Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πιο φθηνή Τηλεθέρμναση στη Μεγαλόπολη | Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% ανακοίνωσε ο Μ. Ρουσιάς

Πιο φθηνή Τηλεθέρμναση στη Μεγαλόπολη | Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% ανακοίνωσε ο Μ. Ρουσιάς

Με ανάρτησή του, ο υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνος Ρουσιάς, σημειώνει: "Η παροχή θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση), πρόκειται να ενταχθεί στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6% από το 13% που ίσχυε έως σήμερα. Τη σχετική τροπολογία κατέθεσε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ο βουλευτής Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, καθώς και στην παρεχόμενη θερμική ενέργεια (τηλεθέρμανση) θα ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τους Έλληνες πολίτες κι αποκαθιστούν αδικίες της μνημονιακής περιόδου. 
Έτσι, η τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης, όχι μόνο θα επεκταθεί σε όλη την πόλη, μιας και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πρότασης και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά θα προσφέρεται στους κατοίκους σε προσιτή τιμή. Είναι προφανές ότι τέτοιες πολιτικές θα έχουν σοβαρό θετικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και θα βοηθήσουν ιδίως την παραγωγή, την αγροτική ανάπτυξη, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία."

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο….. Προσθήκη στο αύξοντα αριθμό 34 του καταλόγου αγαθών, του υπο αντικατάσταση Παραρτήματος III του Κώδικα Φ.Π.Α. Ένταξη παροχής θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση), στον μειωμένο συντελεστη Φ.Π.Α. 6% από το 13% που παραμένει σήμερα. Είναι μία δίκαιη όσο και ορθή ενέργεια διότι εξομοιώνει τη διανομή αερίου και του ηλεκτρισμού με την διανομή θέρμανσης μέσω δικτύου, προερχόμενη από ατμοηλεκτρικούς σταθμούς . Διότι άλλως αποτελεί στρέβλωση ανταγωνισμού και αδικία η κατανάλωση θέρμανσης μέσω δικτύου, να επιβαρύνεται με τον εκάστοτε κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 13%, ενώ η κατανάλωση αερίου και ηλεκτρισμού επιβαρύνονται με τον αντίστοιχο μειωμένο συντελεστή 6%, όταν οι συγκεκριμένες παροχές σε πολύ μεγάλο βαθμό λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Δηλαδή στο συγκεκριμένο θέμα δεν ικανοποιείται το σύνολο της βούλησης του νομοθέτη. Ενώ προβλέπεται η μείωση για εκατομύρια τιμιλόγια σε όλη την χώρα , αγνοείται η ενταξη στην ρύθμιση λίγων χιλιάδων τιμολογιών σε τέσσερις πόλεις τις χώρας. Οι οποίοι πρέπει να έχουν και αυτοί το άμεσο όφελος ως καταναλωτές της θερμικής ενέργειας από ατμοποιημένο ζεστό νερό. Οι επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν σήμερα καθολική θέρμανση μέσω δικτύου στους δημότες τους, λειτουργούν στους Δήμους Πτολεμαϊδος, Κοζάνης, Αμυνταίου, Μεγαλόπολης. Είναι κοινωφελείς, είναι δημοτικές και στηρίζονται σε εγχώριες πηγές παραγωγής θερμικής ενέργειας, τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ. Η λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων θέρμανσης μέσω δικτύου αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα εφαρμογής της πράσινης ανάπτυξης, νέας τεχνολογίας και αξιοποίησης των εγχώριων πηγών ενέργειας. Γεγονός που τεκμηριώνει απόλυτα, ώστε να ενταχθεί και αυτή η παραγωγική ενότητα κεντρικής θέρμανσης μέσω Δικτύου , στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο….. Στον υπό αύξοντα αριθμό 34 (τηλεθέρμανση) του καταλόγου αγαθών που υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή, στην πραγματοποιούμενη αντικατάσταση του Παραρτήματος III του Κώδικα Φ.Π.Α., ο οποίος κυρώθηκε με την πρώτη άρθρο του ν.2859/2000 (Α’ 248) και αντικαθίσταται ως ακολούθως: «ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ» (παράγραφος 1 ,του άρθρου 21). Να προστεθεί στην υπ` αριθμό 34 του νέου καταλόγου αγαθών. «Θέρμανση μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση), ο συντελεστής φόρου για τα αγαθά της παρούσης περίπτωσης ορίζεται στο έξι της εκατό (6%).»

Ο ΠΡΟΤΕΙΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...