Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Με αναπαράσταση και πυροβολισμούς τιμήθηκε η ιστορική Μάχη της Δραμπάλας! (vd)

Με αναπαράσταση και πυροβολισμούς τιμήθηκε η ιστορική Μάχη της Δραμπάλας! (vd)
Στο ιστορικό ύψωμα που υπάρχει στην περιοχή, έγιναν οι εκδηλώσεις του εορτασμού της 192ης Επετείου της Μάχης στην Δραμπάλα των Επαναστατημένων Ελλήνων, υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, κατά των στρατευμάτων του Ιμπραήμ.
Η μάχη της Δραμπάλας θεωρείται ότι ήταν από τις φονικότερες και σκληρότερες του αγώνα. Έδωσε στους Έλληνες χρόνο να ανασυνταχθούν, εδραίωσε την πεποίθηση ότι ο Ιμπραήμ δεν ήταν πια ανίκητος και οδήγησε στην νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στους Μύλους.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ακόβου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία και ακολούθησε συγκέντρωση των Επισήμων μπροστά στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.
Στη συνέχεια, έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων και τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ακοβιτών Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Σταθόπουλο. «Αν θελήσουμε σήμερα να απαριθμήσουμε τα θετικά της Μάχης της Δραμπάλας, είναι πολύ θετικά. Ένα από αυτά είναι, τόσο ο Ιμπραήμ, όσο και κανένας ξένος δυνάστης δεν είναι άτρωτος και ανίκητος.
Αμέσως μετά, έγινε αναπαράσταση της ιστορικής μάχης της Δραμπάλας, με πυροβολισμούς και επιδείξεις παραδοσιακών χορών από Λαογραφικούς Χορευτικούς Ομίλους, αλλά και περιήγηση σε έκθεση ιστορικών όπλων και παραδοσιακών ενδυμασιών του 1821.
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, τόνισε: «Μία επέτειος που τιμάται κάθε χρόνο και πρέπει να τιμάται διότι μέσω αυτών των δηλώσεων, αναδεικνύονται γεγονότα και προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Επίσης, ενισχύεται το εθνικό φρόνημα και η συλλογική αυτοπεποίθηση, σήμερα που η χώρα διέρχεται μία κοινωνική, οικονομική και κρίση αξιών, αντιμετωπίζουμε τους σκληρούς δανειστές που προσπαθούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους και να γονατίσουν τη χώρα. Γίνεται αγώνας, από την πλευρά της Κυβέρνησης, πρέπει να είναι εθνικός αγώνας για να βγούμε στο ξέφωτο. Ελπίζω να τα καταφέρουμε».
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, είπε: «Η μάχη της Δράμπαλας είναι ένα κρίσιμο πολεμικό γεγονός που έγινε σε μία κρίσιμη περίοδο, όταν ο πανίσχυρος Ιμπραήμ κυριαρχεί στον Μωριά, έβαλε στόχο να καταλάβει την Τρίπολη, αλλά εδώ αμφισβητείται η κυριαρχία του. Η μάχη αυτή έπαιξε ρόλο στην ήττα των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Ρουμελιώτης, επισήμανε: «Η Μάχη της Δραμπάλας θεωρείται ως η Μάχη των Θερμοπλυλων της Μεγαλόπολης». Ο Κολοκοτρώνης με 3.000 παλικάρια αντιμετώπισε τον Ιμπραήμ με 25.000 στρατό και έδωσε ελευθερία στην Πατρίδα μας. Τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της χώρας μας. Ας είναι παράδειγμα για όλους μας οι μάχες που έδωσαν οι Έλληνες τότε.»
Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Διονύσης Παπαδόπουλος είπε ότι «για πρώτη φορά φέτος, ένα θεατρικό δρώμενο, με αναπαράσταση της Μάχης, όλοι έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό. Η Μάχη της Δραμπάλας που γιορτάζεται στη φυσική θέση, είναι μία από τις ιστορικότητες Μάχες της μεγάλης Επανάστασης, πολύ σημαντική για αποτέλεσμα της, για την όλη εξέλιξη του αγώνα.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...