Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η γιορτή του Ναού Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Σέρβου (εικόνες)

Η γιορτή του Ναού Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Σέρβου (εικόνες)

Γιόρτασε σήμερα Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας.
«Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.»
Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί κόσμημα και σημαντικό αξιοθέατο για του Σέρβου λόγω της ιστορικότητας, της αρχιτεκτονικής και της εσωτερικής διακόσμησης. Ξεχωρίζει το χειροποίητο μωσαϊκό δάπεδο, το περίτεχνο τέμπλο και οι θαυμαστές αγιογραφίες. Είναι μονόκλιτος ναός οκταγωνικού τύπου με τρούλο.
Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα από τον Ιωάννη Δάρα που εγκαταστάθηκε στου Σέρβου προερχόμενος από την Μεσσηνία, ύστερα από επεισόδιο με τους Τούρκους, και ανακατασκευάστηκε από τον δισέγγονο του Δημήτριο Φωτίου Δάρα το έτος 1872, όπως μαρτυρεί η επιγραφή πάνω από την νότια είσοδο του ναού.
"ΤΟΝ ΝΑΟΝ ΤΟΥΤΟΝ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΜΕΝ ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ ΠΑΛΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΡΑΣ ΕΡΕΙΠΩΘΕΝΤΑ Δ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟΝ ΙΔΙΟΙΣ ΔΑΠΑΝΗΜΑΣΙΝ Ο ΔΙΣΕΓΓΟΝΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΔΑΡΑΣ ΕΝ ΜΗΝΙ ΑΥΓΟΥΣΤΩ 1872".

Κείμενο - φωτογραφίες | Μαρίνα Διαμαντοπούλου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...