες περιοχές.

2. Η κλίση του εδάφους στην επιλεχθείσα περιοχή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του 10%. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να παρασύρονται λύματα στην κοίτη του ρέματος της Κέτανης.

3. Ο ΣΜΑ εγκαθίστανται μέσα την κοίτη του ρέματος της Κέτανης.

4. Το ρέμα της «Κέτανης» προχωρώντας ενώνεται με τα ρέματα «Σούφρα», «Κόκλα», «Θρασύμι» και «Σπηλιές».

5. Το ρέμα «Θρασύμι» ενωμένο με τα προηγούμενα καταλήγει στον ποταμό «Λάδωνα».

6. Από το νερό του ρέματος «Θρασύμι» υδρεύεται με πόσιμο νερό το χωριό «Τσουμπίτσι». Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

7. Από το νερό του ρέματος «Θρασύμι» αρδεύεται μέσω «αυλακιού», για περισσότερα από εκατό (100) χρόνια, η περιοχή «κάμπος» στην οποία κάτοικοι των γύρω χωριών έχουν ποτιστικά κτήματα, Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

8. Από το νερό του ρέματος «Θρασύμι» ποτίζονται περιβόλια των κατοίκων της περιοχής. Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

9. Από το νερό του ρέματος «Θρασύμι» ποτίζονται κτήματα που παράγουν ζωοτροφές. Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

10. Στο ρέμα «Θρασύμι» και στα υπόλοιπα αναφερόμενα, κτηνοτρόφοι της περιοχής ποτίζουν το καλοκαίρι τα ζώα τους. Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

11. Το ρέμα «Θρασύμι» επισκέπτονται κάτοικοι της περιοχής για λόγους αναψυχής και χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό των πηγών του. Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

12. Τα ρέματα «Θρασύμι, Κόκλα, Κέτανη, Σπηλιές», είναι σημαντικοί υδροβιότοποι τους οποίους επισκέπτονται κάτοικοι της περιοχής και περιπατητές. Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

13. Τα ρέματα «Θρασύμι, Κόκλα, Κέτανη, Σπηλιές» μαζί με τις γύρω περιοχές αποτελούν οικολογικό σύστημα μεγάλου φυσικού κάλλους. Η ποικιλομορφία της χλωρίδας και της πανίδας του είναι σημαντική και αποτελεί συνέχεια του οικοσυστήματος του ποταμού Λάδωνα. Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

14. Παλαιότερα, με δική μου συμβολή, είχε αιτηθεί από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Αρκαδίας να χρηματοδοτηθεί έργο αξιοποίησης του ρέματος «Θρασύμι» με σκοπό τη δημιουργία χώρων αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

15. Πολλές φορές έχει συζητηθεί από κατοίκους της περιοχής η αξιοποίηση του ρέματος «Θρασύμι» με την δημιουργία οικονομικών μονάδων πχ. ιχθυοτροφείων, φυτώριων κλπ. Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

16. Στην τοποθεσία του ΣΜΑ και σε μικρή από αυτόν απόσταση υπάρχει ποιμνιοστάσιο. Τα ζώα (πρόβατα) είναι ελευθέρας βοσκής και θα κινούνται στην στενή περιοχή του ΣΜΑ.

17. Οι περιοχές «Κέτανη, Θρασύμι και Μούσγα» τις οποίες κυρίως θα επηρεάσει (υδροφόρος ορίζοντας, χλωρίδα, πανίδα) ο ΣΜΑ αποτελούν κυρίως ιδιοκτησίες των κατοίκων του χωριού Δόξα. Στις περιοχές αυτές γίνεται η βασική τους αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Η λειτουργία του ΣΜΑ θα έχει επίδραση στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα τη μεταφορά χημικών στοιχείων και χημικών ενώσεων στην τροφική αλυσίδα της στενής και ευρύτερης περιοχής.

18. Το οικοσύστημα «Κέτανη-Θρασύμι-Μούσγα-Σπηλιές» χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη του βλάστηση, τα πολλά νερά, τις πολλές βροχοπτώσεις και την εύκολη και γρήγορη, λόγω των υδάτων, μεταφορά των ρυπαντών. Σημειώσατε ότι στο «Θρασύμι» καταλήγει το ρέμα της «Κέτανης» στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

19. Το «Γεφύρι της Κέτανης» (πέτρινη κατασκευή), ιστορική κληρονομιά των προηγούμενων γενεών, ευρίσκεται σε φωτογραφίες βιβλίων Δοξιωτών και θα αξιοποιηθεί πολιτισμικά. Σημειώσατε ότι ακριβώς πάνω στο γεφύρι σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ.

Σχετικά με τους ΣΜΑ είναι γνωστά επίσης τα εξής:

1. Απαιτούν για τη λειτουργία τους μεγάλη ηλεκτρική ισχύ με αποτέλεσμα να γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον.

2. Για να εγκατασταθούν τα μηχανήματα συλλογής, συμπίεσης και αποθήκευσης θα απαιτηθούν χώροι εγκατάστασης και αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει μεγάλες αλλαγές και παρεμβάσεις στο ανάγλυφο της περιοχής.

3. Από τις χημικές αντιδράσεις των οργανικών ενώσεων των απορριμμάτων θα δημιουργηθούν αέρια προϊόντα-ρυπαντές.

4. Από τις χημικές αντιδράσεις των οργανικών ενώσεων των απορριμμάτων θα προκύψουν:

α. Υγρά προϊόντα-ρυπαντές.

β. Τοξικές οργανικές ενώσεις.

γ. Μεγάλη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων.

δ. Μόλυνση του υπόγειου νερού.

ε. Ατμοσφαιρική εναπόθεση ρυπαντών.

στ. Εναποθέσεις μετάλλων.

ζ. Αιωρούμενα σωματίδια.

η. Τοξικές χημικές ουσίες.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η επιλεχθείσα θέση για την εγκατάσταση του ΣΜΑ της «κάτω Γορτυνίας» είναι «παντελώς ακατάλληλη».
Όλοι οι παραπάνω λόγοι με αναγκάζουν να σας ζητήσω να μην εγκρίνετε με την ψήφο σας τη συγκεκριμένη τοποθεσία για την δημιουργία του ΣΜΑ. Η απόφαση σας θα είναι ιστορική διότι θα εξαρτηθεί από αυτήν η υγεία και η οικονομική ανάπτυξη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που θα εγκατασταθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

μετ’ εκτιμήσεως,
Νικόλαος Γ. Τσίτσος»

1 σχόλιο

  • Σχεδιασμός μηδέν
    Σχεδιασμός μηδέν Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 11:19 Σύνδεσμος σχολίου

    Αμάν πια με τον κάθε άσχετο! Πώς τις διαλέγουν τις θέσεις, στην τύχη??????

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...