Menu
RSS
Τετάρτη, 22/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κατανυκτικός Εσπερινός στην Μεγαλόπολη

Κατανυκτικός Εσπερινός στην Μεγαλόπολη

Σε κλίμα ιδιαιτέρας κατανύξεως πραγματοποιήθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών στην Μεγαλόπολη, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικηφόρος. Τόν Εσπερινό τέλεσε ο αρχιμ. Ιωσήφ Αγγελίδης ἐκ της Ιεράς Μονής Αιμυαλών και στο αναλόγιο έψαλλαν ο πρωτοψάλτης Τσιλίκας Γεώργιος με μαθητές του και μέλη της χορωδίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

 Η ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στον περικαλλή παλαιό Ιερό Ναό του αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως βοήθησε το πολυπληθές εκκλησίασμα να αισθανθούν το κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο εσπερινός αυτός είχε μια ιδιαιτερότητα. Καλεσμένος να ομιλήσει ήταν ο κατά σάρκα και πνεύμα αδελφός του Μητροπολίτου μας, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Για πρώτη φορά τα δύο αδέλφια μόνα τους συμπροσευχήθηκαν στην Μεγαλόπολη και αυτό ήταν συγκινητικό τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους ιερείς και τον λαό που παρευρέθηκαν στην Ακολουθία. Ο λόγος του αγίου Πρωτοσυγκέλλου ήταν μεστός θεολογικών νοημάτων. Ανέλυσε τους όρους Ορθοδοδία, ορθόδοξος, ορθόδοξο βίωμα. Αρχικά ανέπτυξε μέσα από την Εκκλησιαστική ιστορία τους παραπάνω όρους. Με επιστημοσύνη και σαφήνεια έκανε γνωστά σε όλους τα χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης Πίστης και λατρείας. Όπως επίσης και στην συνέχεια με παραδείγματα ανέλυσε τί δεν είναι η Ορθοδοξία. Με αρκετές θέσεις Πατέρων της Εκκλησίας, που χρησιμοποίησε, προέτρεψε σε μια υγιή βίωση της Πίστης και απομάκρυνση από την τυπολατρία και όποιες θρησκευτικές παθογένειες.

 Τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και οι παρόντες, κλήρος και λαός, ευχαρίστησαν για όσα είπε στην υπέροχη ομιλία του, όπως επίσης ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και τον συνοδό του αγίου Πρωτοσυγκέλλου, αρχιμ. Νικόλαο Πριμηκύριο, Ἱερατικό Προϊστάμενο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγ. Ἰωάννου Χαλκίδος. Οι πρωτοβουλίες του Ποιμενάρχου μας αγκαλιάζονται από τους πιστούς και προσφέρουν πνευματική πρόοδο. Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί θα συνεχιστούν και κατά  τις επόμενες Κυριακές στον ίδιο Ἱερό Ναό και ώρα  6μμ.

                                                Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

                               

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...