Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Γορτυνία στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»

Η Γορτυνία στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»
Τοπίο ορεινό, με άγρια φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία και θαυμαστή αρχιτεκτονική…

Στα βουνά της περιοχής, κατά τη μυθολογία, έζησε ο Αρκάδας θεός Πάνας και οι αρχαίες πόλεις της αναφέρθηκαν από τον περιηγητή Παυσανία. Η ιστορία του τόπου συνδέεται άρρηκτα με την επανάσταση του 1821 και τον Αρχιστράτηγο Θ. Κολοκοτρώνη.

Η Γορτυνία, ως μέρος της Αρκαδίας, αποτέλεσε και μέρος του αρκαδισμού (et in Arcadia ego), του πνευματικού ρεύματος που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και εκθείαζε την Αρκαδία ως τόπο ιδεατό και ειδυλλιακό και τη διαβίωση φυσική, λιτή και ξέγνοιαστη.

Η Γορτυνία είναι ελκυστική και το καλοκαίρι, αφού προσφέρει σημαντικά αξιοθέατα, παραδοσιακούς οικισμούς, πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, μεγάλο δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας, τόπους προσκυνήματος και περιήγησης, εναλλακτικές δραστηριότητες και δροσερές βραδιές με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που ψυχαγωγούν τους επισκέπτες της, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν τα τοπικά προϊόντα και οι παραδοσιακές γεύσεις όπως το μέλι, τα τυροκομικά, τα παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκά, κ.ά.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν:

Το Φαράγγι του Λούσιου με τις ξακουστές Μονές Προδρόμου, Φιλοσόφου και Αιμιαλών, καθώς και την Αρχαία Γόρτυνα, το Μουσείο Υδροκίνησης και η πολύ παλιά και γεμάτη θησαυρούς Βιβλιοθήκη στην Δημητσάνα, το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο και η Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας στην Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια χωριό των περίφημων λαγκαδινών μαστόρων και πατρίδα των Δεληγιανναίων, η κοσμοπολίτικη Βυτίνα στους πρόποδες του Μαινάλου, το πανέμορφο Βαλτεσινίκο ανερχόμενο τουριστικό προορισμό, η μαγευτική Λίμνη του Λάδωνα και τα παραδοσιακά χωριά που την περιβάλουν, το κεφαλοχώρι Τρόπαια και το μεσαιωνικό κάστρο της Άκοβας, η παραδοσιακή Κοντοβάζαινα και ο αρχαιολογικός χώρος της Ερικύνης Αφροδίτης, η Αρχαία Ηραία στην κοιλάδα του Αλφειού, τα Ιαματικά Λουτρά Ηραίας και το ιστορικό Παλούμπα γενέτειρα του στρατηγού Δ. Πλαπούτα με την πρόσφατα ανακαινισμένη οικία του.


Οι κυριότερες εκδηλώσεις 2017 είναι: τα «Θεοδωράκεια 2017», το «Ορεινό Τρίαθλο» Λίμνης Λάδωνα, ο 44ος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια, η 16η Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου, το Φεστιβάλ Μελιού στη Βυτίνα, το «Φεστιβάλ Μαινάλου» πρώην «Έθνικ φεστιβάλ» στην Βυτίνα, η Γιορτή σαρδέλας-διαγωνισμός μουστακιού στο Βελημάχι, η Αναπαράσταση Παραδοσιακού Αλωνίσματος στο Βαλτεσινίκο, το 5ο Φεστιβάλ Λίμνης Λάδωνα, ο Άθλος Μαινάλου στην Βυτίνα, η Γιορτή τσίπουρου στο Παλαιοχώρι, κ.λ.π.

Το Menalon Trail μήκους 75 χλμ. είναι το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας και διέρχεται από το Φαράγγι του Λούσιου και τις πλαγιές του Μαινάλου, καθώς και τους οικισμούς Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια.

Τα Ιαματικά Λουτρά Ηραίας με τα θειούχα νερά προσφέρουν θεραπεία, ευεξία, χαλάρωση, άριστη εξυπηρέτηση.
Λειτουργούν από 15 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2017, καθημερινά από 8.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ. τηλ. 2797022700

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Γορτυνίας με ιδιαίτερη χαρά περιμένουν τους επισκέπτες στο περίπτερο της έκθεσης, για να γνωρίσουν τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό της Γορτυνίας και να γευτούν τα προϊόντα της.

Πληροφορίες-Επικοινωνία 
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ,
Τηλ. 2795360330
www.discovergortynia.gr
web.facebook.com/DiscoverGortynia

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ (ΔΗΚΕΓ)
Τηλ.2797022700

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...