Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Επίτιμος δημότης του Δήμου Μεγαλόπολης ο Μητροπολίτης Ευστάθιος!

Επίτιμος δημότης του Δήμου Μεγαλόπολης ο Μητροπολίτης Ευστάθιος!

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης και ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Μεγαλόπολης τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, με το "Καλημέρα Αρκαδία" να παρουσιάζει τις λεπτομέρειες. 

Ο Δήμος Μεγαλόπολης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και της πραγματοποίησης των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων θα συμμετέχει στην τελετή τιμητικής εκδήλωσης που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ο οποίος υπηρέτησε την περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης ως Αρχιμανδρίτης, προς τιμή της εξέχουσας προσωπικότητάς του και του τεράστιου κοινωνικού, φιλανθρωπικού, Θρησκευτικού και πνευματικού του έργου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης Αθανάσιο Χριστογιαννόπουλο να επιδώσει απόσπασμα της απόφασης μαζί με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας και ψηφιακού άλμπουμ, προς τιμή του, κατά τη διοργάνωση εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, στις 20 Δεκεμβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος γεννήθηκε στη Βαλύρα Μεσσηνίας το 1940. Στο Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του έμαθε τα εγκύκλια γράμματα, ενώ τελείωσε το Γυμνάσιο - Λύκειο στην κωμόπολη του Μελιγαλά. Το έτος 1963 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή των Αθηνών.
Το έτος 1964 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου και εχειροτονήθη διάκονος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, τοποτηρητού τότε της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, του οποίου έλαβε και το όνομα.
Υπηρέτησε με το βαθμό τον διακόνού ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Το έτος 1966 μετετέθη ως Ιεροκήρυξ στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος κα Μεγαλοπόλεως μετά την επίμονη παράκληση τον αοιδίμού Μητροπολίτου.
Χειροτονήθηκε στις 6-12-1966, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως, πρεσβύτερος και την ίδια - του απονεμήθηκε το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη.
Στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως υπηρέτησε επί 11 συναπτά έτη ως Ιεροκήρυξ, εκ των οποίων τα δύο και ως καθηγητής στην επαγγελματική Σχολή Μεγαλοπόλεως.
Το έτος 1977 ηροσεκλήθη από τον αείμνηστο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ως Ιεροκήρυξ και Πρωτοσύγκελος, διορίσθηκε δε Ηγούμενος στην Ι. Μονή Βουλκάνου.
Την 28 Αυγούστου 1980 εξελέγη Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, χειροτονήθηκε την 31 Αυγούστου και ενθρονίστηκε την 281 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.
Κατά τη διάρκεια της μακράς διακονίας του, παρουσίασε ένα τεράστιο έργο, το οποίο καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα εκκλησιαστικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής διακονίας.
Για το αν γένει έργο του τιμήθηκε με κολλά μετάλλια και διακρίσεις, από Πατριάρχες, Εκκλησίες, ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, αχό Υπουργεία και από την Πανελλήνια 'Ενωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τυπου.
Το έτος 2006 αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής τον Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το έτος 2019 αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Η πόλη της Μεγαλόπολης και η ευρύτερη περιοχή της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, που αποτέλεσε σταθμό στην ποιμαντορική πορεία του Σεβσσμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου, γνώρισαν την άφθαστη αγάπη του, για τα παιδιά, τους, μεγάλους, τους ηλικιωμένους, τους πτωχούς, τους αρρώστους, τους πενθούντες. Γνώρισαν τον ήπιο χαρακτήρα του, την ταπεινότητά τον, το σπάνιο ήθος του, τη βαθύτατη Θεολογική και εγκυκλοπαιδική του μόρφωση, τη γλυκύτητα του θεόπνευστου λόγου του.

© www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...