Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του Αρκά Νίκου Φλώρου περίφημο Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας (εικόνες)

Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του Αρκά Νίκου Φλώρου περίφημο Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας (εικόνες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιηθήκαν στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Έλληνα, Δημιουργού και Γλύπτη Νίκου Φλώρου στο περίφημο Κρατικό Μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τον επίσημο εορτασμό της συμπλήρωσης των 400 ετών από το θάνατο του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).


Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη κος Θεόδωρος Μπιζάκης σε δήλωση του τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως: «Η συγκεκριμένη έκθεση συμβάλει στην σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων,αποτελώντας τον καλύτερο προπομπό του επερχόμενου έτους ελληνορωσικής φιλίας. Πρόσθεσε ακόμα, ότι:           «Είναι τιμή για την Ελλάδα να εκπροσωπείται στο εξωτερικό από καλλιτέχνες του μεγέθους του Έλληνα δημιουργού και Γλύπτη Νίκου Φλώρου».

Η παρευρισκόμενη εκπρόσωπος της Ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε : «Αποτελεί τιμή για την Ρωσία να υποδέχεται έναν σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη, όπως ο Νίκος Φλώρος, ο οποίος είναι πλέον πολύ γνωστός και αγαπητός στο ρωσικό κοινό, μιας και οι προηγούμενες εκθέσεις του στην Ρωσία, σημείωσαν τεράστια επιτυχία». Ακόμα τόνισε πως: «Με χαρά διαπιστώνω πως τους δυο λαούς εκτός της φιλίας και της ορθόδοξης πίστης, ενώνει πλέον η τέχνη και ο πολιτισμός μέσω τον εκθέσεων του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου Φλώρου».

Η διευθύντρια του ιστορικού ναού μουσείου σημείωσε πως η παραχώρηση του συγκεκριμένου κρατικού μουσείου, είναι σπουδαία τιμή για έναν καλλιτέχνη, όταν μάλιστα είναι ο πρώτος Έλληνας δημιουργός Σύγχρονης Τέχνης, που εκθέτει σε αυτό τον ιστορικό χώρο.

Ο «Ναός του Άγιου Ισαάκ», δεσπόζει στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης κι είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μουσεία της ρωσικής επικράτειας, φημισμένος ανά την υφήλιο. Ακόμα δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα νέα έργα του Νίκου Φλώρου και συγκινημένη από το θρησκευτικό δέος το οποίο δημιουργούν τα ίδια τα έργα.

Ο Επιμελητής και Υπεύθυνος Εκθέσεων Αριστοτέλης Καραντής (Curator) όλων των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μεγάλη πρόκληση και ευθύνη ήταν για τον       καλλιτέχνη, αλλά και για τον εμένα, η δημιουργία δύο τέτοιων επιβλητικών έργων, τέτοιον διαστάσεων ώστε να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός ως προς το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) και την εξαιρετικά λεπτομερής     προσέγγισης της αυθεντικότητας αυτών του Ιστορικού Ναού Μουσείου του Άγιου Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης καθώς και η σημαντική παρουσίαση τους, στον χώρο αυτό”.

Ο Νίκος Φλώρος ανέφερε, ότι η πρόσκληση που έλαβε από το ρωσικό κράτος, «Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή, διότι τα έργα που δημιούργησα έχουν σκοπό να τιμήσουν τον Ελ Γκρέκο, αλλά κυρίως να εκφράσουν τον ιδιαίτερο σεβασμό που αποπνέεται μέσα από τις δημιουργίες του προς τη μορφή του Ιησού Χριστού».

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τέχνης, όπου έργα του Ελ Γκρέκο αναδημιουργούνται, μέσα από τον σουρεαλισμό και την pop art, μ' ένα σύγχρονο υλικό, όπως το αλουμίνιο και συγκριμένα τα κουτάκια αναψυκτικών.

«Χιλιάδες κομμάτια χρωματιστού αλουμινίου, τα οποία δημιουργούν ένα τεραστίων διαστάσεων ψηφιδωτό δίνοντας την αίσθηση ενός ανάγλυφου ζωγραφικού πίνακα. Ακολουθώντας, όμως, πάντα με σεβασμό τα μοναδικά σχέδια και χρώματα του σπουδαίου ζωγράφου».  

Η συγκεκριμένη έκθεση στην ουσία αποτελεί συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσαν οι τελευταίες εκθέσεις του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία, στο κρατικό μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, που ακολούθησε την εξάμηνη έκθεση του στο κρατικό μουσείο Tsaritsino της , Μόσχας υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού της Ελλάδος, καθώς και του αντίστοιχου υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Εκθέσεις, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο φιλότεχνο κοινό, όσο και στον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τρανή απόδειξη; Τα εκατομμύρια επισκεπτών που τις επισκέφθηκαν, θαύμασαν τα εκθέματα και τα περιέγραψαν με διθυραμβικά σχόλια. Επιμελητής και Υπεύθυνος Εκθέσεων (Curator) όλων των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου είναι ο Έλληνας, Αριστοτέλης Καράντης, υπεύθυνη οργάνωσης στη Ρωσική επικράτεια η Julia Sysalova και φωτογράφος ο καταξιωμένος Ηλίας Διαμαντάκος.

Ο Επιμελητής και Υπεύθυνος Εκθέσεων Curator), του Νίκου Φλώρου, Αριστοτέλης Καραντής δήλωσε: “Η συγκεκριμένη έκθεση, αλλά κι αυτές που προηγήθηκαν, αποτελούν ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και προπομπό   των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα επακολουθήσουν για το έτος ελληνορωσικής φιλίας “2016”, δείχνοντας πόσα κοινά έχουν οι δύο λαοί και την κοινή πορεία που έχουν πάνω στις Τέχνες, τον Πολιτισμό και την Κουλτούρα τους.”

Η Έκθεση στο κρατικό μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ θα διαρκέσει από τις 3 Δεκεμβρίου του 2014 έως τις 14 Ιανουαρίου 2015 και τελεί υπό την υποστήριξη των Ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη.

Παγκόσμια Αναγνώριση Μ.Μ.Ε.

Το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου έχει επανειλημμένα λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις, ενώ έχει καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Itar-Tass, Fashion TV, Reuters, BBC, Sky News, ABC News, New York Times, Vogue, W, Associated Press, La Republica, International Wall Street, Getty images) και πολλά άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

*Το φωτογραφικό υλικό είναι του Ηλία Διαμαντάκου.

6 σχόλια

  • Θανάσης
    Θανάσης Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014 19:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Πρώτα απ' όλα δαπανήθηκαν 40000€ και όχι 80000€.
    Ήδη κάποιοι επιχειρηματίες έκαναν επαφές με τους ανθρώπους της πρεσβείας και του Επιμελητηρίου της Ρωσίας και έχουν ξεκινήσει συνεργασίες. Πρέπει όμως και σε επίπεδο Δήμου η νέα δημοτική αρχή να συνεχίσει αυτές τις επαφές και τις συνεργασίες που έμειναν ανοικτές και όχι να τις σαμποτάρει επειδή έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Προέχει το συμφέρον του Δήμου και όχι ο εγωισμός του κυρίου Παυλή

  • Δημήτρης
    Δημήτρης Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014 12:37 Σύνδεσμος σχολίου

    βασιλική έχεις απόλυτο δίκιο, προβλήθηκε η Τρίπολη στην Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 καθώς γέμισε η Τρίπολη Ρώσους τουρίστες το καλοκαίρι του 2014 και οι εξαγωγές των Αρκαδικών προϊόντων αυξήθηκαν 100%, είχε απόλυτη επιτυχία η προηγούμενη δημοτική αρχή, απόλυτη ανάπτυξη
    το άλλο με τον τοτό το ξέρετε

  • Γκριγκοροφ
    Γκριγκοροφ Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014 11:45 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Σμυρνιωτης χαλασε 80000 ευρω για να παει στη Ρωσια να προβαλλει την Τριπολη και πηξαμε στους Ρωσους τουριστες. Δεν ειχαμε που να τους βαλουμε.

  • Πάνος
    Πάνος Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014 00:32 Σύνδεσμος σχολίου

    Εδώ ο Παυλής ξοδεύει για τα Χριστούγεννα 100.000 €.
    Τουλάχιστον οι προηγούμενοι συντέλεσαν στο να δουν την Τρίπολη σε 10 διεθνή κανάλια, σε 3 διεθνείς εφημερίδες, στο μεγαλύτερο περιοδικό τέχνης του κόσμου και φυσικά να περάσουν από την έκθεση και να πάρουν φυλλάδια για την Τρίπολη χιλιάδες Ρώσοι και τουρίστες απ΄' όλον τον κόσμο.
    Αυτή είναι εξωστρέφεια, αυτή είναι προβολή της πόλης για την υποψηφιότητά της για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης
    Το να καλεί φορείς ο κύριος Παυλής και να τους παραμυθιάζει για ψηφοθηρικούς λόγους δεν προβάλει την πόλη μας.
    Τον εαυτό του προβάλει.

  • Κωστας
    Κωστας Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 11:33 Σύνδεσμος σχολίου

    Γιατί να ξαναπάει η Δημοτική αρχή ? για να ξοδέψει άλλα τόσα ? Οι προηγούμενοι δεν διαφήμισαν την πόλη μας ? Αλήθεια πώς την διαφήμισαν ? δια της παρουσίας τους ?

  • Βασιλική
    Βασιλική Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 22:30 Σύνδεσμος σχολίου

    Tην προηγούμενη χρονιά που πέρασε , η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν εκεί για να υποστηρίξει μια αντίστοιχη έκθεση του Ν. Φλώρου που πρόβαλε την πόλη μας σε χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και όλου του κόσμου. Αυτές είναι ενέργειες εξωστρέφειας που βοηθούν την προώθηση της Τρίπολης για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και την κάνουν και σημείο αναφορά τουρισμού.
    Δυστυχώς ο κύριος Παυλής ήταν απών φέτος και μαζί με αυτόν απών και ο Δήμος μας.
    Το να κάνει εκδηλώσεις μόνο στην πόλη και να μη βγαίνει προς τα έξω δε βοηθά την υποψηφιότητά μας.
    Κύριε Παυλή πρέπει να πάρετε σοβαρά το ρόλο σας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...