Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εθνικός Κήρυκας: "Η «Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες» του Νίκου Φλώρου κατέκτησε Βούπερταλ και Ντίσελντορφ"!

Εθνικός Κήρυκας: "Η «Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες» του Νίκου Φλώρου κατέκτησε Βούπερταλ και Ντίσελντορφ"!

Mία ακόμα μοναδική επιτυχία, αποθέωση και διεθνή αναγνώριση για τον παγκοσμίου φήμης Ελληνα γλύπτη, Νίκο Φλώρο. Η συλλογή έργων του με θέμα «Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες» παρουσιάστηκε στο εμβληματικό Μουσείο Γλυπτών του Βούπερταλ της Γερμανίας, μετά από πρόσκληση του διάσημου χοροθεάτρου της Πίνα Μπάους (Pina Bausch).

Μάλιστα τη χορογραφία της παράστασης υπέγραψε ο Ελληνας χορευτής της Πίνα Μπάους και εκ των συνεχιστών του έργου της, Δάφνις Κόκκινος.

Ο κ. Φλώρος και η έκθεση του Eλληνα καλλιτέχνη εντυπωσίασαν το φιλότεχνο κοινό αφού ήταν η πρώτη φορά που έγινε συνδυασμός γλυπτικής – χορού και θεάτρου. Απόρροια της επιτυχίας οι ιδιαίτερα θερμές κριτικές στα γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και η επιθυμία – πρόσκληση του δημάρχου του Ντίσελντορφ, Τόμας Γκέιζελ, να μεταφερθεί η έκθεση, στο Δημαρχείο της πόλης του, όπως και έγινε, προσφέροντας έναν ακόμη σταθμό στην εκθεσιακή διαδρομή του Νίκου Φλώρου στη Γερμανία.

Η φωτογραφία είναι του Μantas Dusseldorf και δημοσιεύθηκαν με ευγενική παραχώρηση από τον Νίκο Φλώρο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης – παράστασης στο Βούπερταλ (24/10-20/11/2019), οι χορεύτριες της Πίνα Μπάους, Julie Shanahan και Tsai-Chin Yu, ερμήνευσαν χορευτικά, τον μύθο της Μήδειας και το πάθος της μεγάλης ντίβας Μαρίας Κάλλας, ανάμεσα στα γλυπτά, του διεθνώς βραβευμένου γλύπτη, Νίκου Φλώρου.

Αμέσως μετά την πρόσκληση του δημάρχου του Ντίσελντορφ και στα εγκαίνια της έκθεσης (διάρκεια: 15/11/2019 – 15/1/2020) ο φιλέλληνας Γερμανός δήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις φιλίας που συνδέουν τους λαούς της Ελλάδας και της Γερμανίας σημειώνοντας πως ο ίδιος επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα.

Την ημέρα των εγκαινίων το παρών έδωσε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Γερμανία, Μαρία Παπακωνσταντίνου, η οποία υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τέχνη ως εργαλείο της διπλωματίας, καθώς παρουσιάζει, όπως τόνισε, την Ελλάδα των αξιών, της αριστείας και του πολιτισμού.

Μιλώντας στα γερμανικά και απευθυνόμενος προς το κοινό, ο Νίκος Φλώρος, θύμισε τη ρήση του κορυφαίου διανοητή και ένθερμου φιλέλληνα Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, «ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα», καταχειροκροτούμενος από το κοινό που είχε κατακλύσει το Δημαρχείο του Ντίσελντορφ. Ο Ελληνας γλύπτης υπογράμμισε ακόμα ότι «στην Τέχνη και τον Πολιτισμό δεν υπάρχουν σύνορα» και εξέφρασε την πίστη του «στον οικουμενικό πολιτισμό της Ελλάδας που εμπνέει και απελευθερώνει τον άνθρωπο».

Επίσης ο Νίκος Φλώρος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό πρόβλημα λέγοντας πως «ότι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο είναι να βρεθεί ‘χωρίς πατρίδα’, που είναι και ο τίτλος της έκθεσης – παράστασης που παρουσιάζεται».

Η φωτογραφία είναι του Μantas Dusseldorf και δημοσιεύθηκαν με ευγενική παραχώρηση από τον Νίκο Φλώρο.

Ο Αριστοτέλης Καραντής που επιμελήθηκε την έκθεση επεσήμανε πως «αυτή η συνεργασία ανέδειξε τρεις σημαντικές τέχνες, το χορό, το θέατρο και τη γλυπτική. Ηταν ιδιαίτερη πρόκληση για εμένα να επιμεληθώ τα έργα του Νίκου Φλώρου σε συνδυασμό με το χορευτικό μέρος της Πίνα Μπάους, γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ιδιαίτερη ισορροπία και αρμονία σε αυτό που βλέπει ο θεατής. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο φωτισμός που έγινε διαδραστικός. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ποικίλα συναισθήματα στους θεατές, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω επεξηγήσεις. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της έκθεσης. Η δημιουργία συναισθημάτων».

Τέλος να αναφέρουμε πως κύριοι χορηγοί της έκθεσης είναι ο Ευθύμιος Πόντζης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Ομίλου Eurotrans -που είναι και ο επίσημος μεταφορέας των καλλιτεχνικών δημιουργιών του Νίκου Φλώρου σε όλο τον κόσμο- η Badounas Ρολόι & Κόσμημα και η οικογένεια Ισαάκ Κουκουρίκη – Τατιάνας Κουτσέλη των Metropol Rooms.

Η φωτογραφία είναι του Μantas Dusseldorf και δημοσιεύθηκαν με ευγενική παραχώρηση από τον Νίκο Φλώρο.
Η φωτογραφία είναι του Μantas Dusseldorf και δημοσιεύθηκαν με ευγενική παραχώρηση από τον Νίκο Φλώρο.
Πηγή | https://www.ekirikas.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...