Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εκδηλώσεις για τα 197 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στην Ηραία! (εικόνες)

Εκδηλώσεις για τα 197 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στην Ηραία! (εικόνες)

Ο Δήμος Γορτυνίας και Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) πραγματοποίησαν την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, την προγραμματισμένη εκδήλωση για τα 197 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στην Ηραία, παρά τις πολλές δυσκολίες που προκάλεσαν στη περιοχή οι αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο καθιερωμένος εορτασμός αποτελεί μια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης προς τους Γορτύνιους επαναστάτες, οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 1821, τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν περί τους 860 υπό την αρχηγία των Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι) και διακήρυξαν την απόφαση τους να αγωνιστούν για την Εθνική Ελευθερία.

Τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, καθώς και Επιμνημόσυνη Δέηση για τους αγωνιστές στον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλούμπα, ομιλία με ιστορική αναδρομή από την κυρία Μαρία Λιακάκη ιστορικό, υποψήφια διδάκτορα Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια αποδόθηκαν Τιμές στο Ηρώο με την Προτομή του Δημητράκη Πλαπούτα με κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της Δημοτικής Αρχής, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αστυνομίας και των άλλων τοπικών φορέων. Κατόπιν έγινε μετάβαση στο χωριό Αγιονέρι (Μπέτσι) και συγκεκριμένα στη θέση «Αλώνι Καληντέρη» όπου είχε κηρυχτεί η Επανάσταση. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από την κυρία Κωνσταντίνα Ν. Ζευκιλή, φιλόλογο-γλωσσολόγο (B.A., M.Ed.), εξειδικευμένη σύμβουλο επικοινωνίας (Μ.Α.), υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων Παγγορτυνιακής Ένωσης με θέμα: «Οικογένεια Πλαπούτα και Ελληνική Επανάσταση: Από το χθές στο σήμερα» και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Αγωνιστών.

Τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και απηύθυναν χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, που έλκει την καταγωγή του από το χωριό Αγιονέρι και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την ιστορική επέτειο οι αντιδήμαρχοι κ. Διονύσιος Παρασκευόπουλος, κ. Γεώργιος Ξυνής, οι Δημ. Σύμβουλοι Γορτυνίας κ. Δημήτριος Γαβράς, κ. Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο Διοικητής της 124 ΠΒΕ Σμήναρχος κ. Ανδρέας Μανωλάκης, οι διοικητές του Α.Τ. Γορτυνίας και Α.Τ. Τροπαίων, η πρώην πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Γορτυνίας κ. Ελένη Θανοπούλου- Χριστοπούλου, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Παλούμπα και Λουτρών Ηραίας κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος και κ. Γεώργιος Κολιόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιονεριτών κ. Γεώργιος Καλιντέρης, η πρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων κ. Ευθυμία Γκίνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου κ. Γιάννης Κουτσανδρέας, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Δ.Ε. Ηραίας, πολιτιστικών συλλόγων, κάτοικοι και επισκέπτες.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας «Κων/νος Παπαρρηγόπουλος». Εκφράζουμε ευχαριστίες σε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την επετειακή εκδήλωση και σε όσους δούλεψαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο για την επιτυχία της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...