Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Άμεσα μέτρα ασφαλείας για γέφυρα στον Λούσιο

Άμεσα μέτρα ασφαλείας για γέφυρα στον Λούσιο

Οι φθορές στην γέφυρα του Κόκορη επί του Λούσιου ποταμού στην Αρχαία Γόρτυνα Αρκαδίας οδήγησαν το Υπουργείο Πολιτισμού σε μία απόφαση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, για την ασφάλεια των διερχομένων και την κατά το δυνατόν επιβράδυνση του ρυθμού φθοράς της γέφυρας.

Το Υπουργείο λοιπόν ενέκρινε τα άμεσα μέτρα της αναφοράς μηχανικών της ΔΑΒΜΜ (Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων), σχετικά με την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του θέματος στις 14-9-2016, ως εξής:

1. Απαγόρευση της κυκλοφορίας της γέφυρας, με την τοποθέτηση ακίνητων εμποδίων κυκλοφορίας (μπάρες) και απαγορευτικών πινακίδων.

2. Μεταφορά και εναπόθεση με κατάλληλο γερανοφόρο όχημα ογκόλιθων στα ανάντη του ανατολικού ακρόβαθρου για την απομάκρυνση του ορμητικού όγκου των υδάτων του ποταμού και τον περιορισμό του φαινομένου της υποσκαφής.

3. Απομάκρυνση των όμβριων που συσσωρεύονται στην ανατολική πλευρά της γέφυρας από τον παρακείμενο δρόμο, με διοχέτευσή τους στον ποταμό, μέσω κατάλληλης τάφρου, ανάντη του ανατολικού ακρόβαθρου.

4. Κοπή της ξυλώδους βλάστησης από τα ακρόβαθρα της γέφυρας. Μετά την κοπή της, θα ακολουθήσει καταπολέμηση του ριζικού συστήματος με ενδεδειγμένα ισχυρά διαλείμματα και επάλειψη της επιφάνειας της κοπής με πίσσα.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιότητων Αρκαδίας.

Μετά από αυτή την απόφαση, ακολούθησε απόφαση του Δήμου Γορτυνίας με την οποία εγκρίνει τη διενέργεια της εργασίας με τίτλο «Λήψη μέτρων ασφάλειας για προστασία γέφυρας Κόκορη», εκτιμώμενης αξίας 2.925,90 ευρώ, με Φ.Π.Α. 24%, με τη διαδικασία της κατεπείγουσας απευθείας ανάθεσης.

Ήδη ανατέθηκε η παροχή αυτής της εργασίας και ο χρόνος υλοποίησης είναι έως 30 - 04 - 2017, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αντικείμενο της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...