Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λαμπαδηδρομίες στη Δημητσάνα: Συγκλονιστικές στιγμές στην αναβίωση του εθίμου! (εικόνες)

Λαμπαδηδρομίες στη Δημητσάνα: Συγκλονιστικές στιγμές στην αναβίωση του εθίμου! (εικόνες)

Στην μπαρουταποθήκη του έθνους, την ιστορική Δημητσάνα, το βράδυ της 25ής Μαρτίου ο χρόνος γύρισε πίσω 196 χρόνια. Τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και αυθόρμητα οι Δημητσανίτες βγήκαν στους δρόμους με δάδες στα χέρια για να διαδώσουν και να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα.
Ο Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας με τη στήριξη του Δήμου Γορτυνίας – ΔΗΚΕΓ και των λοιπών φορέων, που δραστηριοποιούνται στην πόλη, αναβίωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το έθιμο των Λαμπαδηδρομιών. Τιμώντας τους προγόνους μας και σε ανάμνηση της αυθόρμητης πράξης τους, βγήκαν στα καλντερίμια, με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια.
Ο δημοτικός φωτισμός έσβησε και οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα, δίνοντας το «σύνθημα» για να ξεκινήσουν δύο ξεχωριστές ομάδες την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης. Μαζί τους αναμείχθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες και όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος απεύθυνε χαιρετισμό στους ήρωες του ’21. Η πομπή ξεκίνησε την πορεία της, πανηγυρίζοντας τον ξεσηκωμό των Ελλήνων με κολοκοτρωνέικα τραγούδια κάτω από τους ήχους της μαύρης Δημητσανίκτικης μπαρούτης, ενώ ο ουρανός φωτιζόταν με πυροτεχνήματα. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία, η κατάνυξη κορυφώθηκε με τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, και τον χαιρετισμό στην εκδήλωση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, και γλέντι.
Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τους συμμετέχοντες και θεατές αυτής της φαντασμαγορικής και συνάμα κατανυκτικής αναβίωσης. Δάκρυα συγκίνησης κυλούν και οι φωνές τρέμουν, δοξάζοντας τους ανθρώπους εκείνους που συνέβαλλαν για να απολαμβάνουμε σήμερα την Ελευθερία μας.

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμητική παρουσία και ενεργό συμμετοχή τους τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, τον Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο, την κα Μαρίνα Διαμαντοπούλου (πρόεδρο της ΔΗΚΕΓ), την κα Ελένη Κέζα (για τον συντονισμό των χορών), την κα Αμαλία Γούλα (διδασκαλία) και τα μέλη της Χορωδίας του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης και τον κο Γιώργο Ρηγόπουλο για τη χορηγία των πυροτεχνημάτων. Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους Δημητσανίτες, αλλά και το πλήθος επισκεπτών, που συμμετείχαν!
(Ευχαριστούμε και τον Βασίλη Μπαρμπίνη για τις ωραίες φωτογραφίες που μας παραχώρισε)

Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...