Menu
RSS
Τετάρτη, 17/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημητσάνα - Γιορτάζει ο Αγιώργης της Πλάτσας!

Δημητσάνα - Γιορτάζει ο Αγιώργης της Πλάτσας!

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην συνοικία <<Πλάτσα>>της Δημητσάνας ,αποτελεί ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έχει κτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου προχριστιανικού ναού ( ιστορικός Τ. Γριτσόπουλος ),ενώ κατά την άποψη του καθηγητή Γ. Καρβελά ,κτίσθηκε πάνω στο τείχος της Τεύθιδας.

Η τελευταία εκδοχή ίσως είναι πιθανότερη.΄Όσοι ασχολήθηκαν με την ιστορία του ναού δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα στο έτος κτίσεως του,συμπερασματικά όμως συνάγεται ότι κτίσθηκε πριν από το 1720,δεδομένου ότι υπάρχει αναφορά δωρεάς στο ναό που αναφέρεται στο έτος 1723.Η σημερινή μορφή του ναού δεν είναι η αρχική.

Το δυτικό τμήμα του προστέθηκε το 1824.Είναι κεραμοσκεπής και η εσωτερική του επιφάνεια καλύπτεται με θόλο. Το τέμπλο του ξυλόγλυπτο και απέριττο ,με εικόνες που εμπνέουν βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα ,καθώς περιβάλλεται με τοιχογραφίες του 17ου και 18ου αιώνα αρίστης βυζαντινής τεχνοτροπίας ,με αυθεντικές παραστάσεις από την Π. Και Καινή Διαθήκη,τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού,των Αποστόλων ,Μαρτύρων κλπ.
Ο χώρος του ναού είναι επαρκής για τους πιστούς,καθώς επικοινωνεί με εσωτερική πόρτα ,με το παρεκκλήσι του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου,προς το βόρειο τμήμα,το οποίο έχει τοιχογραφίες παλαιότερης τεχνοτροπίας του 17ου αιώνα ή και ενωρίτερα .Στη μικρή πλατεία που περιβάλλει το Ναό,σύμφωνα με την παράδοση,λειτουργούσαν εργαστήρια τεχνιτών που τα ενοικίαζαν από το Ναό και εκεί αναπτυσσόταν έντονη κοινωνική ζωή και τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις των κατοίκων που συνεχίζονταν μέχρι και τη 10ετία του 1950.
Στην ενορία του Αγ. Γεωργίου ανήκε η οικογένεια του Π. Πατρών Γερμανού ,ο οποίος όταν επισκεπτόταν τη γενέτειρά του ιερουργούσε πάντα και είχε αφιερώσει το 1811 πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη,ιερατικά άμφια ,κανδήλια και βιβλία. Αλλά και ο Γρηγόριος ο Ε΄ θεωρούσε προστάτη του τον Αγ, Γεώργιο.

Βασιλική Αντωνιάδοι - Οι Φίλοι της Δημητσάνας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...