Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

SOS Μαρί, Κουνουπιά, Βλησιδιά !

SOS Μαρί, Κουνουπιά, Βλησιδιά !
Νέο τριπλό αιολικό σχεδιάζεται στην περιοχή μας. Πρόκειται για κοινή αίτηση από τρείς εταιρίες οι οποίες σκοπεύουν να μετατρέψουν σε βιομηχανική εγκατάσταση ολόκληρο τον ορεινό όγκο, πάνω από το Μαρι, την Κουνουπιά, τη Βλησιδιά με δυνατότητα επέκτασης όλης της κορυφογραμμής ως το Πυροφυλάκειο του Κοσμά .
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πρόκειται για αρχική εγκατάσταση 13 θηριωδών ανεμογεννητριών με ύψος 112m και διάμετρο ρότορα 136m , πλήρη ΚΟΠΗ 90 στρεμμάτων Κεφαλληνιακής Ελάτης και του προστατευόμενου Κέδρου, ανοιγμα και επέκταση δεκάδων χιλιομέτρων δρόμων και συνολική κατάληψη εδάφους (μετατροπή σε βιομηχανοποιημένη ζώνη) 220 στρεμάτων μεσα σε δασική έκταση απαράμιλλου κάλλους. Και όλα αυτά για να εγκατασταθεί ένα «πράσινο» εργοστάσιο ενέργειας. Μάλιστα ισχυρίζονται στην ΜΠΕ πως θα μεταφυτεύσουν ισόποση έκταση με την αποψιλωμένη , σε άλλο μέρος. Ποια σοβαρότητα έχει η συγκεκριμένη πρόταση κύριοι της εταιρίας ? Η φύση, οι κλιματολογικές συνθήκες, δημιούργησαν το δάσος εκεί πριν εκατοντάδες χρονια. Τώρα θα το κόψετε και θα το μεταφέρετε αλλου? Γιατι δεν βάζετε το έργο σας, εσείς σε άλλο μέρος? Πως θεωρείτε «πράσινη» τόση καταστροφη? Και μάλιστα αναφέρετε πως οι επιπτώσεις του έργου είναι αμελητέες για το οικοσύστημα και πλήρως αναστρέψιμες..
Πόσο αναστρέψιμη και «πράσινη» είναι η μετατροπη ενός πανέμορφου , παρθένου δάσους σε νταμαρι?
Ο ευαίσθητος υδροφόρος ορίζοντας θα αλλοιωθεί σε δραματικό βαθμό μετά την εγκατάσταση. Τα χωριά αυτά που είναι γεμάτα πηγές κινδυνεύουν να γίνουν άνυδρα μετα την ισοπέδωση ολόκληρου του βουνού που τα περιβάλλει.
Εμείς ξέρουμε ένα πράγμα! ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΟΧΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΣ!
Για αυτό το λόγο και μαζευτήκαμε κάποιοι κάτοικοι από το Λεωνίδιο ,το Μαρί, την Κουνουπιά και τη Βλησιδιά και αναθέσαμε σε δικηγόρρο την κατάθεση των ενστάσεων που λήγει 3/1/2024.
Σήμερα μάλιστα θα γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα: «Κατασκευή και λειτουργία 3 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 45 ΜW στις θέσεις ΕΛΑΤΙΑΣ-ΜΑΖΑΡΑΚΙ, ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΡΙΑ και ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ των Δήμων Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των Π.Ε. Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου». (Εισηγητής: κ. Δήμαρχος)
Ελπίζουμε , ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας να σεβαστεί την άποψη των τοπικών κοινωνιών που αντιτίθενται στο έργο και να γνωμοδοτήσει αρνητικά!
Πρωτοβουλία κατοίκων Μαριού, Κουνουπιάς, Βλησιδιάς
ΥΓ. Σας παραθέτουμε κάποιες εικόνες. Οι μεν είναι από το δάσος πάνω από την Κουνουπιά και οι δε απο το "Πρασινο Αιολικό Πάρκο" που ειναι ήδη εγκατεστημένο ακριβώς δίπλα. Βρειτε τις διαφορές..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...