Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία: «Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ παίρνουν όλο και δραματικότερη τροπή»

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία: «Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ παίρνουν όλο και δραματικότερη τροπή»


Η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Την Τρίτη 03/10/2017 πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας με θέμα τα ζητήματα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και το ορυχείο στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης (ΛΚΜ).

Οι εξελίξεις  στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στη ΔΕΗ παίρνουν όλο και δραματικότερη τροπή  τόσο για τους εργαζόμενους στον τομέα όσο και για τα λαϊκά στρώματα γενικότερα.

Εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε σταθερά τις εργασιακές σχέσεις να ανατρέπονται με αποτέλεσμα η μόνιμη και σταθερή δουλειά να υποκαθίσταται από οκτάμηνες και δίμηνες συμβάσεις και εργολαβίες με μισθούς από 450 ευρώ για εργαζόμενους κάτω τον 25, χωρίς επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και επικινδυνότητας. Ταυτόχρονα υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό που δεν καλύπτονται, οι συντηρήσεις στα μηχανήματα είναι ελλιπέστατες και συνέπεια αυτών να μην τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας που σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση οδηγούν σε πλειάδα ατυχημάτων σοβαρών ως και θανατηφόρων, αλλά και φαινομένων, όπως η κατολίσθηση του ορυχείου του Αμύνταιου ή πριν μερικά χρόνια της Μεγαλόπολης (2013).

Την ίδια ώρα το  ρεύμα καταλήγει πανάκριβο στα λαϊκά νοικοκυριά τα οποία στενάζουν κυριολεκτικά για να μην χάσουν το πολύτιμο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το τελευταίο διάστημα σε πολλούς γίνεται διακοπή από εντεταλμένα κλιμάκια της ΔΕΗ.

Αιτία όλων των παραπάνω αλλά και πολλών ακόμα δεινών δεν είναι άλλη από την πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην ενέργεια και είναι η λεγόμενη απελευθέρωση της παραγωγής και αγοράς ηλ. ενέργειας. Η πολιτική αυτή που προωθείται από την ΕΕ και ακολουθείται πιστά από όλες της κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί έναν και μόνο στόχο, την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας.

   Αυτός είναι και ο λόγος που προωθείται η πώληση των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης.    Έτσι ενώ το ορυχείο του Χωρεμίου αντιμετωπίζει προβλήματα επικινδυνότητας εξαιτίας της προσπάθειας απαξίωσης του (έχουμε πείρα) για να πουληθεί την ίδια ώρα αδειοδοτούνται επενδύσεις σε ΑΠΕ για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία επιδοτούνται αδρά κατά κύριο λόγο μέσα από το τέλος ΑΠΕ που τώρα λέγεται ΕΤΜΕΑΡ, σωστό χαράτσι στα λαϊκά στρώματα. Τα 27 από τα 100 μεγάλα αιολικά συγκροτήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που έχουμε στοιχεία, έχουν  επιδοτηθεί με 250 εκατ. ευρώ μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων ξεπερνάει το 1 δις ευρώ. Ταυτόχρονα προωθείται σταθερά η εισαγωγή φυσικού αερίου το οποίο είναι πανάκριβο και αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

Η ΔΑΣ αφού ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της διοίκησης της ΔΕΗ, αλλά και των συνδικαλιστικών ηγεσιών στο χώρο για τη μεθοδευμένη κατάσταση που έχει οδηγηθεί σήμερα το ΛΚΜ, πρότεινε να γίνει άμεσα κάλεσμα όλων των σωματείων και των εργαζόμενων του χώρου και κατέθεσε τα εξής αιτήματα:

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (προβλέπονται από τους νόμους και τους κανονισμούς) που διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων.
  • Να υπάρξει η απαραίτητη κάλυψη αναγκών σε προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία
Παράλληλα θα πρέπει:

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρχει καταστροφή μηχανημάτων και λιγνίτη.
  • Να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση του οικισμού του Τριποτάμου.
  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την εύρυθμη λειτουργία του ορυχείου.
Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ (ΝΔ) και της σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) δεν δέχτηκαν τα αιτήματα αυτά, αλλά πρότειναν μέσω των βουλευτών του νομού και το υπουργείο να λυθεί το ζήτημα, χωρίς την ενεργό και οργανωμένη συμμετοχή των εργαζόμενων. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει γενική συνέλευση άμεσα με τα σωματεία και τους εργαζόμενους του χώρου για να παρθούν αποφάσεις.

Για εμάς είναι καθαρό ότι η διεύθυνση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα, αφού υλοποιούν την κατεύθυνση που αναφέραμε παραπάνω για την απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αν δεν υπάρξει σοβαρή πίεση από την οργανωμένη δράση των εργαζόμενων του χώρου. Για το λόγο αυτό ζητάμε να υλοποιηθεί η απόφαση για τη συνέλευση των σωματείων και των εργαζόμενων του χώρου.

Τέλος ενημερώνουμε τους εργαζόμενους του νομού ότι θέσαμε το ζήτημα της αγωνιστικής απάντησης που πρέπει να έχουμε απέναντι στη αντιλαϊκή φιέστα που οργανώνει η κυβέρνηση μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου με το «αναπτυξιακό» συνέδριο που προγραμματίζεται στα μέσα Νοέμβρη. Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ (ΝΔ) και της σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) υποστήριξαν την συμμετοχή του ΕΚ Αρκαδίας στο «αναπτυξιακό» συνέδριο, συνεχίζοντας τη λογική του κοινωνικού διαλόγου (κυβέρνησης – κεφαλαίου – εργαζομένων) που εφαρμόζουν τόσα χρόνια και βάζει τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται  πόσα περισσότερα θα χάσουν κάθε φορά για την διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε τους εργαζόμενους τόσο της ΔΕΗ, αλλά και του νομού να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να οργανωθούν στα σωματεία τους σε κατεύθυνση ανατροπής αυτής της πολιτικής που ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις και να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους. Μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα προς όφελός μας.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...