Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λαϊκή Συσπείρωση Μεγαλόπολης: "Αυτοί είναι οι λόγοι που είπαμε "όχι" στο ψήφισμα των σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ"

Λαϊκή Συσπείρωση Μεγαλόπολης: "Αυτοί είναι οι λόγοι που είπαμε "όχι" στο ψήφισμα των σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ"

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει: "Μεγαλόπολη 13/10/2021

Η θέση της Λ.Σ. όπως εκφράστηκε στο Δ.Σ. για το Ψήφισμα που προτάθηκε από τα σωματεία των εργαζομένων της ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ.

Η αλληλεγγύη της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τους εργαζόμενους είναι δεδομένη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα ψηφίζουμε ότι μας φέρνουν οι εργαζόμενοι, σώνει και καλά. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε αυτό το σχέδιο και θα εξηγήσουμε γιατί.

Με απορία στην αρχή, για το ποιος είναι ο συντάκτης του ψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, διαβάσαμε το εν λόγω κείμενο, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα κυβερνητικό κείμενο, ένα κείμενο γραμμένο από τους θιασώτες της απελευθέρωσης της αγοράς στην ενέργεια. Και έτσι είναι. Θεωρητικά το πρόβλημά τους είναι η απώλεια της πλειοψηφίας του 51% της ΔΕΗ και όχι της ΔΕΗ ΑΕ, σημαντικής για να :

  • Παίξει στρατηγικό ρόλο στη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
  • Είναι η εγγύηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχεια.
  • Να πραγματοποιήσει όλες τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα (εννοούν και το φυσικό αέριο ;) σε Α.Π.Ε.

Κ. Δήμαρχε, κ. δ.σ..

Ξαφνικά το «πράσινο» έγινε το χρώμα όλων. Η ανάγκη της μεγάλης κρατικής παρέμβασης στην οικονομία (φυσικά σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και εις βάρος των εργαζομένων) και το όραμα για ένα πιο φιλικό περιβάλλον και πιο δίκαιο καπιταλισμό που θα φέρει το περιβόητο «πράσινο New Deal», είναι η καραμέλα που πιπιλάνε όλοι.

Αυτό το σκοπό υπηρετεί και το ψήφισμα των συνδικαλιστών και όσων ταυτιστούν με αυτό. Εμείς φυσικά το επιστρέφουμε ως κατάπτυστο, ανήκουστο και απαράδεκτο και τους θιασώτες του τους παραδίδουμε στην κρίση των ανέργων και των εργαζόμενων του μόχθου και του μεροκάματου. Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, είναι το επόμενο βήμα της πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα και στην οποία συναινούν.

Εμείς έχουμε τοποθετηθεί και εμμένουμε στις θέσεις μας, οι οποίες δυστυχώς βγαίνουν αληθινές. Η προωθούμενη «Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία» προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Για να δημιουργηθεί πεδίο κερδοφορίας, πρέπει να καταστραφεί ένα τμήμα του υπάρχοντος κεφαλαίου, όπως οι λιγνιτικές μονάδες, τα δίκτυα μεταφοράς, τα παραδοσιακά καύσιμα κλπ. Και όλα αυτά στο όνομα της κλιματικής αλλαγής. Συνοδεύονται δε με αντεργατικές αλλαγές στον εργάσιμο χρόνο, τις μορφές απασχόλησης, το μισθό, αλλά και με την κλιμάκωση της κρατικής καταστολής, ως εργαλείο «πειθάρχησης» του λαού, όπως βλέπουμε να γίνεται σε διάφορες εργατικές κινητοποιήσεις.    

Προκαλούμε να μας απαντήσουν :

  • Γιατί κανένας δεν μιλάει για τους εργαζόμενους, αλλά όλοι μιλάνε για τους επενδυτές και τις επιδοτήσεις που θα πάρουν (οι οποίες προέρχονται από την φοροληστεία των εργαζόμενων) ;
  • Πως μπορεί να είναι στρατηγικό καύσιμο για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος το Φυσικό Αέριο, όταν και ρυπαίνει αλλά και το 50% της περιεχόμενης σε αυτό ενέργεια χάνεται ;
  • Γιατί δεν προωθήθηκαν τα Υδροηλεκτρικά Έργα ;
  • Γιατί λένε ότι οι Α.Π.Ε. εξοικονομούν πόρους, αφού η πραγματική ισχύς τους είναι το ¼ της εγκατεστημένης και πόσες χιλιάδες ανεμογεννήτριες χρειάζονται για να πιαστούν οι στόχοι τους ;
  • Γιατί προωθούν την καύση των απορριμμάτων και του RDF, δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα, κατά συνέπεια και τους ανθρώπους ;
  • Γιατί παραδίδουν κάθε βουνό, κάθε παραλία και κάθε δάσος, στις ορέξεις κατασκευαστικών και τουριστικών ομίλων ;

Η περιβαλλοντική ευαισθησία στον καπιταλισμό, εξαντλείται μέχρι εκεί που δίνει ώθηση στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και έχει να κάνει και με το περιβάλλον αλλά και με τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα.

Η πραγματική διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος, δηλαδή ο σοσιαλισμός. Όπου όλα θα γίνονται με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας, την εξάλειψη της ανεργίας και της ενεργειακής φτώχειας, την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος. Όπου τα εργοστάσια θα παράγουν για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Αυτή είναι η σχέση που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον, από κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Καλούμε το λαό να οργανώσει την πάλη του. Να δώσει δυναμικό παρών και σαφή προσανατολισμό, στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη πλατεία της Μεγαλόπολης την Παρασκευή 15 Οκτώβρη στις 12:00.Να αντεπιτεθεί απέναντι στις πράσινες και μπλε μπίζνες των ομίλων, που τσακίζουν τη ζωή του και καταστρέφουν το περιβάλλον. Ενάντια στις κάλπικες φιλολαϊκές λύσεις και τις αυταπάτες για ταξική συνεργασία και εθνική ομοψυχία που επικαλούνται τα αστικά κόμματα και οι εκφραστές τους.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μεγαλόπολης

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κατσιρούμπας Γεώργιος

Παναγουλοπούλου Λίλα."

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...