Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Στεμνίτσα τίμησε την Επέτειο της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας (εικόνες)

Η Στεμνίτσα τίμησε την Επέτειο της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας (εικόνες)

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Στεμνίτσα Γορτυνίας την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 για την 197η Επέτειο της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία συγκροτήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ι.Μ. Καλτεζών Αρκαδίας και αποτέλεσε τη πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων. Έδρα της Γερουσίας ορίσθηκε η Στεμνίτσα και την άλλη μέρα, στις 27 Μαΐου 1821 συνεδρίασε στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής Στεμνίτσας, η οποία αποτέλεσε για λίγες μέρες την έδρα της πρώτης διοίκησης της απελευθερωμένης Ελλάδας.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας ο Περ. Σύμβουλος κ. Γιάννης Κατσίρης, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, οι αντιδήμαρχοι Γορτυνίας κ. Κώστας Κανελόπουλος, κ. Κανέλος Νικήτας, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Καλίμαχος Πυρπυρής, κ. Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος, κ. Δημήτριος Ματζαβίνος, κ. Ευστάθιος Κούλης, κ. Δημήτριος Γαβράς, κ. Δημήτριος Καζάς, η Πρόεδρος ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο Διοικητής της 124 ΠΒΕ Σμήναρχος Ανδρέας Μανωλάκης, ο Υποδιοικητής του 11ου Συντάγματος Πεζικού ταξίαρχος Παναγιώτης Τσίλης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γορτυνίας κ. Αντώνιος Τσιλιγκίρης, ο τέως Δήμαρχος Τρικολώνων και πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων κ. Γεώργιος Μπαρούτσας, ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Στεμνίτσας κ. Θωμάς Σαρακινιώτης, ο Πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Τρίπολης κ. Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Παναρκαδικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Γιαννακάκος, η Αντιπρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Γραμματέας του Παγκοσμίου Παναρκαδικού Συμβουλίου κυρία Ουρανία Αναγνωστοπούλου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Υψούντας» κ. Ρούλα Λαγού, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών φορέων, πολλοί κάτοικοι καθώς και επισκέπτες.

Η επετειακή εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), με την συνεργασία των τοπικών και πολιτιστικών φορέων της Στεμνίτσας, περιλάμβανε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που τέλεσε ο εφημέριος π. Νικόλαος Πιτοπουλάκης και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Γιάννη Κόκκωνα, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στην συνέχεια, όλοι οι παριστάμενοι κατέβηκαν πεζοί στην πλατεία της Στεμνίτσας, όπου ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Αρχών και τους επισκέπτες, μίλησε για την ιστορική γιορτινή ημέρα.

Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό και αναφέρθηκαν στην ιστορική επέτειο ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε από την «Λαογραφική Εστία Τρίπολης» με υπεύθυνο τον κ. Βασίλη Παναγόπουλο, που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και ιστορικά τραγούδια. Η εκδήλωση έληξε με ένα κλέφτικο τραγούδι από την κ. Κωνσταντίνα Μηλιώνη και χορό απ’ όλους τους παρευρισκόμενους.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κ. Μαρία Βέλτσου, μαθήτρια της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...