Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μέχρι το 1900 η Ανάσταση στη Δημητσάνα γινόταν το πρωί της Κυριακής!

Μέχρι το 1900 η Ανάσταση στη Δημητσάνα γινόταν το πρωί της Κυριακής!

Από την παρακάτω ιστορία φαίνεται ότι η Ανάσταση στη Δημητσάνα μέχρι το έτος 1900 γινόταν την Κυριακή το πρωί. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
Βρισκόμαστε στα 1909. Δεν θυμάμαι να είχε άλλη φορά η Δημτσάνα από τότε και ύστερα τόσον αριθμό από επιστήμονες, φοιτητάς, δημοσίους υπαλλήλους. Νεαροί όλοι στην ηλικία , ήταν πραγματική άνοιξη, Όλο ζωηρότητα, κίνηση, κέφι και χάρη, ως τα 1912 που ο πόλεμος μας εσπόρπισε.
Πλησίαζε το Πάσχα. Τι νέοι θα ήσαν αυτοί, τι πήγαν στην Αθήνα, αν δεν εφαρμόσουν και στη Δημητσάνα νεωτερισμούς και μάλιστα στην Ανάσταση. Γιατί να γίνεται η Ανάσταση το πρωί της Κυριακής κι όχι όπως στην Αθήνα τα μεσάνυχτα; Αυτό είναι απαράδεχτος αναχρονισμός. Λοιπόν; Πρέπει εδώ να νεωτερίσωμε.
Μα οι γεροντότεροι και μαζί τους και οι τρεις παπάδες, δεν ήθελαν ν’ αφήσουν τα πάτρια. Όπως το βρήκαν από τους παππούληδες , θα το κρατήσουν. Άλλως τε υπάρχουν κι άλλοι σοβαροί (!) λόγοι για την παλαιά διατήρηση της ώρας, γιατί, αλλιώς, δημιουργείται αυτόματα ένα γεύμα παραπάνω και δεν αντέχει η φτωχολογιά, έλεγαν. Μα οι νέοι είναι αμετάπιστοι, θέλουν νεωτερισμό,αλλιώς δεν θα ήσαν νέοι, Η Ανάσταση οπωσδήποτε πρέπει και θα γίνη τη νύκτα.
Είναι Μ.Σάββατο. Παντού ψιθυρίζεται η απειλουμένη αυτή αλλαγή της ώρας. Οι παπάδες αρνούνται, η αστυνομία απαγορεύει, οι γέροι σχολιάζουν με αντιρρήσεις. Μα οι νέοι είναι αποφασισμένοι για την αλλαγή της ώρας, δεν τρομάζουν με τις απαγορεύσεις και τις απειλές της αστυνομίας. Από νωρίς το βράδυ η πλατεία της Αγίας Κυριακής φρουρείται με χωροφύλακες που απαγορεύουν την προσέγγιση στην πόρτα της εκκλησίας. Μα οι συνωμόται είχαν προλάβει να εγκαταστήσουν μέσα στην εκκλησία 2-3 ομοϊδεάτες. Μαζί τους κλείστηκε μέσα και ο γράφων για ν’ ανοίξουν τις πόρτες και να χτυπήσουν σύγχρονα τις καμπάνες στην κατάλληλοι ώρα.
Στις 11 ακριβώς αρχίζει η κωδονοκρουσία. Οι χωροφύλακες, που κατελήφθησαν ανειδοποίητοι, πυροβολούν, απειλούν,βρίζουν, ουρλιάζουν.
Τίποτα. Οι πόρτες ανοίγουν, ο κόσμος που ξύπνησε θέλοντας και μη, άρχισε να προσέρχεται στην Εκκλησία. Οι παπάδες αρνούνται νάρθουν. Στο τέλος όμως μεταπείθονται, κρίνοντας άλλως τε, ότι με τη διάσπαση αυτή, ίσως χάσουν την ευκαιρία του Πασχαλινού δίσκου της εκκλησίας. Υποχώρησες ο ένας μετά τον άλλον και στο τέλος πήγαν στις εκκλησίες. Έτσι για πρώτη φορά έγινε η Ανάσταση τότε τη νύχτα και έκτοτε επεκράτησε το έθιμο αυτό μέχρι σήμερα, να γίνεται τη νύχτα η Ανάσταση.
Εννοείται ότι οι τρεις που χαρακτηρίστηκαν από τη αστυνομία ως πρωταίτιοι, οι Νάσος Μπαλάνος, Ι. Χρυσοβέργης και Κ. Αντωνόπουλος, φοιτηταί, πλήρωσαν την ανταρσία τους εκείνη με 24ωρο κράτηση στην αστυνομία. Η μαρίδα της εποχής, σατυρίζοντας το πάθημά τους, αυτοσχεδίασε και δίστιχα που τραγουδούσε για κάμποσο καιρό: 
Αν ήξερα μανούλα μου, ολόγλυκειά μου μάνα
ποτέ μου δεν θ’ ανέβαινα να βάρηγα καμπάνα….
Τα Δημητσανίτικα σπίτια ξεσηκώθηκαν την ημέρα του Πάσχα στέλνοντας πλήθος γλυκά, φαγητά και κρασιά στους …. Βαρυποινίτες κρατούμενους. Το Πάσχα τους εκείνο δεν πέρασαν και πολύ άσχημα στο κρατητήριο….

ΠΑΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΙΤΙΚΕΣ Χαρ. Ν. Μπαλάνου, Αθήνα 1951.

(Ανάρτηση Φίλιππου Καβελά)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...