Menu
RSS
Τετάρτη, 08/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αετορράχη Γορτυνίας - Απόφαση για να προχωρήσει η μελέτη αποκατάστασης της πλατείας!

Αετορράχη Γορτυνίας - Απόφαση για να προχωρήσει η μελέτη αποκατάστασης της πλατείας!
Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε να εγκρίνει την σύναψη Προγραµµατικής Σύµβασης, µεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ∆ήµου Γορτυνίας και της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.» ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α, για την υλοποίηση της Πρότασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας: «Μελέτη αποκατάστασης πλατείας Τ.Κ. Αετοράχης ∆ήµου Γορτυνίας».

Η Αετοράχη είναι χωριό της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας που, πριν από την ψήφιση του σχεδίου "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ", αποτελούσε μαζί με τους συνοικισμούς ΟΧΘΙΑ (Καρασάνι) και Κοκκινόραχη (Μπούζα) ενιαία κοινότητα, την κοινότητα Αετορράχης. Μετά την ψήφιση του νόμου Καποδίστριας προσαρτήθηκε στο νεοσύστατο δήμο Τροπαίων, ενώ οι δύο συνοικισμοί Όχθια και Κοκκινόραχη προσαρτήθηκαν στο νεοσύστατο δήμο Ηραίας (Παλούμπα). Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στους 50 (τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνούν τους 300). Σύμφωνα πάντως με την απογραφή του 2001 οι κάτοικοι ανέρχονται σε 198 άτομα.

Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα αριστερά της εθνικής οδού Τρίπολης -Λαγκαδίων - Πύργου και ενώνεται με αυτή στο 85° χιλιόμετρο περίπου, λίγο μετά το χωριό Σταυροδρόμι. Βρίσκεται πάνω στον άξονα του επαρχιακού δρόμου: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ - ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ - ΛΥΣΣΑΡΕΑ - ΠΑΛΟΥΜΠΑ - ΡΑΦΤΗ - ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ.

Είναι χωριό ημιορεινό με υψόμετρο 550 μέτρα περίπου. Έχει καταπληκτική ορατότητα (θέα), διαθέτει πλούσια βλάστηση και περιβάλλεται βόρεια από τον ποταμό ΤΟΥΘΟΑ (Λαγκαδινό) και νότια από το χείμαρρο ΓΚΟΥΡΑ. Και το ποτάμι και ο χείμαρρος αποτελούν φαράγγια ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που με κατάλληλη αξιοποίηση θα μπορούσαν να αυξήσουν το τουριστικό ρεύμα προς την επαρχία μας και να αναζωογονήσουν την περιοχή.

Βασικό Χαρακτηριστικό στοιχείο του χωριού είναι η κεντρική πλατεία του και κάτω από αυτή ο ανακαινισμένος ναός του Αγ. Κων/νου, κτήτορας του οποίου θεωρείται ο αγωνιστής και ιατρός του 1821 ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΔΕΤΩΡΟΣ. Η ανέγερση του ναού τοποθετείται στο έτος 1810, χρονολογία που είναι χαραγμένη σε δύο ασημένια καντήλια του ναού που φέρουν τη φράση: "1810 - ΔΙΑ ΔΩΡΕΑΣ Κ. ΔΕΤΩΡΟΥ" και τα οποία υπήρχαν στο χωριό μέχρι το 1970 οπότε και παραδόθηκαν στο κράτος για φύλαξη.

Έχει παρατηρηθεί στη περιοχή ότι, οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ύπαρξη ισχυρών ανέμων δρούν επιβαρυντικά (κρυσταλλοποίηση) για τη μακροημέρευση της κατασκευής με αποτέλεσμα την αποκάλυψη των σιδηρών οπλισμών και της ενανθράκωσης του σκυροδέματος. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος στατικής επάρκειας και η διερεύνηση πιθανών δυνατοτήτων επέκτασης, διαμόρφωσης και ανάδειξης της πλατείας.

Οι προτεινόμενες δράσεις εξυπηρετούν τόσο την αγροτική οικονομία όσο και την τουριστική δραστηριότητα που ασκείται στην περιοχή. Ειδικότεροι στόχοι του έργου είναι η δημιουργία και η επίτευξη:

• Μεγαλύτερης προσέλευσης ανθρώπων επάνω στη πλατεία αλλά και στο χωριό
• Ενίσχυσης του εισοδήματος και της οικονομίας της περιοχής

Για την υλοποίηση του ως άνω έργου απαιτείται η εκπόνηση των μελετών από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, η οποία ως Διευθύνουσα Υπηρεσία με την παρούσα ορίζεται και είναι ο αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των μελετών που οδηγούν στο έργο με τον ως άνω τίτλο. Η Υπηρεσία διαθέτει σημαντική εμπειρία και χρειάζεται υποστήριξη στην υλοποίηση του ως άνω έργου, τόσο ως προς την σκοπιμότητα όσο και για την συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων ολοκλήρωσης των μελετών.

Για την υλοποίηση του ως άνω έργου απαιτείται η εκπόνηση των μελετών προκειμένου να καταστεί ώριμο για ένταξη στο Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...