Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λαγκάδια | Η Παραδοσιακή Τέχνη της Πέτρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς!

Λαγκάδια | Η Παραδοσιακή Τέχνη της Πέτρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς!
Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, εγκρίθηκε ηεγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας.
 
Τι είναι & σε τι αποσκοπεί
Είναι η αποτύπωση στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με τη μορφή ευρετηρίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια έγκυρη και επικαιροποιημένη εικόνα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας (Συχνές ερωτήσεις). Μέσω του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα) προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και κυρίως για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Η πληροφορία που σχετίζεται με κάθε στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο παρουσιάζεται σε ένα Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο συμπληρώνεται και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ίδια την κοινότητα φορέων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και με τη συνδρομή της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά κάθε κράτος-μέλος της Σύμβασης οφείλει να δημιουργήσει ένα ή περισσότερα ευρετήρια άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα ευρετήρια αυτά πρέπει να ενημερώνονται τακτικά, ενώ κάθε κράτος-μέλος, όταν υποβάλλει την περιοδική έκθεσή του (periodic report) στην Επιτροπή (για την περιοδική έκθεση που υπέβαλε η Ελλάδα το 2015), πρέπει να παρέχει, μεταξύ άλλων, στοιχεία που να αφορούν το/τα εθνικά ευρετήρια άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από το 2008 μέχρι σήμερα στο Εθνικό Ευρετήριο έχουν εγγραφεί τα εξής στοιχεία:
  1. Μεσογειακή Διατροφή (2013)
  2. Καλλιέργεια της Μαστίχας (2013)
  3. Ξυλοναυπηγική (2013)
  4. Τηνιακή Μαρμαροτεχνία (2013)
  5. Μωμοέρια. Ένα έθιμο του δωδεκαημέρου (2013)
  6. Ιερά Δάση των χωριών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας (2015)
  7. Η τέχνη της Ξερολιθιάς (2015)
  8. Ψαλτική Τέχνη (2015)
  9. Τσακώνικος Χορός (2015)
  10. Ρεμπέτικο (2016)
  11. Θέατρο Σκιών -Καραγκιόζης (2016)
  12. Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι (2016)
  13. Το Παραδοσιακό Πανηγύρι του Συρράκου (2016)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...