Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Να τιμηθεί μετά θάνατον ο Γορτύνιος Ήρωας της Κύπρου Αναστάσιος Κρατημένος

Να τιμηθεί μετά θάνατον ο Γορτύνιος Ήρωας της Κύπρου Αναστάσιος Κρατημένος

Στις 16.08.1974 στην κεντρική πύλη του στρατοπέδου στην ΕΛΔΥΚ έπεφτε από τούρκικα  πυρά ηρωικά μαχόμενος ο Γορτύνιος (με καταγωγή από το Καλονέρι Λαγκαδίων) Κρατημένος Αναστάσιος.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Υπουργείου Αμύνης τα οστά του Γορτύνιου πολεμιστή έχουν αναγνωριστεί με τη μέθοδο DNA  https://goo.gal/gym5f2Q  αλλά δυστυχώς όπως πληροφορούμαστε δεν έχουν επαναπατριστεί στη γενέτειρά του.

Το μέγεθος και το μεγαλείο του ηρωισμού του Γορτύνιου μαχητή μπορεί να το αναλογιστεί κανείς διαβάζοντας το παρακάτω απόσπασμα όπως το εντοπίζουμε στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη με τίτλο "ΚΥΠΡΟΣ 1974 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ" των εκδόσεων ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία για τον τελευταίο «αλφαμίτη» της πύλης του στρατοπέδου, «αγνοούμενο» στρατιώτη Κρατημένο. Με την απαγκίστρωση, ο βοηθός πολυβολητής, στρατιώτης Λύνγκος (σήμερα «αγνοούμενος») τραυματίστηκε στα πόδια. Έσπευσαν αμέσως κοντά του, οι φίλοι του στρατιώτες Μουλακάκης και Κρατημένος (ο δεύτερος εκείνη την ημέρα είχε υπηρεσία σαν «αλφαμίτης» στην Πύλη). Ο Λύνγκος δεν μπορούσε να κινηθεί. Ο Μουλακάκης κατάλαβε ότι ήταν ανώφελο να παραμείνουν εκεί μία και σε αυτό το σημείο του στρατοπέδου τα τουρκικά τανκς απείχαν μόλις 50 μέτρα. Είπε στον Κρατημένο να φύγουν. Εκείνος όμως, παρόλο ότι ήταν μάγειρος στην ειδικότητα του είπε (μαρτυρία του στρατιώτη Μουλακάκη στο ΓΕΕΦ): «Φύγε εσύ. Θα μείνω εδώ με τον Λύνγκο». Φεύγοντας ο στρατιώτης Μουλακάκης γύρισε για τελευταία φορά και τον είδε στο όρυγμά του, να ρίχνει με το Τόμσον ριπές κατά των Τούρκων που προσπαθούσαν να περάσουν το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, καθυστερώντας όσο μπορούσε την διείσδυσή τους, έτσι ώστε να καλύψει την υποχώρηση των συντρόφων του. Κανένας δεν είδε ποτέ πια τον τελευταίο «αλφαμίτη» της Πύλης, ο οποίος μαζί με τον στρατιώτη Λύνγκο (και τόσους άλλους) από τότε αναφέρεται στην λίστα των «αγνοουμένων».

Θεωρώ σωστό και φρόνιμο ο ήρωας Κρατημένος Αναστάσιος να τιμηθεί μετά θάνατον από το Δήμο Γορτυνίας με τον τελευταίο να πράττει τα δέοντα ώστε να ταφούν τα οστά του στην ιδιαίτερή του πατρίδα.

Χρήστος Κιντής

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...