Menu
RSS
Τρίτη, 16/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα πέντε αιτήματα της Μεγαλόπολης ... "για να μείνει ο τόπος ζωντανός"! (vd)

Τα πέντε αιτήματα της Μεγαλόπολης ... "για να μείνει ο τόπος ζωντανός"! (vd)

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έναρξης των εργασιών του δικτύου φυσικού αερίου, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη των εργασιών. 

Οκ. Δήμαρχος έθεσε πέντε συγκεριμένα ζητήματα προς την Κυβέρνηση για να στηριχθεί η Μεγαλόπολη στη μεταλιγνιτική περίοδο

"Ως Δημοτική Αρχή έχουμε επισημάνει ορισμένες στρατηγικές κατευθύνσεις για την άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου.
Αναφέρω με τη σειρά ενέργειες που το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ο λαός της Μεγαλόπολης διεκδικεί και θεωρεί αναγκαία την πραγμάτωσή τους για να μείνει ο τόπος μας ζωντανός:
  1. - Κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου σε περιοχή πλησίον της Εθνική Οδού Τρίπολης-Καλαμάτας, στη θέση Λεύκτρο Μεγαλόπολης, έκτασης 1.700 στρ. περίπου. Αυτή η υποδομή είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και πρέπει η Πολιτεία να άρει όλα τα πιθανά εμπόδια προκειμένου να υλοποιηθεί κατά το δυνατόν συντομότερα. Χωρίς Επιχειρηματικό Πάρκο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες επενδύσεων στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης. Επιπλέον, λόγω της ειδικής θέσης που έχει η Μεγαλόπολη, η κατασκευή μιας τέτοιας βιομηχανικής Ζώνης θα εξυπηρετήσει τον εθνικό σκοπό για την ανάπτυξη της Χώρας μας γενικότερα.
  2. - Κατασκευή Αγροτικών Φυλακών σε έκταση 1.500 στρ. περίπου. Πρόκειται για μια υποδομή που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει άμεσες θέσεις εργασίας. Έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα βήματα για την υλοποίησή της, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα. Είναι ανάγκη η Πολιτεία να εντατικοποιήσει τις ενέργειες της.
  3. - Εξασφάλιση εκτάσεων εντός του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης για την άμεση εγκατάσταση επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει ήδη σχετικό ενδιαφέρον αλλά και για αγροτική χρήση.
  4. - Σαφής και διακριτή θεσμοθέτηση επενδυτικών κινήτρων, αποκλειστικά εντός του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης για την προσέλκυση επενδύσεων. Η Πολιτεία πρέπει να κοιτά στην πηγή του προβλήματος που είναι η Μεγαλόπολη και να μην «αλληθωρίζει» πέραν των ορίων αυτής.
  5. - Αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης και Κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία του τουριστικού πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,"

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ K. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΓΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία,
με την παρουσία σας λαμβάνουμε σήμερα την Ευλογία και τη Χάρη του Θεού, προκειμένου το σημαντικό έργο που σήμερα ξεκινά για τον τόπο μας να ολοκληρωθεί άρτια, στο χρόνο που απαιτείται, επ’ ωφελεία των συμπολιτών μας.
Ευχόμαστε όλοι ο Κύριος να σας έχει καλά.
Στην σημερινή εκδήλωση βρίσκονται εκλεκτοί προσκεκλημένοι που μας τιμούν με την παρουσία τους και τους ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας.
Καλωσορίζω:
• Toν κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
• Τον κ. Κωνσταντίνο Βλάση, Υφυπουργό Εξωτερικών και Βουλευτή Νομού Αρκαδίας
• Τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, Πρόεδρο της Συντονιστική Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
• Τον κ. Γεώργιο Ζερβό, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
• Τον κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας
• Τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας & Πρόεδρο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων
• Τον κ. Ευστάθιο Κούλη, Δήμαρχο Γορτυνίας
• Τον κ. Ιωάννη Χωματά, Διευθυντή Ανάπτυξης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ
• Τον κ. Fernando Kalligas, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων του ΔΕΣΦΑ
• Τον κ. Φώτιο Καραγιάννη, Γενικό Διευθυντή Θερμοηλεκτρικής & Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της Δ.Ε.Η.
• Τον κ. Κωνσταντίνο Γίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης
• Τον κ. Παναγιώτη Μπούρα, Πρόεδρο της Αρκαδίας Α.Ε.
• Τον κ. Μιχάλη Λαμπρόπουλο, Πρόεδρο του Ομίλου Εταιρειών EDIL ΕΛΛΑΣ, επιχειρηματία και συμπατριώτη μας Αρκά, εκ Γορτυνίας.
Ευχαριστώ επίσης θερμά και όλους τους συμπολίτες μου, που βρίσκονται σήμερα εδώ για να μοιραστούμε τη χαρά που μας δίνει το γεγονός ότι ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Μεγαλόπολης.
Για την ομαλή μετάβαση από την Τηλεθέρμανση στο Φυσικό Αέριο απαιτήθηκε η συνεργασία του Δήμου Μεγαλόπολης, της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, τη ΔΕΗ Α.Ε., της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης, του ΔΕΣΦΑ, των επιτελικών υπηρεσιών του Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της HENGAS A.E., που έχει αναλάβει την κατασκευή του δικτύου Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη και τη μετέπειτα διαχείρισή του.
Η διασφάλιση της επιτυχούς συνεργασίας των παραπάνω φορέων, που επισφραγίσθηκε με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, χαίρει σε πολιτικό επίπεδο της ισχυρής στήριξης
- της πρώην και νυν πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υπό τους κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Γεράσιμο Θωμά και σήμερα του κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας,
- του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων,
- του Κωστή Μουρουρούλη, Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και
- του συμπατριώτη μας Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Νομού Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνου Βλάση, με τις καθοριστικές και καίριες παρεμβάσεις του όπου χρειάσθηκε.
Το έργο υλοποιείται σε δύο (2) μέρη που, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν τεθεί και διαπιστώνουμε ότι τηρούνται στο ακέραιο, προβλέπεται να υλοποιηθούν παράλληλα:
- Το πρώτο μέρος αφορά στην κατασκευή δικτύου Φυσικού Αερίου, συνολικού μήκους 46 χιλιομέτρων, π/υ 9.000.000€, που καλύπτει πλήρως τον ιστό της Μεγαλόπολης και τους Οικισμούς Μαραθούσας Α και Β, Κάτω Μακρυσίου και ΟΕΚ, που αποτελούν ενιαίο ουσιαστικά χώρο με την πόλη της Μεγαλόπολης και εξυπηρετεί περίπου 3.400 νοικοκυριά.
- Το δεύτερο μέρος αφορά στην εφαρμογή Προγράμματος επιδότησης, κατά 100%, τόσο του τέλους σύνδεσης όσο και του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού σύνδεσης των νοικοκυριών με το δίκτυο Φυσικού Αερίου, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση, χωρίς κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας, ανεξάρτητα εάν έχουν συνδεθεί σήμερα με το δίκτυο Τηλεθέρμανσης ή όχι.
Καταλυτικό ρόλο στη δρομολόγηση του συνόλου του έργου είχε και εξακολουθεί να έχει σε τεχνοκρατικό επίπεδο ο κ. Γεώργιος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Οφείλω να αναγνωρίσω την υπομονή του στις συνεχείς οχλήσεις μου και να τον ευχαριστήσω για την υποστήριξή του.
Βεβαίως, οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, μέσω των εκπροσώπων τους, όλων των φορέων που συνετέλεσαν στην κατάρτιση και υποστηρίζουν την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης & Στρατηγικής Συνεργασίας.
- Της Δ.Ε.Η. και της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης για την κάλυψη της τροφοδοσίας του δικτύου Τηλεθέρμανσης με εναλλακτικά καύσιμα, εφόσον η Λιγνιτική Μονάδα ΙΙΙ έχει παύσει να λειτουργεί
- Του ΔΕΣΦΑ που θα τροφοδοτήσει το δίκτυο με φυσικό αέριο
- Της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, που ανταποκρίθηκε άψογα στη λειτουργία του δικτύου κατά τη μεταβατική προηγούμενη περίοδο
Με όλους αυτούς τους Φορείς επιθυμούμε να έχουμε άριστη συνεργασία και στο άμεσο μέλλον, για την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Το εμβληματικό έργο της κατασκευής δικτύου Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη παίρνει σάρκα και οστά. Σηματοδοτεί την έναρξη της μετάβασης του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.
Είναι ένα έργο αναγκαίο για να επιχειρήσουμε το πρώτο βήμα στη μετάβαση. Δεν είναι όμως ικανό για την επιτυχία της. Δεν είναι έργο που αρκεί για να καταστήσει τη μετάβαση ΔΙΚΑΙΗ και ΟΜΑΛΗ.
Ήταν οδυνηρή για εμάς η επιλογή της Πολιτείας να εφαρμόσει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης.
Αποδεχθήκαμε όμως ως κοινωνία την αναγκαιότητα αυτής της εξέλιξης, περιμένοντας όμως από την Πολιτεία ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, τα οποία θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη του Δήμου μας.
Μέτρα που θα ανακόψουν την πτωτική πορεία στην οποία έχει εισέλθει η περιοχή μας, λόγω της απολιγνιτοποίησης.
Μέτρα τα οποία θα περιορίσουν την εκτόξευση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ και της οικονομικής καχεξίας της περιοχής μας και θα δώσουν ΣΑΦΕΙΣ και ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Πολιτείας,
Η περιοχή μας επί πενήντα χρόνια έχει μονοδιάστατη κατεύθυνση την αποκλειστική ενασχόληση με τη ΔΕΗ.
Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή είναι μια ανοχύρωτη κοινωνία, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αναδύονται από το κλείσιμο του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης.
Δε διαθέτει η περιοχή μας τις υποδομές εκείνες που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να προσελκύσει βιώσιμες επενδύσεις, απαραίτητες για την ανάκαμψή της.
Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να ενσκήψει στα προβλήματα που σας επισημαίνουμε και να δώσει λύσεις. Είναι χρέος της Πολιτείας απέναντι σε μια περιοχή που έχει δώσει τα πάντα και έχει υποστεί τις συνέπειες από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε επισημάνει ορισμένες στρατηγικές κατευθύνσεις για την άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου.
Αναφέρω με τη σειρά ενέργειες που το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ο λαός της Μεγαλόπολης διεκδικεί και θεωρεί αναγκαία την πραγμάτωσή τους για να μείνει ο τόπος μας ζωντανός:
- Κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου σε περιοχή πλησίον της Εθνική Οδού Τρίπολης-Καλαμάτας, στη θέση Λεύκτρο Μεγαλόπολης, έκτασης 1.700 στρ. περίπου.
Αυτή η υποδομή είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και πρέπει η Πολιτεία να άρει όλα τα πιθανά εμπόδια προκειμένου να υλοποιηθεί κατά το δυνατόν συντομότερα. Χωρίς Επιχειρηματικό Πάρκο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες επενδύσεων στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.
Επιπλέον, λόγω της ειδικής θέσης που έχει η Μεγαλόπολη, η κατασκευή μιας τέτοιας βιομηχανικής Ζώνης θα εξυπηρετήσει τον εθνικό σκοπό για την ανάπτυξη της Χώρας μας γενικότερα.
- Κατασκευή Αγροτικών Φυλακών σε έκταση 1.500 στρ. περίπου. Πρόκειται για μια υποδομή που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει άμεσες θέσεις εργασίας. Έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα βήματα για την υλοποίησή της, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα. Είναι ανάγκη η Πολιτεία να εντατικοποιήσει τις ενέργειες της.
- Εξασφάλιση εκτάσεων εντός του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης για την άμεση εγκατάσταση επιχειρήσεων που έχουν εκδηλώσει ήδη σχετικό ενδιαφέρον αλλά και για αγροτική χρήση.
- Σαφής και διακριτή θεσμοθέτηση επενδυτικών κινήτρων, αποκλειστικά εντός του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης για την προσέλκυση επενδύσεων. Η Πολιτεία πρέπει να κοιτά στην πηγή του προβλήματος που είναι η Μεγαλόπολη και να μην «αλληθωρίζει» πέραν των ορίων αυτής.
- Αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης και Κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία του τουριστικού πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Δεν είμαστε «βιαστικοί», δεν έχουμε παράλογες απαιτήσεις. Απαιτούμε τα αυτονόητα. Το Κράτος έχει απομυζήσει τους φυσικούς πόρους μας και σήμερα οδεύουμε σε μια δυσμενή εξέλιξη, εάν δεν τύχουμε γενναίας στήριξης.
Ο λαός της Μεγαλόπολης αναμένει και διεκδικεί και, ως Δημοτική Αρχή, είμαστε πλήρως συντεταγμένοι.
Ζητούμε όλοι μαζί, Δήμος, Περιφέρεια, Πολιτεία να συνεργαστούμε στενά ώστε η Μετάβαση να είναι αυτό που ευαγγελίζεται η Πολιτεία: ΗΠΙΑ και ΔΙΚΑΙΗ.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...