Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

8ο Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συνέδριο: Επιγραμματική αποτίμηση

8ο Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συνέδριο: Επιγραμματική αποτίμηση

Εγινε φέτος τον Ιούλιο στην Τρίπολη {26-31}, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το 8ο Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συνέδριο υπό την προεδρία της Αυστραλίας {Πρόεδρος ο κ. Χρήστος Τζιμόγιαννης}.

Στην επίσημη έναρξη, μετά τον αγιασμό από το Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.Αλέξανδρο, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος κ.Τσιμόγιαννης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντινόπουλος, ο Υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γεροντόπουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Δαφαράνος, οι Βουλευτές Αρκαδίας κκ. Λυκουρέντζος και Ζαχαριάς, ο ΓΓ Αποκέντρωσης Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου κ. Διδασκάλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης, ο Πρόεδρος της ΠΟΑυστραλίας κ. Αλεξόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΑμερικής κ.Ρεβελιώτης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟ Καναδά κ. Μαντάς, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ.Γιαννακάκος.

 

Ακολούθησαν ομιλίες από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Notre Dame κ.Μυρώδη Τάμη για την ελληνική ταυτότητα στη διασπορά, από τον Οικονομολόγο-Συγγραφέα κ.Πέτρο Σαραντάκη για τη μετανάστευση Αρκάδων στην Αμερική και την προσφορά τους στην Αρκαδία, από τον τ. Γραμματέα της ΠΟΑυστραλίας κ.Καλοδήμο για τα προβλήματα των Ελλήνων στην Αυστραλία, από τη ΓΓ του ΣΑΕ κ Σαραντοπούλου για προοπτικές του ΣΑΕ και τον απόδημο ελληνισμό στην Ευρώπη.

Ακολούθησε η τελετή αποκαλυπτηρίων αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν του Δωρητή του Πνευματικού Κέντρου Δημητρίου Αποστολοπούλου από τον τ. Δήμαρχο κ.Σωτηρόπουλο, η τελετή παράδοσης υδροφόρου οχήματος στην Περιφέρεια από τις ΠΟ Αυστραλίας και Καναδά κ.ά. εκδηλώσεις στο Αρκαδικό Χωριό. Την Κυριακή, μετά τη δοξολογία και κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων, εκπρόσωποι των ΠΟ επισκέφθηκαν το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και ενημερώθηκαν από το Διοικητή κ.Χρόνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα.

Ακολούθησε εκδήλωση με αρκαδική παραδοσιακή μουσική στην Πλατεία Αρεως. Τη Δευτέρα μίλησαν οι κκ. Δουζένης για τη νέα γενιά των αποδήμων στον Καναδά, ο κ.Γιαβρής π.Πρόεδρος της ΠΟ Αυστραλίας, που εντυπωσίασε, ο Πρόεδρος της ΠΟΑμερικής κ.Ρεβελιώτης για τη νέα γενιά των ομογενών Αμερικής, που επίσης εντυπωσίασε, ο καθηγητής κ.Λιαργκόβας για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο κ.Δενδρινός για τους αρκαδικούς ομίλους νέων, ο κ. Μποροβήλος για τον Αστέρα Τρίπολης, ο κ. Αγανίδης για τη νέα γενιά, ο κ.Κουλούρης για τα κληροδοτήματα της Αρκαδίας και οι κκ Χρόνης, Καραφωτιάς, Μεζίτης, Τσιούλιας για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Στο πλαίσιο της συνεδρίας βραβεύτηκε ο διαπρεπής καρδιολόγος στο Σικάγο κ. Λάμπης Αναγνωστόπουλος για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του στην επιστήμη και την Ομογένεια.

Ακολούθησε προβολή ντοκυμανταίρ για τη μυθική Αρκαδία και συναυλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης μουσικής. Στη συνεδρία αυτή απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης που εξήρε την προσφορά των Ομογενών.

Την Τρίτη έγιναν ομιλίες από τον κ.Καλτεζιώτη για τη Διεθνή Αρκαδική Εταιρία, από τον κ.Φίλιο για τον ελληνικό τύπο στην Αμερική, από τους κκ Φώτη Ζώη και Gilman Romana για το Παράσσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από τον κ. Πετρονώτη για την αναστύλωση του ναού της Αλέας Αθηνάς, από τον κ.Τσούτσουβα για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων τη Αρκαδίας, από τον Γκύτζη για το ιστορικό Βαλτέτσι, από τον κ. Καναράκη για τους Αρκάδες λογοτέχνες στην Αυστραλία, από τον κ.Αλεξόπουλο για του Αρκάδες συγγραφείς στην Αυστραλία, από Γιαννικόπουλο και Μπουριώτη προυσίαση βιβλίου της κας Κριλή, από τον κ.Μαρινάκο για τη δυναμική ανάπτυξη του αρκαδικού τουρισμού, από τον κ.Λαγό για την οικονομική κρίση και τον τουρισμό, από τον κ.Μουντρούκα για τα αρκαδικά προϊόντα και την εξωστρέφεια, από τον κ. Δέδε για την αρκαδική οικολογία και ανάπτυξη, από τον κ.Κατσαρό για την ανάπτυξη των αρκαδικών προιόντων, από τον κ.Τομάρα και Παινέση για το Αναπτυκιακό και ιστορικό πάρκο στην Αρκαδία, από τον κ. Πάτρα για φορολογικά και επενδυτικά προβλήματα αποδήμων. Ακολούθησε μουσική βραδιά στη Μεγαλόπολη.

Την Τετάρτη τιμήθηκαν η κα Γιαννούλα Γκουντάνη για τη σημαντική δωρεά της στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, ο κ Λεωνίδας Αργυρόπουλος για την προσφορά του στην Ομογένεια της Αυστραλίας, και, μεταθανατίως, ο Δημήτριος Αποστολόπουλος για τη δωρεά του, το Αποστολοπούλειο.

Το συνέδριο έληξε με εκδρομή σε διάφορα αξιόλογα αρκαδικά χωριά. Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν το μέλλον της Ομογένειας. Ειπώθηκαν χρήσιμα πράγματα από σοβαρούς ομιλητές αλλά, γενικά, δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ομογένειας που, σε μεγάλο βαθμό, παρακμάζει εθνικά. Π.χ. προτάσεις με συγκεκριμένα μέτρα για τη σφυρηλάτηση της ενότητας των Ομογενών για την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών εναντίον της Πατρίδας, όπως η μετονομασία των Σκοπίων σε Μακεδονία, η ανοχή της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής τμήματος της Κύπρου, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, για 40 χρόνια, οι λοιπές ιμπεριαλιστικές βλέψεις εναντίον της χώρας μας από την Τουρκία, Σκόπια κ.λπ., για τη διατήρηση και αναβάθμιση της ελληνικής γλώσσας, για την ενίσχυση της Ορθοδοξίας και όχι την υπονόμευσή της από διάφορα σκοτεινά ανθελληνικά και αντi-oρθόδοξα κέντρα που έχουν στόχο το «διαίρει και βασίλευε», και που, συν τοις άλλοις, ονειρεύονται Ναπολεόντειες εκστρατείες κ.λπ., την ενίσχυση της Πατρίδας σε κάθε δυνατό τομέα, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, και στην καταπολέμηση του διαχρονικού καρκινώματος της χώρας, της διαφθοράς. Κατά πληροφορίες υπάρχουν περίπου 3000 Ελληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ.

Υπάρχει, άραγε, κατάσταση αυτών με διεύθυνση κ.λπ. και υπάρχει κάποιος συντονιστικός φορέας για την οργάνωσή τους για εθνικά θέματα; Επίσης, υπάρχει κατάσταση των Ελλήνων λογοτεχνών και των έργων τους στη Διασπορά; Δεν θάπρεπε κάποιος επίσημος φορέας να ενδιαφερθεί για την προβολή τους και στην Πατρίδα;

Ακόμη, πως θα αντιμετωπισθούν οι διχαστικές τάσεις ορισμένων που πασχίζουν να υπονομεύουν τις φιλότιμες, πατριωτικές προσπάθειες των ελληνικών φορέων στην Ομογένεια. Τέλος, η συνεργασία των ΜΜΕ στη Διασπορά και την Πατρίδα για την προαγωγή των εθνικών μας θεμάτων. Και η προβολή του Συνεδρίου δεν υπήρξε αρίστη όπως έπρεπε.

Οι ομιλίες για το Αρκαδικό Χωριό και τα Κληροδοτήματα αντί να συμβάλουν στην ενότητα των Ομογενών, αντίθετα δημιούργησαν σοβαρά ερωτήματα για τη διαφθορά που πρυτανεύει και πλήττει τους Ομογενείς. Οσον αφορά το Παναρκαδικό Νοσοκομείο που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, οι κκ Χρόνης και Καραφωτιάς επισήμαναν τα προβλήματα και ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν. Η δε Αντιπροσωπεία των Ομογενών που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο διαπίστωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Θέματα καθαριότητας. Ο χώρος γύρω από το Νοσοκομείο βρίθει σκουπιδιών διαφόρων ειδών (μπουκάλια, παλιόχαρτα, σύριγγες, αποτσίγαρα, κ.λπ.) Προφανώς δεν υπάρχει έλεγχος στην ιδιωτική εταιρεία που πληρώνεται και αδιαφορεί επικίνδυνα.

  2. Το κυλικείο, που λειτουργεί πολλά χρόνια παράνομα, χωρίς την έγκριση της ΠΟΑμερικής, και έχει μεγάλο εισόδημα, όμως, το Νοσοκομείο δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος και η Διοίκηση παραπονείται ότι δεν έχει χρήματα για την εκτέλεση διαφόρων έργων ενώ θα μπορούσε να εισπράττει ένα σοβαρό ποσό για να αντιμετωπίζει τρέχοντα προβλήματα. Η ΠΟΑ έχει προτείνει την δημιουργία κυλικείου με δικές της δαπάνες σε συγκεκριμένα μέρη που προσφέρονται και ευελπιστεί ότι η Διοίκηση θα μεριμνήσει γιαυτό σύντομα.

  3. Η αναμνηστική στήλη στην είσοδο του Νοσοκομείου, προσφορά του Ιατρικού Συλλόγου, έχει φθαρεί, αλλά ακόμη να αποκατασταθούν οι ζημιές εδώ και χρόνια!

  4. Το πάρκο του Νοσοκομείου βρίσκεται σε αθλία κατάσταση και οι αρμόδιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμη συζητούν λύσεις. Να δούμε σε ποιο τετραετές πρόγραμμα θα τις εντάξουν.

  5. Τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα μηχανήματα που δώρισε η ΠΟΑ εδώ και χρόνια βρίσκονται αναξιοποίητα στα υπόγεια του Νοσοκομείου και ενδεχομένως χάνονται ζωές. Και η δικαστική έρευνα καθυστερεί αδικαιολόγητα. Οι Νομικοί Σύμβουλοι του Νοσοκομείου τι κάνουν;

  6. Υπάρχουν κληροδοτήματα από τα οποία το Νοσοκομείο θα είχε εισόδημα, αλλά έχει προκύψει ένας φαύλος κύκλος δικαστικών αγώνων που μόνο το Νοσοκομείο δεν ωφελούν αλλά κάποιους άλλους «γνωστούς-άγνωστους».

Πρόκειται για απλά πράγματα και αν υπήρχε ειλικρινής βούληση των αρμοδίων, θα είχαν επιλυθεί, αλλά, προφανώς, κάποιοι ωφελούνται από την αδιαφορία, την κωλυσιεργία, το ζαμανφουτισμό, τη διαφθορά που έχει οδηγήσει τη χώρα στην υποδούλωση. Αλλά δεν είναι όλοι υποδουλωμένοι. Οι προνομιούχοι επιστάτες κ.λπ. ηδονίζονται. Οι πολλοί υποφέρουν. Νέα αρχαία Ρώμη! Ελεος!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...