Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Live ο αγιασμός για την έναρξη των έργων φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη!

Live ο αγιασμός για την έναρξη των έργων φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη!

Η τελετή αγιασμού για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

O αγιασμός τελέστηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία.

Παρόντες ήταν ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο Ειδικός Γραμματέας ΕΣΠΑ Γεώργιος Ζερβός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλειο Γιαννάκης και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, ο κ. Χώματας από τον ΔΕΣΦΑ, ο Γενικός Διευθυντής ΔΕΗ Φώτης Καραγιάννης, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Κωνσταντίνος Γίδης, ο πρώην Δήμαρχος Τάκης Μπούρας και ο Πρόεδρος της EDIL Μιχάλης Λαμπρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι Φορέων που έχουν συντελέσει στη δρομολόγηση αυτού του σημαντικού έργου για την περιοχή.

Μετά την τελετή αγιασμού, ο Μητροπολίτης κ. Ιερεμίας τόνισε ότι η Εκκλησία συμβαδίζει με την τοπική αρχή πάντα και αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της έλευσης του φυσικού αερίου στην πόλη της Μεγαλόπολης.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη των εργασιών. Μίλησε επίσης για τις καθοριστικές καίριες παρεμβάσεις του κ. Βλάση για να προχωρήσει το έργο. Το πρώτο μέρος αφορά την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου 46 χλμ με προϋπολογισμό 9 εκ ευρώ που καλύπτει πλήρως τον ιστό Μεγαλόπολης. Συνολικά εξυπηρετούνται 3.400 νοικοκυριά.

Το δεύτερο μέρος αφορά την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης κατά 100% του τέλους σύνδεσης και του απαραίτητου εξοπλισμού σύνδεσης χωρίς την πραγματική επιβάρυνσης και χωρίς κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας, ανεξάρτητα αν έχει συνδεθεί κάποιος με την τηλεθέρμανση.

Ο Δήμαρχος αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Ζερβού, ενώ έκανε δική αναφορά στη ΔΕΗ, στη Λιγνιτική Μεγαλόπολης, στο ΔΕΣΦΑ και στην Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης.

Το εμβληματικό έργο παίρνει σάρκα και οστά, σηματοδοτεί την έναρξη της μετάβασης του λεκανοπεδίου στη μεταλιγνιτική εποχή, είναι ένα έργο αναγκαίο αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του, δεν αρκεί για να καταστήσει τη μετάβαση δίκαιη και ομαλή.

Περιμένουμε μέτρα που θα περιορίσουν την εκτόξευση της ανεργίας και της οικονομίας καχεξίας της περιοχής μας.

Δεν διαθέτει η  περιοχή μας υποδομές που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να προσελκύσουν βιώσιμες επενδύσεις, πρέπει να ενσκύψει η πολιτεία στα προβλήματα, είναι χρέος της απέναντι σε μια περιοχή που έχει δώσει τα πάντα και υποστεί τις συνέπειες από τη λειτουργία των λιγνιτκών μονάδων.

Ζητάμε κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου κοντά στην εθνική οδό, στη θέση Λευκτρο. Αυτή η υποδομή είναι μονόδρομος, για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και πρέπει η Πολιτεία πρέπει να άρει όλα τα πιθανά εμπόδια για να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Χωρίς επιχειρηματικό πάρκο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες προσέλκυσης επενδύσεων.

Ζητάμε αγροτικές φυλακές που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει άμεσες θέσεις εργασίας. Έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα βήματα, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος.

Ζητάμε αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης και κατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου, για τη δημιουργία τουριστικού πυλώνα της περιοχής μας.

Απαιτούμε τα αυτονόητα, το κράτος έχει απομυζήσει τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τον χαιρετισμό του, στην έναρξη έργων φυσικού αερίου, είπε ότι είναι εξαιρετικά ευτυχής που βρίσκεται στην πατρίδα του Φιλοποίμην. «Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που το πρώτο έργο για τη δίκαιη μετάβαση γίνεται στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας και είναι ένα έργο που ο φίλος μου κ. Βλάσης με κυνηγούσε ασταμάτητα για να τηρήσουμε όλα τα χρονοδιαγράμματα, το ίδιο και ο κ. Δήμαρχος και το εντάξει με ταχύτητα ο κ. Μουσουρούλης. Έχω κάνει δεκτό το αίτημα και όλα τα τέλη σύνδεσης και έξοδα εγκατάστασης στη Μεγαλόπολη θα καλύπτονται 100% από εμάς. Θα μπορεί το κάθε νοικοκυριό να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία που είναι αξιόπιστη και είμαστε βέβαιοι ότι εντός χρονοδιαγράμματος, θα είναι όλα έτοιμα.

Δεν θα σταματήσουμε εδώ, αν είμαστε έτοιμοι με σχέδια κύριε Δήμαρχε, ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε χρήματα για νέα επιχειρηματικά πάρκα.

Για τις φυλακές, δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς, αλλά αν αποφασιστεί, θα το χρηματοδοτήσουμε.»

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης κατά την έναρξη των έργων του δικτύου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, δήλωσε ευτυχής που το φυσικό αέριο φτάνει στη Μεγαλόπολη. «Ξεκινά από εδώ, τη Μεγαλόπολη κι αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και της Κυβέρνησης και της απολύτου αφοσίωσης του Κωστή Μουσουρούλη που εργάζεται νυχθημερόν για την επόμενη μέρα σε όλες τις λιγνιτικές εποχές.

Έρχεται με μηδενικό κόστος για όλους τους πολίτες, οριζόντια, όλα τα νοικοκυριά θα έχουν φυσικό αέριο, αυτό σημαίνει μείωση 40%σ στο κόστος για το ρεύμα και παράλληλα σημαίνει νέες θέσεις εργασίας.

Το φυσικό αέριο αποτελεί πόλο έλξης και για άλλες επενδύσεις.

Η κυβέρνηση κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της, όχι μόνο δεν θα αφήσουμε πίσω τη Μεγαλόπολη και εγώ αισιοδοξώ ότι η Μεγαλόπολη, θα είναι μια πολύ πιο φιλική πόλη για να ζει κάποιος, θα κρατά τους νέους και θα αποτελεί πόλος έλξης για νέους επιστήμονες και εργαζόμενους.

Δεν είναι μόνο το αέριο, καταφέραμε να βάλουμε μόνο την Μεγαλόπολη στις περιοχές που σε όλους τους διαγωνισμούς του δημοσίου θα υπάρχει επιπλέον μοριοδότησης.

Για τις φυλακές, όπως βλέπω κα γνωρίζω, είναι αίτημα όλων  των κατοίκων της Μεγαλόπολης. Έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες επαφές με τον ίδιο τον Υπουργό και τον Υφυπουργό όπου εκφράστηκε η θετική αποδοχή για να γίνουν εδώ φυλακές. Να είστε σίγουροι ότι όπως φέραμε το φυσικό αέριο, έτσι θα φέρουμε και τις φυλακές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.»

«Αισθάνομαι πολίτης Μεγαλόπολης» είπε ο Κώστας Μουσουρούλης, κατά την έναρξη των έργων φυσικού αερίου στην πόλη της Μεγαλόπολης. «Είναι το πρώτο βήμα. Το επιχειρηματικό πάρκο έχει ενταχτεί να το προχωρήσουμε σε ειδικό πολεοδομικό σχεδιασμό μέσω της ΔΕΗ.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος τόνισε ότι είναι μεγάλη χαρά για την έναρξη ενός έργου που αφορά την απολιγνιτοποίηση και πλέον η Μεγαλόπολη αποκτά καλύτερη ποιότητα ζωής. Η περιφέρεια αγωνίζεται για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση για να αποκτήσει η Μεγαλόπολη αυτό που της αξίζει, αυτό που της οφείλουμε για τη ενεργειακή στήριξη στη χώρα. Μέσα από την περιφέρεια τρέχουμε τη μελέτη για το επιχειρηματικό πάρκο. Η Μεγαλόπολη πρέπει να έχει δίκαιη μεταχείριση για προσέλκυση επενδύσεων.»

Δείτε live!

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 17:39 Σύνδεσμος σχολίου

    Τελικά ο Λαμπρόπουλος συμφωνεί με το έργο? Δηλαδή διαφωνεί με το Νίκα? ΤΙ συμβαίνει ακριβώς?

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...