Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κόντρα για τις θέσεις ελλιμενισμού στο αλιευτικό καταφύγιο Τυρού (vd)

Κόντρα για τις θέσεις ελλιμενισμού στο αλιευτικό καταφύγιο Τυρού (vd)
Κόντρα έχει ξεσπάσει στον Τυρό μεταξύ του Αλιευτικού Συλλόγου και κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής, για τη χωροθέτηση των θέσεων ελλιμενισμού των επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών στους νέους χώρους του αλιευτικού καταφυγίου.
Οι αλιείς ζητούν τον ελλιμενισμό όλων των επαγγελματικών σκαφών στον νέο δυτικό προβλήτα (από Πλάτανο έως Iερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος), καθώς και τη χρήση των νέων χώρων του αλιευτικού καταφυγίου για τις απαραίτητες εργασίες τους (φορτοεκφόρτωση υλικών, εκτέλεση ολιγόωρων εργασιών επισκευής των σκαφών κ.λ.π.), ενώ κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι αυτό θα επιφέρει σημαντική υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Αναλυτικότερα, ο Αλιευτικός Σύλλογος Τυρού στις 19/12/2015 απέστειλε έγγραφο προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τυρού με κοινοποίηση στον Λιμενικό Σταθμό Λεωνιδίου, που αναφέρει τα εξής:
Θέμα: Ελλιμενισμός Επαγγελματικών Σκαφών Αλιέων Παραλίας Τυρού
Σχετ.: Πρακτικά Σύσκεψης Αλιευτικού Συλλόγου Τυρού 19 Δεκεμβρίου 2015
Αξιότιμο Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου
Σας αναφέρουμε ότι την 19η Δεκεμβρίου, στα γραφεία του συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των επαγγελματιών αλιέων Τυρού με θέμα, τα έργα που πραγματοποιούνται στο Λιμένα Τυρού και τα οποία προβλέπεται να περατωθούν εντός του 2016.
Όπως γνωρίζετε, στο λιμένα Τυρού ελλιμενίζεται αριθμός επαγγελματικών σκαφών κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς, είναι η ασφάλεια των σκαφών τους όταν πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, γεγονός που έχει επιφέρει στο παρελθόν ακόμα και βύθιση μικρού αλιευτικού. 
Λαμβάνοντας υπόψη τα έργα που εκτελούνται για τη βελτίωση του υφιστάμενου λιμένα, θα θέλαμε να εξεταστούν τα ακόλουθα αιτήματα του συλλόγου:
α.  Ο ελλιμενισμός συνόλου επαγγελματικών σκαφών στο νέο, υπό κατασκευή, δυτικό προβλήτα (από Πλάτανο έως Iερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος) προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των σκαφών ακόμα και στην περίπτωση που επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι.
β.  Δυνατότητα φορτοεκφορτώσεως υλικών που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες αλιείς (δίχτυα, παραγάδια κτλ.) στην περιοχή παραπλεύρως της υπό κατασκευής ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών.
γ.  Δυνατότητα χρήσεως του προβλήτα που κατασκευάζεται κάτωθεν Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, από επαγγελματικά σκάφη που εκτελούν ολιγόωρες εργασίες επισκευής/συντηρήσεως.
δ.  Καθορισμό συγκεκριμένης περιοχής στο υπό κατασκευή λιμένα, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες αλιείς για τον καθαρισμό των εργαλείων τους (π.χ. δίχτυα).
Παρακαλούμε όπως εξεταστούν τα ανωτέρω αιτήματα του συλλόγου μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Παρασκευάς Θεόδωρος,  Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου  Τυρού                                                      Λυσίκατος Κωνσταντίνος, Γραμματέας Αλιευτικού Συλλόγου Τυρού 
                                                                                           
Λίγες μέρες αργότερα, στις 24/12/2015, επιτροπή κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής απέστειλαν με τη σειρά τους επιστολή στο Λιμενικό ταμείο Τυρού, υπ όψιν και του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του Τοπικού Συμβουλίου, που αναφέρει τα εξής:
Θέμα: Σχετικά με τον επικείμενο σχεδιασμό χωροθέτησης των θέσεων ελλιμενισμού των επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών.
1) Περιήλθε σε γνώση μας ότι επίκειται χωροθέτηση των χρήσεων και των χρηστών στο νέο Λιμάνι του Τυρού.
Ως πολίτες αλλά και ως κάτοικοι άμεσα ενδιαφερόμενοι λόγου της θέσης που βρίσκονται οι κατοικίες μας και οι επιχειρήσεις μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε στα μέλη του Λιμενικού Ταμείου και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την άποψη μας επί του θέματος.
Θεωρούμε ότι στο τμήμα του λιμένα μήκους 65 μέτρων που οριοθετείται από την Αγία Σωτήρα έως τον πλάτανο είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να χωροθετηθεί χρήση επαγγελματικών σκαφών που είναι αναντίστοιχη με τις χρήσεις εντός του οικιστικού ιστού του Τυρού;
Στο παραπάνω χερσαίο τμήμα του λιμένα δημιουργείται ένας σημαντικός πεζόδρομος που το όφελος αυτού ξεπερνά τα όρια της γειτονίας και που θα λειτουργήσει συνολικά υπέρ της τοπικής κοινωνίας αλλά και των επισκεπτών τουριστών αναβαθμίζοντας το τουριστικό «προφίλ» του Τυρού.
Άλλωστε αυτό αποτελεί το ζητούμενο αλλά και τον βασικό λόγο που η τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος σχεδίασε και χρηματοδότησε ένα τέτοιο έργο γενικότερης αναβάθμισης του «αλιευτικού καταφυγίου» με παρά πολλές θέσεις ελλιμενισμού και με πάνω από δυο στρέμματα λιθόστρωσης και πεζοδρόμησης περιμετρικά του λιμένα.
Με την αποπεράτωση λοιπόν του έργου και την παράδοση του προς χρήση επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η χρόνια απαίτηση των αλιέων για λιμάνι ασφαλές και σύγχρονο αλλά και όπως αναφέραμε παραπάνω, επιτυγχάνεται η απόκτηση ενός «εργαλείου» απαραίτητου για την τουριστική αναβάθμιση του τόπου μας.
2) Η τυχόν πρόσδεση των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών στο συγκεκριμένο τμήμα από Αγία Σωτήρα έως τον Πλάτανο θεωρούμε ότι αναιρεί τον παραπάνω σχεδιασμό με το δεδομένο ότι εκ της φύσης της αλιευτικής χρήσης θα δημιουργήσει ανάγκες φορτοεκφορτώσεων για τα αλιευτικά σκάφη και τις εργασίες τους καθώς και ανάγκες για στάθμευση ("parking" είτε προσωρινό είτε μονιμότερο είτε για την πώληση ή φορτοεκφόρτωση των αλιευμάτων είτε για την προμήθεια πετρελαίου κ.λ.π.) πάνω στο λιθόστρωτο και επιπροσθέτως θα υπάρξει ανάγκη εναπόθεσης διχτυών ή μηχανημάτων προς επιδιόρθωση κ.λ,π.
Ως φυσικό αποτέλεσμα εκ της τυχόν, ανωτέρω περιγραφείσης χρήσης θα υπάρξει αναγκαστικά εμφάνιση ρύπανσης (λάδια και πετρέλαια και φυσικά οσμές και θόρυβοι) επιφέροντας σημαντική υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος (κατοικίες, τουριστικές επιχειρήσεις εστίασης ξενοδοχειακά καταλύματα).
3) Σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του λιμένα εκτός του οικιστικού ιστού του Τυρού η φορτοεκφόρτωση θα είναι ευκολότερη όπως επίσης και η στάθμευση ή ο εφοδιασμός ή η εναπόθεση διχτυών. Άλλωστε οι συλλέκτες λαδιών και πετρελαίου θα βρίσκονται σε ποιο κοντινή απόσταση και όποιος θόρυβος ή άλλη ενόχληση εκ της ανωτέρω χρήσης θα περνά ανεκτά.
4) Είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι στο συγκεκριμένο τμήμα λιμένα των 65 περίπου μέρων (Αγ. Σωτήρα - Πλάτανος) (όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο σχέδιο) υπάρχουν:
α) έξι (6) κατοικίες,
β) μια μικρή επιχείρηση με 7 ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα καθώς και
γ) δύο (2) επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
δ) Επιπλέον βάση του σχεδίου δημιουργείται χώρος περιπάτου στο λιθόστρωτο όπου προφανώς και θα απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων αλλά και η ελεύθερη κυκλοφορία.
ΟΠΟΤΕ σε αυτό το σημείο του λιμένα προσιδιάζει να χωροθετηθεί το δέσιμο σκαφών αναψυχής, και γενικά μικρού μήκους ερασιτεχνικών σκαφών (βάρκες κ.λ.π.).
5) Η σχεδίαση ενός σύγχρονου αλιευτικού καταφύγιου όπως αυτό του Τυρού είναι δεδομένο ότι παρέχει ασφάλεια από καιρικές συνθήκες σε όλα τα σκάφη που είναι σε θέση να φιλοξενήσει. Μηχανικοί με ειδικές σπουδές αλλά και με μεγάλη πείρα στην σχεδίαση τέτοιων έργων προφανώς εφαρμόζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές παραδίδοντας ένα ασφαλές λιμένα στο σύνολό του.
Αν υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη περί του αντιθέτου, τότε τίθεται το ερώτημα αν πρέπει να γίνει η παραλαβή ενός "προβληματικού δημοσίου έργου" τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο ΦΥΣΙΚΑ και από το λιμενικό ταμείο. Θεωρώντας λοιπόν μόνο τα 65 μέτρα ενός σύγχρονου λιμένα ασφαλή προκύπτει το ερώτημα τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 220μ. ΚΑΙ φυσικά γιατί οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν είχαν υπολογίσει κάτι τόσο σημαντικό.
Ελπίζουμε ότι το μέγεθος του λιμένα είναι τέτοιο που με τον κατάλληλο σχεδιασμό χωροθέτησης των χρήσεων εύκολα θα βρεθεί σωστή και ασφαλή θέση για όλα τα σκάφη αφήνοντας ικανοποιημένους τους επαγγελματίες αλιείς, τους ερασιτέχνες, τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και αναμένουμε την απόφασή σας.
                                                                                                          
            Oι υπογράφοντες                                                                   Αντωνίου Γρηγόρης, Αλεξάνδρου Ιωάννης, Αλευράς Σπύρος, Αντωνίου Ηλίας, Αντωνίου Χρήστος, Καρδαράς Ιωάννης, Καρδαράς Εμμανουήλ.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 15 Μαρτίου, απ΄ όπου και το βίντεο που ακολουθεί:                                           
            
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...