Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ηραία Γορτυνίας: Την Ελληνική Επανάσταση τίμησαν σε Παλούμπα και Αγιονέρι! (vd)

Ηραία Γορτυνίας: Την Ελληνική Επανάσταση τίμησαν σε Παλούμπα και Αγιονέρι! (vd)
Ο καθιερωμένος επετειακός εορτασμός για την Επανάσταση στην Ηραία (Παλούμπα-Αγιονέρι) έγινε το Σαββατοκύριακο, με διήμερες εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης προς τους Γορτύνιους επαναστάτες, οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 1821, τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περί τους 860 υπό την αρχηγία των Δημήτρη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι) και διακήρυξαν την απόφαση τους να αγωνιστούν για την Εθνική Ελευθερία.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον Δήμο Γορτυνίας και την ΔΗΚΕΓ.
Το «Καλημέρα Αρκαδία» έχει το ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις της Κυριακής.
Το πρωί, στο χωριό Παλούμπα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ιστορικό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία ο οποίος τόνισε ότι όλη η Γορτυνία είναι ηρωική και το Παλούμπα ειδικότερα. «Έχουμε την πιο ωραία Πατρίδα που θαυμάζουν όλα τα ξένα έθνη. Καυχόμεθα ως Γορτύνιοι και ως Παλουμπαίοι διότι ο τόπος αυτός είναι ποτισμένος με αίματα για την Ελευθερία.» είπε
Ομιλία έγινε από την κυρία Μαρία Γαβρήλου-Πρόεδρο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών η οποία τόνισε ότι «τον Μάρτιο του 1821 ένα ολόκληρο Έθνος, που τα 400 χρόνια σκλαβιάς, δεν κατάφεραν να εξαφανίσουν τη θρησκεία, την γλώσσα και την εθνική συνείδηση, ζητά λευτεριά».
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα και κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Αμέσως μετά στο Αγιονέρι (Μπέτσι) έγινε επιμνημόσυνη Δέηση και χαιρετισμός του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλου, ο οποίος είπε ότι το θετικό είναι ότι η Γορτυνία βρίεκσεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλίου είπε ότι «οι Πλαπουταίοι έδωσαν και τη ζωή τους για την Ελευθερία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται με τον εορτασμό το εθνικό φρόνημα».
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Βλάσης είπε ότι είναι συγκινημένος διότι από το χωριό ξεκίνησε ο πατέρας του και τόνισε ότι είναι θετικό ότι αυτό το μέρος παίρνει τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορία της Ηραίας και έκανε λόγο για το Κοινό των Ηραιατών.
Πανηγυρικός της ημέρας με θέμα: «Το ιστορικό διακύβευμα της έναρξης της Επανάστασης στο Αγιονέρι στις 20 Μαρτίου 1821», διαβάστηκε από τον κ. Ιωάννη Κάππο (Δρ. Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας) ο οποίος είπε ότι ο ξεσηκωμός ήταν αποτέλεσμα συνολικής εθνικής βούλησης που εκφράστηκε μέσα από τη Φιλική Εταιρεία.
Κατόπιν, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Αγωνιστών του ’21, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στις εκδηλώσεις ήταν ακόμα η πολιτευτής Εύη Τατούλη, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ, Μ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Γιώργος Ξυνής και πολλοί άλλοι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...