Menu
RSS
Σάββατο, 04/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Το μέλλον που χαράσσουν για την Μεγαλόπολη είναι να γίνει κόμβος μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, με ελάχιστους εργαζόμενους"

"Το μέλλον που χαράσσουν για την Μεγαλόπολη είναι να γίνει κόμβος μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, με ελάχιστους εργαζόμενους"

ΚΟΒ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΚΕ

Μεγαλόπολη, 2 Μαρτίου 2024 

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

          Ανέβηκαν λοιπόν οι προσκλήσεις για την ένταξη στα προγράμματα «Δίκαιης Αναπτυξιακής  Μετάβασης».  Και οι μάσκες έπεσαν. Οι υποσχέσεις έγιναν καπνός. Οι ντόπιοι πλασιέ της «Δίκαιης Μετάβασης» πούλαγαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όπως προειδοποιούσαμε, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις  αποκλείονται ακόμη και από τα ψίχουλα που – δήθεν - προορίζονταν για αυτές (το 15% του συνολικού ποσού μόνο!). Για να ενταχθεί  ένας αυτοαπασχολούμενος, μικρός επιχειρηματίας  πρέπει να έχει λογαριασμό στην τράπεζα ποσό  ίσο με την επιχορήγηση, να έχει αύξηση τζίρου το 2022- 2023, να προσλάβει 1-2 υπαλλήλους και άλλα τέτοια.  

Για τους εργαζόμενους βέβαια, τίποτα. Εργασιακός μεσαίωνας και …pass.

 

Το παιχνίδι είναι στημένο

 

         Τις επιχορηγήσεις, το χρήμα, θα τα πάρουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα επενδύσουν  χωρίς να βάλουν ευρώ. Το παράδειγμα των φαρμακοβιομηχανιών στην Τρίπολη είναι ενδεικτικό.

        Όλοι ξέρουμε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη τους στο Δήμο, στη Περιφέρεια  και στα εργοδοτικά κυβερνητικά σωματεία είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Στήριξαν όλες τις βασικές επιλογές της ΕΕ, στήριξαν την Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στήριξαν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στήριξαν τον εξοστρακισμό του εγχώριου λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το ακριβό εισαγόμενο  φυσικό αέριο ως αποτέλεσμα της “πράσινης μετάβασης”.

Το αποτέλεσμα; Τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους  που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, ενεργειακή φτώχεια για το λαό, εγκατάλειψη και ερήμωση της Μεγαλόπολης και των άλλων λιγνιτικών περιοχών. Σοκάρουν τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του πληθυσμού για το 2021: Ο Δήμος Μεγαλόπολης συρρικνώθηκε κατά 1900 κατοίκους σε σχέση με το 2011, μια μείωση πληθυσμού 17,7%! Μείωση που συνεχίζεται εκθετικά και σήμερα φθάνει στο 22%! Και βέβαια, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μετανάστευση,  κυρίως των νέων ανθρώπων!

      Χθες, τα στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ  διαγκωνίζονταν για το ποιά απελευθέρωση  ενέργειας  είναι «καλύτερη», για το ποιο ποσοστό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι «εφικτό». Τώρα, «σκοτώνονται» για το αν είναι δίκαιη ή άδικη η μετάβαση, βίαιη ή όχι η απολιγνιτοποίηση, ευνοημένη ή όχι η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Γορτυνία, η Οιχαλία και – έκπληκτοι (!;) - χύνουν κροκοδείλια δάκρια στα αποκαΐδια της ΔΙΚΗΣ τους πολιτικής.

       Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης «βγαίνει μπροστά» και μιλάει για «νέα, πιο πλήρη στήριξη και πιο ελκυστικά μπουκέτα (!) ζεστού χρήματος» για τους μεγαλοεπενδυτές, για περισσότερα κίνητρα και πιο ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Αλλά τα αποτελέσματα και πάλι αποδεικνύουν ότι αυτή τους η ανάπτυξη όχι μόνο δεν είναι «δίκαιη», «πράσινη» και «βιώσιμη» ή όπως αλλιώς τη βαφτίζουν. Για όλους εμάς είναι  άδικη και κατάμαυρη. Είναι αντιλαϊκή.

       Το μέλλον που χαράσσουν για την Μεγαλόπολη είναι να γίνει κόμβος μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, με ελάχιστους εργαζόμενους, εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στα ορεινά και  εκατομμύρια πάνελ φωτοβολταϊκών στα ορυχεία, εκατοντάδες μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση ενέργειας, που συνδιαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον για τη Μεγαλόπολη και την υγεία των κατοίκων της. Όσο για την ευρύτερη περιοχή, την προορίζουν για χαβούζα της Πελοποννήσου (και όχι μόνο).

       Μόνη ελπίδα  για τα λαϊκά στρώματα είναι ο αγώνας για να περισώσουμε ότι σώζεται. Να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Ενίσχυση της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας. Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών  ενέργειας.

Εμείς θεωρούμε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων πηγών που διαθέτει η χώρα μας πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες  και όχι  την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

      Μπροστά στις Ευρωεκλογές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και επαγγελματίες να στείλουν το λογαριασμό σε όλους αυτούς που ακολουθούν αυτή την καταστροφική πορεία. Να μαυρίσουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Να συμπορευτούν και να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ που έγκαιρα προειδοποίησε και αντιπαλεύει αυτή την πολιτική, μπαίνοντας μπροστά στον αγώνα.

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024 20:37 Σύνδεσμος σχολίου

    Πήγαινε πρώτα ΣΤΑ νεκροταφείο της Μεγαλόπολης και τών χωριών
    Γιατί κάπου μιλάς γεια υγεία
    Γεμάτα από από τόν καρκίνο του λιγνίτη
    Ή πράσινη ενέργεια δεν έχει καρκίνο ρεεεεεεεεεεε

  • Γεώργιος Κουρέτας
    Γεώργιος Κουρέτας Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024 13:38 Σύνδεσμος σχολίου

    Γιατί δεν γράφετε από την αρχή ότι αυτή είναι η άποψη του ΚΚΕ??

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...