Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το πλάνο για την αξιοποίηση του Κρατικού Κτήμα Βυτίνας - Τι σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα!

Το πλάνο για την αξιοποίηση του Κρατικού Κτήμα Βυτίνας - Τι σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα!

Μετά από ερωτήσεις που κατάθεσαν οι βουλευτές Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, για το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, έφερε την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, να απαντήσει στη Βουλή συνολικά για το θέμα αυτό προς τους δύο βουλευτές. 

Το περιεχόμενο της απάντησης φέρνει στη δημοσιότητα το "Καλημέρα Αρκαδία".

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθµός Ορεινής Οικονοµίας Βυτίνας - Κρατικό Κτήµα Βυτίνας αποτελεί αποκεντρωµένη υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥΠΑΑΤ) και έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του κατόπιν κληροδοτήµατος του Βυτιναίου εθνικού ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη. Η Γεωργική Σχολή Βυτίνας, η οποία λειτουργούσε για δεκαετίες, τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξε ανενεργή. Το ΥΠΑΑΤ (αρµόδια η ∆ιεύθυνση Αποκεντρωµένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδος και Ιονίου) επαναλειτούργησε τη Γεωργική Σχολή το 2014.
Το Κρατικό Κτήµα Βυτίνας έχει στη διάθεσή του 170 στρέµµατα εντός του οικισµού της Βυτίνας. Στα 40 στρέµµατα υπάρχει αλσύλλιο µε όλα σχεδόν τα είδη κωνοφόρων που ευδοκιµούν στην Επικράτεια και αποτελεί ζωντανό µουσείο φυσικής ιστορίας και χώρος αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Μετά την επαναδραστηριοποίησή του οι εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί, έχουν ως εξής:
α. Εντός του κεντρικού νεοκλασικού κτιρίου οργανώθηκαν δύο αίθουσες διδασκαλίας για την επαναλειτουργία της γεωργικής σχολής του Κρατικού Κτήµατος Βυτίνας, δυναµικότητας 100 εκπαιδευοµένων. Στο Κρατικό Κτήµα Βυτίνας από το 1896 λειτουργούσε Γεωργική Σχολή, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες ήταν σε αδράνεια. Το ΥΠΑΑΤ (αρµόδια η ∆ιεύθυνση Αποκεντρωµένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδος και Ιονίου) ενέγραψε τη Γεωργική Σχολή του Κρατικού Κτήµατος Βυτίνας ως εγκεκριµένο φορέα τόσο ως κέντρο κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρµάκων όσο και ως κέντρο εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρµάκων.
Μέχρι στιγµής, έχουν εκπαιδευτεί πλέον των 200 παραγωγών. Από την εν λόγω δραστηριότητα είναι προφανής η πρόκληση κοινωνικού οφέλους. Επίσης, έχει ενταχθεί στα ερευνητικά µελετητικά προγράµµατα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστηµών το Κρατικό Κτήµα Βυτίνας και εκτιµάται ότι το συγκεκριµένο Ινστιτούτο θα εκτελεί τουλάχιστον ένα πρόγραµµα κατάρτισης κατά έτος µε εναλλασσόµενο γνωστικό αντικείµενο την αµπελουργία, την οινολογία, την κτηνοτροφία και τη µελισσοκοµία. Παράλληλα, σε συνεργασία µε τον ΕΛ.Γ.Ο.-∆ΗΜΗΤΡΑ, έχουν πραγµατοποιηθεί και ολοκληρωθεί, κατά το έτος 2017, τρία (3) σεµινάρια κατάρτισης Νέων Γεωργών, µε γνωστικά αντικείµενα τη µελισσοκοµία και την κτηνοτροφία. Από το τρέχον έτος και εις το εξής, σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, η Γεωργική Σχολή Βυτίνας θα αποτελέσει τόπο για την πρακτική άσκηση προπτυχιακών και µεταπτυχιακών φοιτητών. Επίσης, στο Κρατικό Κτήµα Βυτίνας έχουν, κατά τα τελευταία έτη, διοργανωθεί πλήθος ηµερίδων και συνεδρίων.
β. Ολοκληρώθηκε η ανάδειξη της υφισταµένης φυτείας µηλοειδών εκτάσεως 15 περίπου στρεµµάτων, ποικιλίας Delicious- Πιλαφά, η οποία είναι χαρακτηρισµένη ως ποικιλία Προστατευοµένης Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σηµειώνεται ότι το Κρατικό Κτήµα Βυτίνας είναι εγγεγραµµένο στον Ευρωπαϊκό κοινοτικό κατάλογο δενδρωδών ως διατηρητής της συγκεκριµένης ποικιλίας µηλοειδών.
γ. Αναδείχθηκε η υφισταµένη φυτεία φουντουκιάς εκτάσεως 6 στρ. περίπου και έχει ήδη γίνει παραγγελία δενδρυλλίων φουντουκιάς µολυσµένων στο ριζικό τους σύστηµα µε τον εδώδιµο µύκητα της τρούφας (Tuberaestivum). Εάν πετύχει η καλλιέργεια αυτή, πέραν των εσόδων που θα απολαύσει το Κρατικό Κτήµα, θα µεταδοθεί τεχνογνωσία στην ευρύτερη περιοχή, προτρέποντας τους παραγωγούς σε εναλλακτικές καλλιέργειες.
δ. Ολοκληρώθηκε η φύτευση εκτάσεως 40 στρεµµάτων ελληνικών ποικιλιών οιναµπέλου (Μοσχοφίλερο, Μαυρουδί και Μαλαγουζιά). Έχει προγραµµατιστεί η λειτουργία µικρής κλίµακας οινοποιείου και αποσταγµατοποιείου για την αύξηση της καθετοποίησης της παραγωγής των προϊόντων της φυτείας οιναµπέλου. Κατά τον ισχυρό παγετό της 28ης και 29ης Απριλίου του 2016, όπως αυτός αποτυπώνεται και στα δεδοµένα του ΕΛ.Γ.Α., τα µοσχεύµατα καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς και σε απόλυτο ποσοστό. Έχει προγραµµατιστεί η αντικατάσταση της φυτείας την άνοιξη του 2018 σε συνεργασία µε τον Σύλλογο Φυτωριούχων Ελλάδος, ο οποίος θα προσφέρει το πολλαπλασιαστικό υλικό δωρεάν. Για τη φύτευση απαιτούνται εργάτες γης, τους οποίους το Κρατικό Κτήµα Βυτίνας δεν διαθέτει. Για τον λόγο αυτό και έχοντας υπόψη ότι είναι περιορισµένοι οι πόροι που µπορούν να αντληθούν από τον κρατικό Προϋπολογισµό, το ΥΠΑΑΤ (αρµόδια η ∆ιεύθυνση Αποκεντρωµένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδος και Ιονίου) προτίθεται να συνεργαστεί µε οινοποιούς και αµπελουργούς της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θα προσφέρουν την εργασία που απαιτείται για τη φύτευση και τη διατήρηση του αµπελώνα, µε αντάλλαγµα ποσοστό επί του προϊόντος που θα παραχθεί µετά την τριετία, όπου η φυτεία καθίσταται παραγωγική.
ε. Το Κρατικό Κτήµα Βυτίνας προτίθεται να προβεί στην ταυτοποίηση και εν συνεχεία στη σποροπαραγωγή του ιδιαίτερου τοπικού προϊόντος «Τσάι Μαινάλου» (Sideritisclandestinapeloponnesiaca) σε συνεργασία µε το Σωµατείο «Φίλοι του Κληροδοτήµατος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη», το οποίο θα καλύψει τις καλλιεργητικές δαπάνες του εγχειρήµατος. Το επόµενο βήµα αυτής της συνεργασίας θα είναι η ανάδειξη και η εµπορική προώθηση µέσω ταυτοποίησης, τυποποίησης και σποροπαραγωγής και άλλων σπάνιων τοπικών φυτικών ειδών και προϊόντων.
στ. Κατόπιν της κατασκευής του µελισσοκοµικού εκθετηρίου, έχει προγραµµατιστεί η δηµιουργία πρότυπου µελισσοκοµείου, το οποίο θα χρησιµεύει ως εργαστήριο για την εξαγωγή συµπερασµάτων προς όφελος των παραγωγών της Πελοποννήσου, στοχεύοντας σε µεγέθη, όπως ποσότητα και ποιότητα παραγωγής ανά περιοχή στο δάσος του Μαινάλου, εφαρµογή προτύπων αντικλεπτικών συστηµάτων, παραγωγή βασιλισσών κ.ά. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις θα δηµιουργηθεί συσκευαστήριο µελιού, για την εξυπηρέτηση των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής µε µικρή συµµετοχική δαπάνη από µέρους τους. Όπως είναι γνωστό, το έτος 2014 αποτέλεσε µεταβατική περίοδο για τη διακίνηση του χύµα µελιού. Από το έτος 2015 θεσµοθετηµένα απαγορεύεται η διακίνηση ασυσκεύαστου µελιού και απαραίτητη προϋπόθεση στη σήµανσή του αποτελεί η αναγραφή του κωδικού του εγκεκριµένου συσκευαστηρίου. Στην περιοχή της Αρκαδίας λειτουργούν ελάχιστα ιδιωτικά συσκευαστήρια χωρίς κρατικό έλεγχο και είναι αναπόφευκτη η αστοχία στην εµπορική διάθεση και η οικονοµική αιµορραγία των παραγωγών.
ζ. Έχει προγραµµατιστεί ο εξωραϊσµός του πειραµατικού αλσυλλίου εκτάσεως 40 περίπου στρεµµάτων εντός της επικράτειας του Κρατικού Κτήµατος Βυτίνας, όπως, επίσης, και η δηµιουργία ενός σύγχρονου συστήµατος πυρόσβεσης, το οποίο είναι άκρως αναγκαίο µέτρο πυροπροστασίας.
η. Θα δηµιουργηθεί ένας επισκέψιµος βυσσινόκηπος ποικιλίας Βύσσινου Τριπόλεως εκτάσεως 15 στρεµµάτων. Ήδη έχουν γίνει οι προφυτρωτικές καλλιεργητικές φροντίδες που προβλέπονται. Παράλληλα, θα εγκατασταθεί φυτεία λυκίσκου κατά το έτος 2018, σε συνεργασία µε παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θα καλύψουν το κόστος εγκατάστασης και όλες τις
καλλιεργητικές δαπάνες της φυτείας, µε αντάλλαγµα ποσοστό επί του προϊόντος που θα παραχθεί.
Έχοντας υπόψη τους ανωτέρω σχεδιασµούς και τις υλοποιούµενες δράσεις και µε δεδοµένη τη βούληση και τις προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ (αρµόδια η ∆ιεύθυνση Αποκεντρωµένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδος και Ιονίου), είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα σύµπραξης του Κρατικού Κτήµατος Βυτίνας µε τοπικούς φορείς και παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, προκειµένου να καταστεί βιώσιµο, αύταρκες και κοινωφελές, καθώς δεν διαθέτει εργάτες γης µε εµπειρία στη δενδροκοµία, στην αµπελουργία και στα φυτά µεγάλης καλλιέργειας.

2 σχόλια

  • Κατερινα
    Κατερινα Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 14:34 Σύνδεσμος σχολίου

    Τα μισά από αυτά να γινουν, όχι όλα, μία χαρά θα ειναι

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 12:32 Σύνδεσμος σχολίου

    Χα Χα Χα ας γελάσουμε πλάκα μας κάνουν για άλλη μια φορά

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...