Menu
RSS
Παρασκευή, 24/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΟΕΒΕΑ: "Απάντηση στις ύβρεις και τις απειλές του κ. Δημάρχου Μεγαλόπολης"

ΟΕΒΕΑ: "Απάντηση στις ύβρεις και τις απειλές του κ. Δημάρχου Μεγαλόπολης"

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ –

ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

(ΟΕΒΕΑ)

Έτος ιδρύσεως 1929

Καλαμάτας 113,

22100 Τρίπολη

Τηλ. : 2710222739

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                                             Τρίπολη 3 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών ,Βιοτεχνών & Εμπόρων Αρκαδίας έχει μια ιστορική διαδρομή συνδεδεμένη με την ανάπτυξη όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα . Είναι η μόνη  Ομοσπονδία που έχτισε και λειτούργησε για δεκαετίες Σχολή Εργοδηγών και τροφοδότησε με στελέχη όλες τις  βιομηχανικές μονάδες να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους  μετά το 1950.

Αυτήν την πορεία συνεχίζουμε και εμείς όλα αυτά τα χρόνια που οι συνάδελφοί μας, μας εμπιστεύτηκαν την Διοίκηση .

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ευημερία των μελών μας είναι συνάρτηση της ευημερίας της ευρύτερης κοινωνίας και της παραγωγής πλούτου είμαστε στην πρώτη γραμμή στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας .

Η Ομοσπονδία έχει διοργανώσει Συνέδρια και Ημερίδες στις οποίες έχει καταθέσει δεκάδες πολύ συγκεκριμένες αναπτυξιακές  προτάσεις για την τοπική και την Περιφερειακή ανάπτυξη πολύ πριν γίνει Δήμαρχος ο κ. Χριστογιανόπουλος. Αξιοποιώντας την γνώση και συνεργαζόμενοι με κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από την Ελλάδα και την Ευρώπη έστησε το Κέντρο Αγροτεχνολογίας ,Καινοτομίας και Κυκλικής Οικονομίας  AGRIBATOR ,διοργάνωσε το 1ο Διεθνές Συνέδριο ΓΕΩΡΓΊΑ 4.0 ,

τρέχει 6 ερευνητικά προγράμματα στην Αγροδιατροφή , συνέταξε ένα πολύ εμπεριστατομένο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης για την Μεγαλόπολη και  το κατέθεσε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, Εθνικούς , Περιφερειακούς και Τοπικούς .Το σχέδιο αυτό το έχει παρουσιάσει σε δεκάδες συνεντεύξεις και το έχει υποστηρίξει τόσο μέσα στο εταιρικό σχήμα του ΣΔΑΜ όσο και σε όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει με τους αρμόδιους Υπουργούς . Ένα σχέδιο με επίκεντρο την αγροδιατροφή και την μεταποίηση που θα μετέτρεπε την Μεγαλόπολη σε μια Μικρή Ολλανδία  με χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

Η Ομοσπονδία βλέποντας την ολιγωρία τους αυτοσχεδιασμούς και τις παλινωδίες των Αρμοδίων Αρχών να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες − γιατί η χρηματοδότηση έχει ημερομηνία λήξεως το 2027 − προέβει πολλάκις σε σκληρή κριτική  τόσο για το εδαφικό όσο και το Επιχειρηματικό Πάρκο και την παντελή έλλειψη οράματος και στρατηγικής στόχευσης.  Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε σε όλα . Γι αυτό και 4 χρόνια μετά είμαστε εκεί που ξεκινήσαμε αλλά με χαμένα τα εδάφη ,χωρίς  Επιχειρηματικό Πάρκο και με τις εμβληματικές επενδύσεις στα αζήτητα.

Αυτή είναι η Ομοσπονδία που έπρεπε να γνωρίζεις και να συμπορεύεσαι ,αλλά δυστυχώς λοιδορείς κ. Δήμαρχε .

Εμείς έχουμε όραμα και θέσεις για την Αρκαδία και την Περιφέρεια του 2050 και το παλεύουμε ιδίοις εξόδοις ενώ εσείς εξαντλείστε σε σκληρούς αγώνες με τους συμμάχους σας για καμιά  ¨καινοτόμα¨ μελετούλα των 200.0003 €  εκάστη και κομπάζετε απαριθμώντας τες στα δελτία τύπου. Αλήθεια πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν από αυτές ;

Όσο για τις ύβρεις και τις απειλές αυτές χαρακτηρίζουν αυτούς που τις εκστομίζουν .

Στη Δημοκρατία κ. Δήμαρχε  ο διάλογος γίνεται με επιχειρήματα .

Όποιος έχει τα παραθέτει . Όποιος δεν έχει καταφεύγει σε επιθέσεις .

Και το σημαντικότερο 4 χρόνια μετά, μάλλον έχετε σύγχυση με τις αρμοδιότητες του Δημάρχου .

Ούτε ιδιοκτησία σας είναι ο Δήμος, ούτε έχετε κάποιο βασιλικό προνόμιο να μοιράζετε τον λόγο και να τον αφαιρείτε από όποιον δεν σας αρέσει .

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει δημιουργικά με σύνεση και επιστημονική τεκμηρίωση και να επιδιώκει την μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων της περιοχής .

Όσο για τα περί Δικαιοσύνης καλώς να ορίσετε.

Για την ώρα έχετε να πείτε κάτι για αυτά που ρωτάμε ;  Θα περιμένουμε

 Και επιτέλους Μάθετε και λίγη γεωγραφία. Η Ομοσπονδία είναι της Αρκαδίας και η Μεγαλόπολη επαρχία της Αρκαδίας. Έχουμε υποχρέωση και θα παρεμβαίνουμε .

Οι εκλογές είναι δικό σας πρόβλημα και δεν μας αφορά .

Η ανάπτυξη όμως της Περιοχής μας αφορά όλους και εκεί θα παρεμβαίνουμε χωρίς να σας ζητάμε την άδεια.

Τους δε αυτόκλητους σωτήρες  αναζητήστε τους στο περιβάλλον σας κ. Δήμαρχε.

Και εάν την πατήσατε ακούγοντας τους μη χάνετε την ψυχραιμία σας.

Αυτό δεν είναι ίδιον των σοφών ανδρών.

 

Καληνύχτα σας

 

 ΥΓ. Για όσους καλόπιστους συμπολίτες μας που τυχαίνει να μην  γνωρίζουν τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και του AGRIBATOR  τις παραθέτουμε συνημμένα και θα είναι μια καλή ευκαιρία να τις εμπλουτίσουμε με νέες ιδέες και να τις αναμορφώσουμε προς το καλύτερο  .

 ------------------------------------------------

PROJECT

"Μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη - Η Νέα Μικρή Ολλανδία"

 

04.05.2020 - Εμπιστευτικό

 

Μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της γης θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια και οι ανάγκες για τρόφιμα θα εκτοξευθούν. Το ολλανδικό μοντέλο θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο εκτιμούν ειδικοί. 

Το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη και να ενταχθεί στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Είναι εφικτό, υλοποιήσιμο και βιώσιμο.

 

ΣΤΟΧΟΣ:

Η Μεγαλόπολη να καταστεί η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα, στην εξαγωγή τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, με την μείωση της κατανάλωση νερού στις καλλιέργειες, ενέργειας, καθώς επίσης και την δραστική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Οι Ολλανδοί έχουν αναπτύξει ραγδαία τον τομέα της τεχνολογίας και της επιστήμης σε ότι αφορά την γεωργία. Ο πρώτος τομέας σπρώχνει τον δεύτερο σε επίπεδα που κανείς δεν φανταζόταν στο παρελθόν.

Με τη χρήση ψηφιακής γεωργίας γίνεται η καθημερινή εποπτεία των υπαιθρίων καλλιεργειών . Αποτέλεσμα; Η αποδόσεις τους έχουν διπλάσιο μέσο όρο από ότι οι υπόλοιπες χώρες.

Τεράστιες εκτάσεις της γης της χώρας καλύπτονται πλέον με θερμοκήπια που παράγουν τεράστιες σοδειές λαχανικών και φρούτων. Γιατί όχι και στην Μεγαλόπολη;

Σήμερα η Ολλανδία εξάγει περισσότερες ντομάτες, πιπέρια chillies και αγγούρια από κάθε άλλη χώρα του κόσμου. Η Μεγαλόπολη θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο θερμοκήπιο της Ελλάδας.

Το Success Story της Ολλανδίας σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ είναι σπουδαίο γιατί πρόκειται για μια χώρα με μικρή έκταση και πολύ πυκνοκατοικημένη.

Η πρώτη εξαγωγική χώρα τροφίμων στον κόσμο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν 270 φορές μεγαλύτερο μέγεθος απ’ ότι η Ολλανδία. Τουλάχιστον 140 χώρες στον κόσμο έχουν υιοθετήσει τις σύγχρονες μεθόδους που εφάρμοσε η Ολλανδία στον τομέα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Κίνας, του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Γκάνας.

Η Μεγαλόπολη της μεταλιγνιτικής εποχής θα είναι η πρώτη εξαγωγική πόλη της Ελλάδας του αγροδιατροφικού τομέα υιοθετώντας το Ολλανδικό μοντέλο.

 

 

ΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΣΤΗΝ

ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

 

  1. ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Με βάση στοιχεία του IRTC (International Research and Training Centre for Sustainability), του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συλλέγει στοιχεία και γενικά καταγράφει όλη την γνώση που υπάρχει πάνω στον τομέα την υδροπονίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στον χώρο της Μέσης Ανατολής η υδροπονία στην Ελλάδα καλύπτει 1.750 στρέμματα περίπου. Η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο για την παραγωγή κηπευτικών προϊόντων, αλλά έχει επεκταθεί και στην ανθοκομία.

 Έτσι από τα 1.750 συνολικά στρέμματα, στα 1.450 έχει αναπτυχθεί η καλλιέργεια των κηπευτικών και στα υπόλοιπα 300 η ανθοκομία. Βάσει, λοιπόν, των στοιχείων που έχουμε στην διάθεση μας παρατηρούμε ότι στην Βόρεια Ελλάδα η υδροπονία έχει αναπτυχθεί σε έκταση 400 στρεμμάτων, στην Κεντρική Ελλάδα στα 150 στρέμματα, στην Αττική και στα νησιά στα 300 στρέμματα, στην Πελοπόννησο στα 450 στρέμματα, στη Δυτική Ελλάδα στα 100 και τέλος στην Κρήτη η υδροπονία καλύπτει έκταση 350 στρεμμάτων.

Σχετικά τώρα με το μέγεθος που έχουν οι υδροπονικές μονάδες στην χώρα μας, πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν 3 μονάδες που έχουν έκταση 100 στρέμματα και πάνω, 15 μονάδες έχουν έκταση 20-50 στρέμματα, ενώ από 3-20 στρέμματα υπάρχουν 115 μονάδες.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το στοιχείο ότι δεν υπάρχουν στην χώρα μας υδροπονικές μονάδες που να έχουν έκταση από 50-100 στρέμματα. Στο 50% των υδροπονικών μονάδων έχει αναπτυχθεί η καλλιέργεια της τομάτας όλων των τύπων όπως είναι η beef, η cluster, και η cherry, στο 25% η καλλιέργεια του αγγουριού, ενώ στο 10% καλλιεργούνται πιπεριές μαρούλι, κολοκύθι μελιτζάνα.

Τέλος στο υπόλοιπο 15% της συνολικής υδροπονικής έκτασης έχει αναπτυχθεί η ανθοκομία με δημοφιλή είδη προς καλλιέργεια να είναι η ζέρμπερα, το γαρύφαλλο το χρυσάνθεμο το ανθούριο και η γυψοφίλη.

Η υδροπονία έχει βασικά πλεονεκτήματα.

Υδροπονία είναι κάθε καλλιέργεια φυτών που γίνεται εκτός εδάφους, κυρίως σε αδρανές υπόστρωμα. Το αδρανές υπόστρωμα είναι ο χώρος στον οποίο αναπτύσσεται η ρίζα του φυτού. Δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη του φυτού, γι’ αυτό τα παρέχουμε εμείς μέσω του θρεπτικού διαλύματος .

Στην υδροπονία έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε και να ορίζουμε πλήρως τον χώρο στον οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες των φυτών μας, σημείο κρίσιμο για την ανάπτυξη μιας εύρωστης καλλιέργειας με διάρκεια στο χρόνο. Επιπλέον, καθώς το υπόστρωμα είναι αδρανές, απουσιάζουν από το περιβάλλον του φυτού εχθροί και ασθένειες οι οποίοι αναπτύσσονται σε καλλιέργειες εδάφους. Έτσι γίνεται μειωμένη χρήση χημικών.

Σαφή και ξεκάθαρα είναι τα πλεονεκτήματα της υδροπονίας σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μία περίοδο αυξανόμενης λειψυδρίας και μεγάλης ανησυχίας από την επιστημονική κοινότητα, η μέθοδος της υδροπονίας έρχεται να δώσει λύσεις για το μέλλον της γεωργίας καθώς μέσω αυτής επιτυγχάνεται τεράστια εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, αφού το θρεπτικό διάλυμα που περισσεύει από το υπόστρωμα, αφού απολυμανθεί, επαναχρησιμοποιείται.

Στην υδροπονία προλαμβάνεις, δεν καταστέλλεις…

Καταρχήν σε ένα αδρανές υπόστρωμα, όπως αυτό της υδροπονίας, απουσιάζουν εχθροί και ασθένειες που αναπτύσσονται στο ριζικό σύστημα του φυτού, όπως π.χ. νηματώδεις, φουζάριο κ.α. Αυτό αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για τη νέα καλλιέργεια, μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η «καθαρή αρχή – clean start» μίας φυτείας είναι πολύ σημαντική. Η σύγχρονη φυτοπροστασία, βασισμένη στις αρχές της Ολικής Διοίκησης Θερμοκηπίου (Total Greenhouse Management), έχοντας ως βασική φιλοσοφία την πρόληψη και όχι την αντιμετώπιση, έχει κύριο σύμμαχο την υδροπονία.

Με την μέθοδο της υδροπονίας, και σε συνδυασμό με το χειρισμό του κλίματος του εσωτερικού χώρου του θερμοκηπίου, μπορεί να αναπτυχθεί μια εύρωστη φυτεία. Μία εύρωστη φυτεία είναι εξαιρετικά αφιλόξενη για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Όσον αφορά στην παρουσία και προσβολή από έντομα και ακάρεα, εδώ απαιτείται ένα συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης, μετρήσεων και δράσεων για την απουσία ή διατήρηση των εχθρών σε αποδεκτά για την επιχείρηση επίπεδα.

Υδροπονία σημαίνει μηδενική χρήση ζιζανιοκτόνων

Όσον αφορά στην περίπτωση της υδροπονικής καλλιέργειας, το μοντέλο της φυτοπροστασίας που αποφασίζει να ακολουθήσει κάθε επιχείρηση πρέπει κατ’ ελάχιστο να είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία.

 Έχει διαπιστωθεί ότι για την ελάχιστη έως μηδενική χρήση φυτοφαρμάκων απαιτούνται πέρα από την επιστημονική γνώση, κατάλληλες κατασκευές, σωστή στρατηγική διαχείρισης της καλλιέργειας, υδροπονική μέθοδος, συστηματική παρακολούθηση της φυτοϋγείας (scouting) με συμμετοχή εκπαιδευμένου προσωπικού, στοχευμένη εξαπόλυση ωφέλιμων οργανισμών, ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και αυστηροί κανόνες υγιεινής.

  1. ΑΕΙΦΟΡΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Ένα σχήμα εθελοντικού συνεργατισμού, με δυνητικά πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους τους παραγωγούς, το περιβάλλον, τα προϊόντα, αλλά και για τις αγορές και τους καταναλωτές, αποτελεί η δυνατότητα οργάνωσης του χώρου, κυρίως των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του θεσμού των κτηνοτροφικών πάρκων.

Σε ένα κτηνοτροφικό πάρκο μπορούν να εγκατασταθούν 3 έως 10 κτηνοτρόφοι με τα ποίμνιά τους, με ένα σύνολο 1.000-3.000 προβάτων ή αιγών. Ο κάθε κτηνοτρόφος θα έχει τον δικό του στάβλο αλλά θα χρησιμοποιεί τους κοινόχρηστους χώρους εκ περιτροπής και προγραμματισμένα, όπως θα προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του πάρκου. Ουσιαστικά, οι συνεργαζόμενοι κτηνοτρόφοι θα αποτελούν μια ομάδα παραγωγών που θα έχει συγχρόνως αυτονομία αλλά και συνεργασία.

Για τη δημιουργία ενός κτηνοτροφικού πάρκου πρέπει να συσταθεί ειδικός φορέας (π.χ. σε επίπεδο δήμου) με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και έργο.
Στη συντήρηση και τα έξοδα λειτουργίας του πάρκου (π.χ. επισκευές, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό) θα συμμετέχουν όλοι οι κτηνοτρόφοι ποσοστιαία, βάσει του καταστατικού του πάρκου (κατ’ αναλογία με την λειτουργία μιας πολυκατοικίας με ιδιοκτήτες στους οποίους επιμερίζονται οι κοινόχρηστες δαπάνες).

Πλεονεκτήματα

  • Εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ζώων και εργασίας για τους κτηνοτρόφους.
  • Ανάπτυξη εμπιστοσύνης για συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας στο επίπεδο χρήσης της κοινής υποδομής των κτηνοτροφικών πάρκων.
  • Πλήρης επιστημονική υποστήριξη για θέματα διατροφής, διαχείρισης, υγιεινής, πρόληψης και θεραπείας ασθενειών και διαχείρισης, αξιοποίησης και βελτίωσης του δυναμικού των βοσκοτόπων.
  • Αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος (όχληση, ρύπανση υποβάθμιση) και αισθητική αναβάθμιση του αγροτικού τοπίου με την κατασκευή πλήρως εναρμονισμένων με το περιβάλλον αιγοπροβατοστασίων.
  • Παραγωγή ποιοτικών ζωοτροφών υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία .
  • Προμήθεια ζωοτροφών με καλύτερους οικονομικούς όρους λόγω μαζικής αγοράς (οικονομία κλίμακας, χαμηλότερο κόστος διατροφής).
  • Πώληση κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλακτος, κρέατος) σε υψηλότερη τιμή λόγω διαθέσιμης ποσότητας και ποιότητας αλλά και μεγαλύτερης διαπραγματευτικής δυνατότητας.
  • Διάθεση ασφαλών κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας λόγω εφαρμογής της μηχανικής άμελξης (μικροβιακό φορτίο γάλακτος) και των ενδεδειγμένων μεθόδων διατροφής και κανόνων υγιεινής στα ζώα και τις εγκαταστάσεις.
  • Βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που θα προέλθει από αύξηση των αποδόσεων των ζώων λόγω ισόρροπης διατροφής, μείωση των απωλειών λόγω εφαρμογής προγράμματος προληπτικής υγιεινής και εμβολιασμών, χαμηλότερο κόστος προμήθειας ποιοτικότερων ζωοτροφών και υγειονομικής περίθαλψης, χαμηλότερο λειτουργικό κόστος των επιμέρους μονάδων, υψηλότερη τιμή διάθεσης προϊόντων, καλύτερη αναπαραγωγική διαχείριση των ποιμνίων και οργάνωση επιλογής και πώλησης ζώων αναπαραγωγής. να η Το πάρκο θα ολοκληρωθεί με την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του στην μεταποίηση και στην διάθεση . Δηλαδή με την ίδρυση και λειτουργία συνεργατικού τυροκομείου για την παραγωγή νέων καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων και επιχειρήσεων μεταφορών και διάθεσης , υπέρ των κτηνοτρόφων.
  1. VCM PROJECT: ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΟΙΦΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Υποθετικά μιλώντας, εάν φάτε ένα κιλό blue cheese που θα παράγετε στο τυροκομείο του κτηνοτροφικού πάρκου Μεγαλόπολης ή φράουλες από το υδροπονικό πάρκο, θα αισθανθείτε τύψεις για την υπερβολή αυτή. Και μάλιστα, αν το κάνετε συχνά και χωρίς να επισκέπτεστε το γυμναστήριο, θα δείτε τα αποτελέσματα στη ζυγαριά σας, ειδικά από το blue cheese. Πρόκειται απλά για μια πράξη που θα φέρει το αντίστοιχο αποτέλεσμα, και καλά θα κάνετε να το δεχτείτε.

Κι όμως, είναι θετικό το ότι συμβαίνει αυτό, αφού δρα ως φυσικό εμπόδιο για να μην το παρακάνουμε με τα πράγματα που μας αρέσουν. Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά το ζήτημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Σε αντίθεση με τα χειροπιαστά αποτελέσματα που βλέπουμε αν φάμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων δεν έχουν και τόσο ξεκάθαρες αιτίες και αποτελέσματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγει η «όρεξη» εκείνων που φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την ρύπανση της ατμόσφαιρας, οι οποίοι μάλιστα δεν έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες!

 Από τις θερμίδες στο διοξείδιο του άνθρακα

Ακούμε ξανά και ξανά για έναν συγκεκριμένο ρύπο: το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από πολλές δραστηριότητες της κοινωνίας μας (από εργοστάσια άνθρακα μέχρι εξατμίσεις οχημάτων), αλλά έχουν μηδαμινές συνέπειες σε όσους επωφελούνται από αυτές προκαλώντας την κλιματική αλλαγή. Τιμολογώντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθιστούμε στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων σαφές το μήνυμα ότι ο πλανήτης δεν τους ανήκει και ότι δεν μπορούν να πλουτίζουν από την καταστροφή του. Εδώ βασίστηκε και η απόφαση της Ε.Ε. να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην Μεγαλοπόλη.

Παράλληλα, τα έσοδα που  προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη της κοινωνίας ή όπως αλλιώς κρίνει αναγκαίο η εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι, όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι!

Είμαστε θερμοί υποστηρικτές της τιμολόγησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και μάλιστα, θα δημιουργήσουμε τον δικό μας φόρο για τις εκπομπές από την παραγωγή των τροφίμων που θα παράγονται στην Μεγαλόπολη.

Η φορολόγηση των εκπομπών αυτών, είναι απλά μία από τις πολλές λύσεις τιμολόγησης, όπως είναι η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων (δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες εδώ). Πέρυσι, τα διάφορα συστήματα τιμολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα σε όλον τον κόσμο αποτιμήθηκαν σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια!

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ: Η φύτευση νέων δασών στην Μεγαλόπολη και η πιστοποίηση της διαχείρισης τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της VERRA, θα μας εξασφαλίσει την απαιτούμενα credits απαλοιφής των εκπομπών CO2 για όποιο τρόφιμο παράγεται στην Μεγαλοπόλη. Συνεπώς η Μεγαλόπολη θα είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη που θα παράγει τρόφιμα μηδενικών ρύπων!

 

Το κόστος η απαλοιφή των ρύπων - συγκριτικά χωρών:

Μια διαφωτιστική έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) κατέταξε 41 βασικές χώρες του κόσμου, όσον αφορά στην τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα και την απόδοση ευθυνών στους ρυπαίνοντες. Όπως θα φαντάζεστε, κάποιες χώρες τα πάνε καλύτερα από άλλες.

Δείτε μια μικρή λίστα με τις χώρες που υποχρεώνουν τους υπεύθυνους να πληρώνουν περισσότερο:

 Ολλανδία: Οι θερμοί υποστηρικτές της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, σίγουρα δεν θα εκπλαγούν με το γεγονός ότι η Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με τις χώρες που διαθέτουν τολμηρή πολιτική για το κλίμα. Με χρέωση 54,63€ ανά τόνο εκπεμπόμενου CO2, κατέχει ξεκάθαρα, ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στην επιθετική τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Σκανδιναβία: Δεν σοκάρει φυσικά το γεγονός ότι οι Σκανδιναβικές χώρες ανταποκρίνονται στη φήμη τους ως προοδευτικές. Η Δανία βρίσκεται στην πρώτη θέση με τιμή 47,4€ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, η Νορβηγία στη δεύτερη με 46,74€, η Σουηδία στην τρίτη με 30,66€, και η Φινλανδία τέταρτη με 23,74€ ανά τόνο εκπεμπόμενου CO2.

Ελβετία: Η Ελβετία δεν αρκείται στην παραγωγή εξαιρετικής σοκολάτας και κομψών ρολογιών, αλλά έχει επιλέξει και μια εξίσου ανταγωνιστική προσέγγιση για τη φορολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα. Με 31,47€ ανά τόνο CO2, βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη μαζί με τις πιο υποστηρικτικές για το κλίμα, χώρες του κόσμου.

Επιπροσθέτως

Στο πάρκο θα μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα πλήστες άλλες δραστηριότητες όπως camping , διαδρομές αναψυχής, trekking, mountain bike , παραγωγή μανιταριών και άλλων φρούτων του δάσους κλπ.

  1. ΨΗΦΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Είναι ξεκάθαρη η σημασία του ρόλου των παραγωγών μικρής κλίμακας στην Μεγαλόπολη. Δεν θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στην πρόκληση της διατροφής του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού παγκοσμίως, αν δεν παίρναμε σοβαρά το ρόλο των παραγωγών που καλλιεργούν πάνω από το 70% της παγκόσμιας καλλιεργήσιμης έκτασης και  παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφής για τον πλανήτη μας, δηλαδή τους παραγωγούς μικρής κλίμακας.

Η ψηφιακή γεωργία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων με τη χρήση δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να αναπτύξουν τις καλλιέργειές τους καλύτερα και να διαχειριστούν τους κινδύνους πιο αποτελεσματικά.

Το σκεπτικό της ψηφιακής γεωργίας προέρχεται από την τάση που ονομάζεται  «Internet of Things» και εστιάζει στη βελτίωση των αποφάσεων που καλούνται να  πάρουν οι παραγωγοί  στην καθημερινότητά τους στο χωράφι.

Οι εξελίξεις στην ψηφιακή γεωργία έχουν ήδη προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην αγροτική παραγωγή. Ειδικότερα η αξιοποίηση των μετεωρολογικών δεδομένων αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε πολλές εφαρμογές. Ήδη στην Ελλάδα αναπτύσσονται και εφαρμόζονται συστήματα πρόγνωσης κινδύνου από ασθένειες που βοηθούν στην ακριβέστερη εφαρμογή φυτοπροστασίας. Επίσης, μοντέλα διαχείρισης άρδευσης συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Αλλά οι ανάγκες του παραγωγού στην Μεγαλόπολη δεν σταματούν στο χωράφι.

Η πρόσβαση σε ελκυστικές αγορές, η ιχνηλασιμότητα και η υψηλή εμπορευσιμότητα της παραγωγής του είναι μια συνεχής πρόκληση. Σε αυτό ακριβώς το πεδίο η τεχνολογία έρχεται να προσφέρει προσιτές λύσεις ενδυναμώνοντας έτσι και παραγωγούς μικρότερης κλίμακας.

  1. ΠΑΡΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΏΝ ΦΥΤΩΝ

Η Πελοπόννησος θεωρείται από τους ειδικούς το βασίλειο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών . Αξιοποιείται όμως μόνο το 1% .Προτείνουμε την δημιουργία ενός πάρκου 3000 στρεμμάτων περίπου που θα προβλέπεται η καλλιέργεια μόνο τέτοιων φυτών από επιχειρήσεις ή ομάδες παραγωγών και  ταυτόχρονα η μεταποίησή τους υπό την καθοδήγηση των ερευνητικών κέντρων ώστε να καταφέρουν να γίνουν βασικοί προμηθευτές της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας . Οι διερευνητικές επαφές μέχρι τώρα δείχνουν μεγάλες προοπτικές . 

  1. Δημιουργία Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκο Ευφυούς Γεωργίας και Κυκλικής Οικονομίας Μεγαλόπολης

 

 

Προτεινόμενος Φορέας Υλοποίησης : Αρκαδία ΑΕ , Agribator ΑΜΚΕ  και  ΣΔΙΤ με ιδιωτικούς φορείς.

Επιστημονική Υποστήριξη : ΓΠΑ , ΕΜΠ , ΠΑΔΑ ,ΠΑΠΕΛ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ .

Τοποθεσία της επένδυσης : Ο χώρος του επιχειρηματικού πάρκου 380 στρ. στην Μεγαλόπολη και 2 παράπλευρες εκτάσεις 600 στρ. συμπεριλαμβανομένης γειτονικής συστάδας κτηριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ .

Η δημιουργία μίας ταχέως αναπτυσσόμενης βιώσιμης βιοοικονομίας εξυπηρετεί πολλές προτεραιότητες πολιτικής κατεύθυνσης. Είναι σε θέση να συνεισφέρει στην οικοδόμηση μίας μελλοντικής κοινωνίας ουδέτερης ως προς το διοξείδιο του άνθρακα προς συμμόρφωση με τους στόχους που έχουν τεθεί για το κλίμα βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων, ενώ παράλληλα μπορεί να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού βιομηχανικού κλάδου μέσω της δημιουργίας νέων αλυσίδων αξίας και της υιοθέτησης αποτελεσματικών βιομηχανικών διεργασιών με «πράσινη» προσέγγιση.               (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας. https://ec.europa.eu/research/bioeconomy/index.cfm )

Η βιώσιμη, κυκλική βιοοικονομία μπορεί να μετατρέψει τα οργανικά απόβλητα, υπολείμματα και απορρίμματα σε σημαντικούς πόρους και να προωθήσει αντίστοιχες καινοτομίες και πρωτοβουλίες με σκοπό να ενθαρρύνει τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τους καταναλωτές, ώστε μέχρι το 2030 να μειώσουν τα απορρίμματα τροφίμων κατά 50%.

Οι στόχοι της Στρατηγικής, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους παραμένουν αμετάβλητοι, επικεντρώνονται στην επίτευξη μίας καινοτόμου και ταυτόχρονα ανταγωνιστικής κοινωνίας η οποία θα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους φυσικούς της πόρους. Παράλληλα, συμφιλιώνει την επισιτιστική ασφάλεια με τη βιώσιμη χρήση των ανανεώσιμων πόρων για βιομηχανικές εφαρμογές με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

 Προς επίτευξη των ανωτέρω, η εν λόγω στρατηγική ορίζει πέντε στόχους που επιτυγχάνονται μέσω της βιοοικονομίας και είναι οι εξής:

  • η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας,
  • η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων,
  • η μείωση της εξάρτησης από μη ανανεώσιμους πόρους,
  • η μείωση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
  • η δημιουργία θέσεων εργασίας και
  • η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.

 Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο της Μεγαλόπολης ψηφιακής ευφυούς γεωργίας και κυκλικής βιοοικονομίας, θα προσφέρει πολύ καινοτόμες λύσεις και εξειδικευμένες επαγγελματικές υπηρεσίες σε νεοσύστατες ή μη επιχειρήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής της  κυκλικής οικονομίας και της ενέργειας . Μερικές από τις  καινοτομίες του πάρκου θα είναι η φιλοξενία πιλοτικών έργων εκπαίδευσης , επίδειξης και εξυπηρέτησης νέων μικρών παραγωγών που δεν θα έχουν εξ αρχής καθετοποιημένες δομές τυποποίησης και μεταποίησης της παραγωγής των στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας των τοπικών προϊόντων και στη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών προϊόντων.

Τα έργα θα έχουν μέγεθος που θα επιτρέπει την βιωσιμότητα τους και την συντήρηση των λειτουργιών του Πάρκου. Ενδεικτικά 

  • Πιλοτικό Θερμοκήπιο Υδροπονίας 25 στρεμμάτων
  • Πιλοτικό εργαστήριο Λυοφιλίωσης
  • Πιλοτικό εργαστήριο απόσταξης αιθέριων ελαίων
  • Πιλοτικό εργαστήριο εξαγωγής φαρμακευτικών ουσιών
  • Πιλοτικό αγρόκτημα για την εκπαίδευση τεχνιτών σε σύγχρονα ψηφιακά συστήματα καλλιέργειας αλλά και για δοκιμές νέων οργάνων .
  • Πιλοτικό εργαστήριο παραγωγής πράσινης ενέργειας .
  • Πιλοτικό εργαστήριο ανακύκλωσης των φυτικών αποβλήτων της αγροτικής παραγωγής με στόχο την παραγωγή πολυφαινολών και χουμοχώματος
  • Πιλοτικό εργαστήριο παραγωγής εξελιγμένων ζωοτροφών.
  • Το Πάρκο θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις που θα προσέλθουν από τις Θερμοκοιτίδες της Περιφέρειας .
  • Το Πάρκο θα προσφέρει επίσης
  • Υπηρεσίες Θερμοκοιτίδας (incubator και pre incubator) για την παροχή υποστήριξης και εκπαίδευσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις (στέγη , εξοπλισμό, γραμματειακή υποστήριξη, αίθουσες συνεδριάσεων, και συνεδρίων κλπ) . Συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα, και
  • Υπηρεσίες τεχνολογικής φύσης τόσο στις επιχειρήσεις του Πάρκου όσο και σε επιχειρήσεις εκτός Πάρκου. Οι υπηρεσίες αυτές είναι:
  • Καθοδήγηση στην ανάπτυξη και μεταφορά τεχνογνωσίας σε καινοτόμες τεχνολογίες-προϊόντα και υποβοήθηση συμμετοχής σε προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
  • Υπηρεσίες αναζήτησης εταίρων για δυνητικές ερευνητικές και εμπορικές συνεργασίες .
  • Αναζήτησης διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (VCs, κεφάλαια κίνησης, επιδοτούμενα ερευνητικά έργα, αναπτυξιακά προγράμματα κλπ)
  • Εξειδικευμένη κατάρτιση στελεχών σε θέματα management, marketing, πληροφορικής, διασφάλισης ποιότητας (πχ ISO, HACCP) κλπ.
  • Νομικές Υπηρεσίες για αξιολόγηση, προστασία και διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
  • Υπηρεσίες προώθησης των προϊόντων της περιοχής και όχι μόνο σε μεγάλες αγορές
  • Δυνατότητα εγκατάστασης υπό ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων στην Θερμοκοιτίδα (αφορά σε εταιρίες με τεχνολογικό κυρίως προσανατολισμό) . Επιπλέον θα προκηρύσσει διάφορα προγράμματα στο πλαίσιο υποστήριξης των νέων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η υλοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
  • Η διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας σε διάφορους τομείς κυρίως της ευφυούς γεωργίας της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ενέργειας .
  • Η διεξαγωγή διαγωνισμών καινοτομίας
  • Στο Πάρκο θα φιλοξενηθούν Ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια Πανεπιστημίων, Εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες άλλων ερευνητικών φορέων (π.χ. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , ΚΑΠΕ, EKETA)
  • Το Πάρκο θα προσφέρει φιλοξενία σε Ομάδες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων επιχειρήσεων (π.χ. παραγωγή αποθήκευση πράσινης ενέργειας, νέα δομικά υλικά, νέα γενιά λιπασμάτων και ζωοτροφών )
  • Στο Πάρκο θα ενταχθούν εταιρίες που εστιάζουν σε νέες τεχνολογίες π.χ. αισθητήρες , εναλλακτικά καύσιμα, εξαγωγή φαρμακευτικών ουσιών από φυτικά και βιομηχανικά υπολείμματα (ελαιουργεία κλπ ) επεξεργασία και παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών, αναπαραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και παραγωγής προϊόντων άνθρακα, όπως ενεργός άνθρακας , ανθρακονήματα , νανο-αδάμαντες κλπ.
  • .
  • Όφελος επένδυσης:
  • •Θα συμβάλλει καθοριστικά στη προσέλευση υψηλά καταρτισμένου προσωπικού στην περιοχή.
  • • Θα Δημιουργήσει κοιτίδες ανάπτυξης καινοτόμων Τεχνολογιών.
  • • Θα φέρει τη γνώση κοντά στην παραγωγή εκσυγχρονίζοντας πρακτικές και προϊόντα.
  • • Θα αναβαθμίζει την εικόνα των Πανεπιστημίων στη διεθνή αγορά με σκοπό την προσέλκυση ξένων φοιτητών και ερευνητών .
  • • Θα συμβάλλει στην δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων στην περιοχή μέσω συνεργατικών σχηματισμών ή ομάδων παραγωγών .
  • • Θα δημιουργήσει στην πλήρη ανάπτυξή του 300-400 θέσεις εργασίας με το 50% υψηλής εξειδίκευσης .
  • • Θα δημιουργήσει επίσης στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πάρκο στην πλήρη ανάπτυξή του 700-800 σταθερές θέσεις εργασίας.
  • • Θα δημιουργήσει επιπλέον τουλάχιστον 200 συνδεδεμένων θέσεων εργασίας.
  • Λοιπά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες
  • Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές δομές κατάρτισης δια βίου σε συνδυασμό με τα πιλοτικά θα δημιουργήσουν τη νέα γενιά εργαζομένων υψηλής κατάρτισης ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής και ευφυούς γεωργίας και κτηνοτροφίας.
  • Παράπλευρα οφέλη

 

  • Οικοδομική δραστηριότητα για την ανέγερση εργατικών κατοικιών. Θα απαιτηθούν τουλάχιστον 600 νέες κατοικίες . ( Εναλλακτικά Μετατροπή σε κοιτώνες μερικών εγκαταλελειμμένων κτηρίων της ΔΕΗ )
  • Λειτουργία χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.
  • Δημιουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
  • Δημιουργία χώρων Logistic και μεταφορών.
  • Βιωσιμότητα

Το Πάρκο θα έχει έσοδα από :

  • Την ενοικίαση των χώρων της Θερμοκοιτίδας (συμβολική συμμετοχή για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων)
  • Την ενοικίαση των λοιπών χώρων του πάρκου στις εταιρίες έρευνας και ανάπτυξης.
  • Τα δικαιώματα από τις νεοφυείς εταιρίες.
  • Τις πιστοποιήσεις προϊόντων της Περιφέρειας.
  • Τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
  • Την απόδοση των πιλοτικών εργαστηρίων και του πιλοτικού θερμοκηπίου.
  • Την μακροχρόνια μίσθωση των εδαφών σε εταιρίες (τουλάχιστον 300 στρ. )
  • Την υλοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
  • Την Εκπαίδευση.

Το Πάρκο θα επανεπενδύει τουλάχιστον το 40 % των ετήσιων εσόδων του και θα θεσμοθετήσει έπαθλα καινοτομίας για νέα προϊόντα και  υπηρεσίες καθώς και υποτροφίες για νέους με εξαιρετικές ιδέες .

Το Πάρκο θα εξελίσσεται σε ένα οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας , αλληλεγγύης , δημιουργίας διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών,  προσελκύοντας επιστήμονες και  νέους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θα επιδράσουν καταλυτικά στην αλλαγή του πολιτισμικού επιπέδου της Περιοχής και της Περιφέρειας .

Το Πάρκο θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις νέες καινοτομίες που θα προκύπτουν από τα εκκολαπτήρια.

Προς τούτο :

  1. Μπορεί να διευθετηθεί το εδαφικό του πάρκου κατ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα αφού ένα ελάχιστο κομμάτι ανήκει στην ΔΕΗ ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες .
  2. Τις εργασίες θα μπορούσαν να τις υποστηρίξουν 2−3 τοπικές  ΚΟΙΝΣΕΠ που θα δημιουργηθούν από ανέργους .

Άλλες παρεμβάσεις για την τόνωση της ανεργίας

  • Δημιουργία ενός cluster Μελιού από μελισσοκόμους αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες για την βελτίωση των αποδόσεων και την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων. Πρώτος στόχος η συνεργασία του Agribator με το ΓΠΑ , και το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την εξασφάλιση της συνεχούς παραγωγής του μοναδικού μελιού ΒΑΝΊΛΙΑ του ΜΑΙΝΑΛΟΥ.
  • Παραχώρηση για χρήση σε μία κοινσεπ ενός τμήματος του δάσους και χρηματοδότηση τους για καλλιέργεια λευκής τρούφας .
  • Η εκπαίδευση πρέπει να γίνει παράλληλα με την πρόοδο των επενδύσεων που θα συμβασιοποιούνται για να έχει αποτέλεσμα .Να αποδίδει ειδικότητες με δίπλωμα και να γίνονται από αδειοδοτημένες δομές όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες .

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο AGRIBATOR

O AGRIBATOR φιλοδοξεί να γίνει το Κέντρο Αριστείας Αγροδιατροφής στην Πελοπόννησο.

Στον AGRIBATOR πιστεύουμε ότι στο μέλλον η αγροτική καινοτομία δεν θα κριθεί από την ικανότητα να παράγουμε περισσότερα, αλλά να παράγουμε καλύτερα. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία μας έγκειται στην παροχή στους παραγωγούς  και στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα των καλύτερων εργαλείων και λύσεων, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο χρησιμοποιώντας λιγότερους φυσικούς πόρους. Η διαμόρφωση του μέλλοντος της γεωργίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνη της. Απαιτεί συνεργασία και διαφάνεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Μαζί, αγκαλιάζουμε το φαινομενικά αδύνατο να βοηθήσουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους παραγωγούς της Πελοποννήσου.

Στον AGRIBATOR έχουμε μια φιλόδοξη δέσμευση για μια αειφορική Πελοπόννησο κρατώντας τους εαυτούς μας υπόλογους. Θέτουμε ως στόχο το 2030 να ικανοποιούμε τρεις δείκτες 30 -30 -30 που συνοψίζονται σε:

  • 30% μείωση των φυτοπροστατευτικών χημικών στον αγρό με στόχευση στην διατήρηση της βιοποικοιλότητας της Πελοποννήσου και της ασφάλειας των καταναλωτών.
  • 30% μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των καλλιεργειών με στόχευση στην ορθή διαχείριση των υδάτων και την μείωση των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.
  • 30 χιλιάδες παραγωγοί θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα εργαλεία γνώσης, χρηματοδότησης και γεωργικής ανάπτυξης ώστε να είναι βιώσιμοι και αειφορικοί.

Οι επτά (7) πυλώνες της Αριστείας του στηρίζονται στα παρακάτω:

  1. Γεωργία Ακριβείας – Made inGreece

Η Γεωργία Ακριβείας αφορά σε μετρητικά συστήματα (αισθητήρες), σε συστήματα ανάδρασης (actuators) για ελεγχόμενη άρδευση και τροφοδοσία του χωραφιού και στο διαδίκτυο των πραγμάτων. Ο AGRIBATOR προωθεί Γεωργία Ακριβείας που προέρχεται από την Ελλάδα (μέσα από την συνεργασία της Ακαδημίας και των καινοτόμων επιχειρήσεων) και διαθέτει πλειάδα τεχνολογιών που στέκονται ή υπερβαίνουν την διεθνή υπάρχουσα τεχνογνωσία σε ιδιαίτερα χαμηλό (και αποδεκτό από τον αγρότη) κόστος. Η Γεωργία Ακριβείας του AGRIBATOR επεκτείνεται στην Αλιεία και την Κτηνοτροφία με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση της βελτιστοποίησης της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής.

  1. Καινοτομία - Made in Greece

Ο AGRIBATORπροωθεί και αναπτύσσει καινοτομία και τεχνολογικά προϊόντα που στηρίζονται στην συνεργασία του με τα εμπλεκόμενα εργαστήρια της χώρας και του εξωτερικού τα οποία προς το παρόν αριθμούν τα 12 και 5 αντίστοιχα, καθώς επίσης και με τις επιχειρήσεις που ήδη συνεργάζεται, οι οποίες αριθμούν τις 25. Τα εν λόγω καινοτομικά προϊόντα αφορούν σε πλειάδα προϊόντων, τα οποία θα αναπτύσσονται, χαρακτηρίζονται και βελτιστοποιούνται στις εγκαταστάσεις του AGRIBATOR (στο μηχανουργείο-ηλεκτρολογείο-χημείο-pclab και εφαρμοστήριο που θα διαθέτει) αλλά και στα συνεργαζόμενα εργαστήρια. Σαν παράδειγμα αναφέρονται οι οικονομικοί και άριστοι σε απόδοση αισθητήρες για το χωράφι, καινοτόμα συστήματα συγκομιδής και άλλα.

  1. Θερμοκοιτίδα Ελληνικών Νεοφυών Επιχειρήσεων

Ο AGRIBATOR θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του πάνω από 15 νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα. Αυτή η δράση θα υποστηριχθεί κατ’ αρχήν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με την χρηματοδότηση της Θερμοκοιτίδας του AGRIBATOR για τις αρχικές ανάγκες εγκατάστασης των επιχειρήσεων αυτών, ήτοι του αρχικού workshop και του εργαστηρίου δοκιμών και μετρήσεων που θα διαθέτει. Στην πορεία η Θερμοκοιτίδα , θα υποστηριχθεί από μια δημιουργούμενη δεξαμενή κεφαλαιουχικής υποστήριξης (venture capital fund) που προέρχεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη .

  1. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

Ο ακρογωνιαίος λίθος της διαρκούς εκπαίδευσης όλων των συνιστωσών της αγροδιατροφικής αλυσίδας θα υπηρετείται από τον AGRIBATOR σε συνεργασία με τα αρμόδια ερευνητικά ιδρύματα και τους δημόσιους φορείς που είναι υπεύθυνοι για αυτή την εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτόν, προβλέπεται η δημιουργία ενός μοντέρνου κτηρίου μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος στις εγκαταστάσεις του.

  1. Βιοκυκλική Δράση από το Χωράφι στο Ράφι

Ο βασικός, τελικός επιδιωκόμενος στόχος του AGRIBATOR είναι η προώθηση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής στο ράφι των διεθνών supermarkets, καθώς επίσης και των high-end καταστημάτων τέτοιων προϊόντων. Έτσι, ο AGRIBATOR θα παίζει και τον ρόλο του συμβούλου και του προωθητή προϊόντων της Πελοποννήσου, εξυπηρετώντας με προτεραιότητα τα μέλη του, τα οποία έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις αρχές λειτουργίας του στοχεύοντας σε άριστη και επαναλήψιμη ποιότητα, αλλά και νέους ερχόμενους που πρόκειται να συμμορφωθούν με τις αρχές του.

  1. Διαπιστευμένη Πιστοποίηση και Ιχνηλασιμότητα

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς ένα διαπιστευμένο εργαστήριο πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας, που θα λειτουργεί και θα συμμορφώνεται από τις αρχές του ISO 17025 και είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θα υπηρετείται από προσωπικό που θα έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια της χώρας και του εξωτερικού.

  1. Ανάπτυξη Αγροτικής Πολιτικής

Ο AGRIBATORεπιβάλλεται να συνεισφέρει με το παράδειγμά του στην ανάπτυξη αγροτικής πολιτικής στην χώρα. Το καλό του παράδειγμα, που θα συνοδεύεται από την γνώμη του για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας θα είναι σε θέση να βοηθήσει στην αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας της χώρας, για όφελος πρώτα από όλα των ίδιων των αγροτών.

Η συνέργεια μεταξύ των παραπάνω πυλώνων του AGRIBATOR είναι απαιτούμενη συνθήκη για την βέλτιστη λειτουργία και συνεισφορά του AGRIBATORστην Αριστεία Αγροδιατροφής της Πελοποννήσου. Οι πρώτοι στόχοι του AGRIBATORείναι: η ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής για την υποδοχή και λειτουργία των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων, η ανάπτυξη των πρώτων καινοτόμων προϊόντων που θα σχετίζονται με τον AGRIBATOR και τέλος η αρχική συνεισφορά στην Βιοκυκλική Δράση «Από το Χωράφι στο Ράφι».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...