Menu
RSS
Τρίτη, 18/05/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
https://anaplasis.gr
komis490 1972018

Συγκινητικό video με μαθητές και φοιτητές της ελληνικής γλώσσας από κάθε γωνιά της γης | Η εξαιρετική πρωτοβουλία του Αρκάδα Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Βλάση!

Συγκινητικό video με μαθητές και φοιτητές της ελληνικής γλώσσας από κάθε γωνιά της γης | Η εξαιρετική πρωτοβουλία του Αρκάδα Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Βλάση!

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ετοίμασε το Υπουργείο Εξωτερικών για τις 9 Φεβρουαρίου 2021. 536 μαθητές και σπουδαστές από 54 χώρες εξηγούν γιατί επιλέγουν να μάθουν ελληνικά σε ένα video που δημιουργήθηκε υπό το συντονισμό του Αρκάδα ΥΦΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Βλάση.

 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΛΑΣΗ

«Η ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Γλώσσας δεν αποτελεί απλώς μία υπενθύμιση της αδιάλειπτης συνέχειας της γλώσσας μας στον χρόνο, αλλά και μία αναγνώριση της διαχρονικής συνεισφοράς της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Σε αυτήν ακριβώς την αναγνώριση βρίσκεται η ουσία της καθιέρωσης του ετήσιου εορτασμού της.

Η Ελληνική Γλώσσα μετρά περισσότερα από πέντε χιλιάδες χρόνια ζωής, από την πρωτοελληνική μορφή της, περίπου το 3000 π.Χ. έως σήμερα. Παρά τις πολλές αναπροσαρμογές της στο διάβα των αιώνων, αποτελεί το νήμα που συνδέει τις σημειακές στιγμές χιλιάδων ετών σε μία ενιαία ιστορική χρονογραμμή. Η ιστορικότητά της ταξιδεύει τόσο βαθιά στον χρόνο, ώστε να της αποδίδονται αναντίρρητα τα σκήπτρα της γλώσσας που κωδικοποίησε, πρώτη, ανώτερες λεξιλογικές αναφορές τόσο σε αφηρημένες όσο και σε τεχνικές έννοιες, που καθιέρωσε οικουμενικές αξίες και που θεμελίωσε και διαμόρφωσε το εννοιολόγιο του δυτικού πολιτισμού. Σύμφωνα με την Γαλλίδα ακαδημαϊκό και Ελληνίστρια Jacqueline de Romilly «αν η Ελλάδα ζητούσε να αφαιρέσουμε από την γλώσσα μας τις ελληνικές λέξεις που μας δάνεισε, ο δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε». Αυτή η παρακαταθήκη αποτελεί έναν αδιάσειστο πολλαπλασιαστή ήπιας μεν, αλλά δομικής ισχύος για τη χώρα μας.

Η Ελληνική Γλώσσα είναι συναίσθημα. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική εθνική ταυτότητα, την καρδιά και τον νου των Ελλήνων, οι οποίοι στις λέξεις της ανακάλυψαν τη μαγεία της έκφρασης του πλούσιου ψυχικού κόσμου τους. Στις λέξεις της βρήκαν τον τρόπο να εδραιώνονται στον χρόνο και να δημιουργούν. Η Ελληνική Γλώσσα είναι γλώσσα ποιητική. Εύλογα η Ελλάδα σεμνύνεται διαχρονικά για τα δύο βραβεία Νόμπελ που της χάρισαν ο Γεώργιος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης, σμιλεύοντας τις λέξεις κατά τρόπο μοναδικό. Είναι η γλώσσα του Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος μας χάρισε τον ύμνο «εις την Ελευθερίαν», τον Εθνικό μας Ύμνο. Τιμώντας κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου τη μνήμη του εθνικού μας ποιητή, θυμόμαστε τα λόγια του: «Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα». Η άριστη γνώση της ιταλικής και η μακρά παραμονή του στην Ιταλία,    δεν στάθηκαν εμπόδιο στην εξιστόρηση της αισθητικής, γλωσσικής και βιωματικής πορείας του στα ελληνικά. Εξιστόρηση, η οποία άφησε χαραγμένο το αποτύπωμά της στη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας. Tα εκατομμύρια των Ελλήνων και πολλών φιλελλήνων σε κάθε γωνιά της γης σήμερα, αποτελούν ζωντανό παράδειγμα της απαράμιλλης γοητείας της.

Το χαρακτηριστικό, ωστόσο, που κάνει τη Γλώσσα μας μοναδική είναι ότι αποτελεί στάση ζωής. Οι Έλληνες, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τον κόσμο, δημιούργησαν λέξεις, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δίνουν νόημα στην ύπαρξη,  να οδηγούν στη διαπίστωση του πραγματικού, του υπαρκτού, αλλά και του υπερβατικού. Λέξεις που αποδίδουν με ακρίβεια αυθύπαρκτες έννοιες, ιδέες και αξίες. Δημο-κρατία, Φιλο-σοφία, Διά-λογος, Αγαθο-εργία. Το χαρακτηριστικό αυτό διατρέχει την Ελληνική Γλώσσα σε όλη την ιστορική της πορεία.

Μέσω της Ελληνικής Γλώσσας, της γλώσσας των Ευαγγελίων και των Πατερικών Κειμένων της Εκκλησίας, διαδόθηκε και συνεχίζει να διαδίδεται ως σήμερα, το πανανθρώπινο μήνυμα της Αλήθειας, της Πίστεως, της Αγάπης και της Ειρήνης.

«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα» γράφει ο Γεώργιος Σεφέρης, αποδίδοντας λιτά και  παραστατικά τη διαχρονικότητα, τον συναισθηματικό πλούτο και τη στάση απέναντι στη ζωή και στην ουσία, όπως αντανακλώνται στην Ελληνική Γλώσσα. Η διδασκαλία της αποτελεί καθήκον όλων μας για τη διατήρηση και τη διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού.»

Επιπλέον, σε μήμυμά του, ο Αρκάς Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης αναφέρει: "Φέτος για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας δημιουργήσαμε ένα συγκινητικό video, στο οποίο μαθητές και φοιτητές της ελληνικής γλώσσας από κάθε γωνιά της γης, από την Νέα Ζηλανδία μέχρι την Αργεντινή και από τον Καναδά μέχρι την Ν. Αφρική, απαντούν στο ερώτημα «γιατί μαθαίνουν Ελληνικά». Το video αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.
Με δεδομένους τους περιορισμούς της πανδημίας «ταξιδέψαμε» ψηφιακά σε ολόκληρο τον κόσμο και με τη βοήθεια των Αρχών του Υπουργείου Εξωτερικών συγκεντρώσαμε περίπου 500 μηνύματα από 54 χώρες και 5 ηπείρους. Η μεγάλη αυτή συμμετοχή αποδεικνύει τη δίψα παιδιών, φοιτητών και όχι μόνο για να μάθουν ελληνικά, αλλά και επισφραγίζει τη δύναμη, τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας, την οποία είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε, αλλά και να προωθήσουμε."

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 21:47 Σύνδεσμος σχολίου

    Αχ, Κώστα Κώστα. Μας συγκίνησες μπρε καρντάσι. Τελικά όντως είσαι για κλάμματα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...