Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 από τη Γορτυνία συνδέεται με τον τόπο και τους ανθρώπους»

«Το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 από τη Γορτυνία συνδέεται με τον τόπο και τους ανθρώπους»

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, κατά τον εορτασμό (18.3.2018) για την έναρξη της Επανάστασης στο Μπέτσι, απηύθυνε χαιρετισμό, λέγοντας  μεταξύ των άλλων :

Το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 από τη Γορτυνία συνδέεται, εκτός των άλλων, με τον τόπο και τους ανθρώπους.  Με το ανάγλυφο του εδάφους, το πνεύμα ελευθερίας και το ισχυρό δέσιμο των Γορτυνίων με την πέτρα και το πουρνάρι της γορτυνιακής γης.     

Εκδηλώσεις, όπως αυτές στο Παλούμπα και στο Μπέτσι, φωτίζουν την ιστορική συμβολή σημαντικών γεγονότων του Αγώνα του Γένους για Εθνική Απελευθέρωση και αναδεικνύουν την ιστορική πορεία και προσφορά  των αγωνιστών της Ελευθερίας (εν προκειμένω των Πλαπουταίων), κρατούν ζωντανή τη μνήμη τους και ενισχύουν το εθνικό φρόνημα και τη συλλογική αυτογνωσία όλων μας.

Τότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν δυσμενής για τους Έλληνες επαναστάτες. Η Ιερά Συμμαχία διαφέντευε την Ευρώπη. Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ισχυρή μεν, αλλά και ο «μεγάλος ασθενής». Η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη τη διέσωζε.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε την αφετηρία για την αποσύνθεση και τη  σταδιακή διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.  

Εδώ και πολλά χρόνια,  η Τουρκία ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας και ευρύτερα του Ελληνισμού. Τα πεδία στα οποία αναπτύσσονται οι τουρκικές αξιώσεις είναι γνωστά, Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη. Εκτός των άλλων, αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Όμως η Τουρκία ασκεί επιθετική πολιτική και έναντι  άλλων χωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον. Έχει εισβάλει στη Συρία και επιτίθεται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Πρώτιστη επιδίωξή της, η αποτροπή απόκτησης, οποιασδήποτε μορφής, κρατικής υπόστασης του κουρδικού στοιχείου. Επιπλέον, επιχειρεί να ποδηγετήσει βαλκανικά κράτη, την Αλβανία αλλά και τα δημιουργηθέντα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας «ανεξάρτητα» κρατίδια και πάντως να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες και τις φιλοδοξίες τους. Έχει ανοίξει μέτωπα παντού.   

Και βέβαια η Τουρκία σπαράσσεται από μία εσωτερική κρίση, που την έχει οδηγήσει σε μιάς μορφής προσωπική δικτατορία του προέδρου της Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τα φαινόμενα, η Τουρκία παραμένει ο «μεγάλος ασθενής». Όμως οι διεθνείς συνθήκες και ο συσχετισμός δυνάμεων παγκοσμίως την καθιστούν σημαντικό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή, παρότι δεν παύει να είναι ο  ταραξίας για λογαριασμό της ιδίας αλλά και για λογαριασμό τρίτων.    

Συμπερασματικά, ο εορτασμός της έναρξης της Επανάστασης στην Ηραία αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας. Ταυτόχρονα, η ιστορική μνήμη και το ασταθές και ανήσυχο διεθνές περιβάλλον επιτάσσουν στη χώρα μας να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή,  διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και ενισχύοντας την εθνική ενότητα του λαού μας.        

Η ιστορία συνιστά άσκηση μνήμης, μέσω της οποίας το παρελθόν μεταφέρεται στο παρόν και επεκτείνεται στο μέλλον.

Εν προκειμένω, συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, ιστορικοί τόποι και πρόσωπα  σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας :  Το Μπέτσι, το Παλούμπα, η Ηραία, η Γορτυνία, ο Μορηάς, οι Πλαπουταίοι.   

Η έναρξη της Επανάστασης στην Ηραία αποτελεί κορυφαίο γεγονός του πρώτου χρόνου της Επανάστασης του 1821. Μέσω του  εορτασμού της αναδεικνύεται η καίρια σημασία, η συμβολή αυτού του ιστορικού γεγονότος στην  πορεία της Επανάστασης του 1821, τιμάται η μνήμη των Γορτυνίων αγωνιστών του Γένους για Εθνική Απελευθέρωση και αναβαθμίζεται η συλλογική αυτογνωσία και το εθνικό φρόνημα όλων μας. Μ΄ αυτό τον τρόπο διατηρείται και μεταλαμπαδεύεται η ιστορική μνήμη στους νεώτερους  

Διανύουμε την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η φιλοπατρία, η απόδοση τιμής προς όσους έδωσαν τα πάντα για την Ελευθερία αυτού του τόπου  και η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης τίθενται εκποδών, αφού θεωρούνται ξεπερασμένα και  μη αποδοτικά και σε τελευταία ανάλυση εμπόδια από όσους προσπαθούν να ελέγξουν οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά τους λαούς, επιβάλλοντας τα δικά τους «παγκοσμιοποιημένα» πρότυπα.

Επιπλέον διανύουμε μία εποχή κατά την οποία ο Ελληνισμός εξακολουθεί να έχει ανοικτά εθνικά θέματα, δέχεται απειλές και εκβιασμούς από εχθρούς και κατ΄ επίφαση συμμάχους και εταίρους.

Και η φετεινή επέτειος της έναρξης της Επανάστασης στην Ηραία συμπίπτει χρονικά με τη συστημική, οικονομική, κοινωνική και κρίση αξιών, που ο τόπος και οι πολίτες, με επώδυνο και άδικο τρόπο, βιώνουν. Συμπίπτει δε  με μία παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συμπερασματικά, ο εορτασμός της έναρξης της Επανάστασης στην Ηραία αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας. Ταυτόχρονα, η ιστορική μνήμη και η το ανήσυχο διεθνές κι ευρωπαϊκό περιβάλλον επιτάσσει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσουμε την εθνική ενότητα, διατηρώντας την εθνική ταυτότητα.       

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...