Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αυτός είναι ο Αρκάς που χρηματοδοτεί την Χίλαρι Κλίντον!

Αυτός είναι ο Αρκάς που χρηματοδοτεί την Χίλαρι Κλίντον!
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η Χίλαρι Κλίντον θα διεκδικήσει το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016 με το κόμμα των Δημοκρατικών.
Λιγοστοί, όμως, ξέρουν ότι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της υποψήφιας πρώτης γυναίκας προέδρου της Αμερικής είναι ο Αρκάς Άγγελος Τσακόπουλος, που ανήκει στο τζετ-σετ των πλουσιότερων επιχειρηματιών της άλλης άκρης του Ατλαντικού. Και μάλλον σε ελάχιστους είναι γνωστό ότι ο κ. Τσακόπουλος, που έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 15 ετών από το χωριό Ρίζες της Αρκαδίας, γνώριζε από το 2013 ότι η Χίλαρι Κλίντον θα θέσει την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά, βέβαια, την αποτυχημένη απόπειρα του 2012, οπότε η οικογένεια Τσακοπούλου συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση της κούρσας διεκδίκησης του Λευκού Οίκου. Σε κάθε περίπτωση, αυτήν τη φορά, η υποψηφιότητα Κλίντον για τη μοναδική θέση της πλανητάρχη είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ και ο Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας της Καλιφόρνια θα στηρίξει την 67χρονη πολιτικό.

Ο «γκουρού» των ακινήτων

Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος - γκουρού του αμερικανικού real estate αντιπροσωπεύει το αμερικανικό όνειρο, έχοντας μεταναστεύσει έφηβος στους θείους του στις ΗΠΑ, με ανύπαρκτη γνώση της αγγλικής γλώσσας και απειροελάχιστα χρήματα. Για να εξασφαλίζει τα προς το ζην, ως φοιτητής του Πανεπιστημίου του Σακραμέντο, εργαζόταν το βράδυ ως σερβιτόρος και πωλούσε ακίνητα τα Σαββατοκύριακα. Σε ηλικία 21 ετών είχε ήδη... ένσημα ως λούστρος στο Σικάγο και αγρότης στην Καλιφόρνια, ενώ τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς. Αρχές του 1970 ίδρυσε την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων AKT Development, που διαχειρίζεται σήμερα 162.000 στρέμματα γης στην Καλιφόρνια των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η εταιρεία, που έχει βάλει την υπογραφή της στις νέες οικιστικές αναπτύξεις στο Σακραμέντο, διοικείται από τα παιδιά του, Ελένη και Κυριάκο, με το αποτύπωμα της οικογένειας Τσακοπούλου στο αμερικανικό επιχειρείν να είναι διακριτό. Ο γιος του, Κυριάκος, είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KT Communities, ενώ η κόρη του, Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη προΐσταται του ομίλου AKT Development.

Περιουσία 700 εκατ.

Η περιουσία, της τάξης των 650 εκατομμυρίων ευρώ, του Άγγελου Τσακόπουλου έχει προέλθει αμιγώς από τη δραστηριότητά του στον κλάδο της ανάπτυξης και πώλησης ακινήτων. Είχε, δηλαδή, αγοράσει φθηνά αχανείς αναξιοποίητες εκτάσεις γης στο Σακραμέντο, τις οποίες είτε ανέπτυξε ο ίδιος, μέσω της AKT Development, είτε τις πούλησε σε άλλους developers. Για παράδειγμα, η εταιρεία Riverview Capital Investment του ομογενή Φίλιππου Αγγελίδη –αργότερα ο ίδιος έθεσε υποψηφιότητα με τους Δημοκρατικούς– σχεδίαζε το 2010 την ανάπτυξη 397 κατοικιών σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων που κατείχε ο Άγγελος Τσακόπουλος.

Παράλληλα, ο ίδιος φέρεται να ελέγχει ατύπως την ελληνική βιομηχανία μαρμάρου Venus Marble, με έδρα το Κορωπί και θυγατρικές στο Σακραμέντο (Medimer Marble & Granite Corp.), στη Βουλγαρία (Venus-B Limestone) και την Κίνα (Olympia Stone Corp.). Τη θέση του προέδρου της Venus Marble κατέχει ο Ευάγγελος Μαζίτζογλου, που αποτελεί «πνευματικό παιδί» του Άγγελου Τσακόπουλου, με τη γνωριμία των δύο ανδρών να χρονολογείται από το 1980, οπότε ο τελευταίος εξέταζε το ενδεχόμενο της αγοράς του ξενοδοχείου Porto Carras.

Οι στενοί δεσμοί

Ο Άγγελος Τσακόπουλος φέρεται να διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, που έχει αναπτύξει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino στη Μεσσηνία. Μάλιστα, σε συνέντευξή του το 2010 αναφέρεται στην «περίπτωση του φίλου του Β. Κωνσταντακόπουλου», σχολιάζοντας τη γραφειοκρατία που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα.

Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, «διασκεδάζει να εργάζεται όχι μόνο σε επαγγελματική, αλλά και σε εθελοντική βάση». Στο πλαίσιο αυτό, έχει χρηματοδοτήσει με περίπου 2 εκατ. ευρώ –από κοινού με τον Μάρκο Κουναλάκη, σύζυγο της Ελένης Τσακοπούλου, μίας από τις πέντε κόρες του– την έδρα στο όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Αμερική. Ακόμα, έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη συλλογή ελληνικής γραμματείας στη Δυτική Αμερική, που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και αποτελείται από τουλάχιστον 70.000 συγγράμματα. Τέλος, έχει χρηματοδοτήσει με σημαντικά ποσά, μεταξύ άλλων, την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Καλιφόρνια και το Ινστιτούτο Davis MIND για τη μελέτη των νευρολογικών διαταραχών.

Οι σχέσεις με την οικογένεια του πλανητάρχη

Ο κ. Τσακόπουλος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σπόνσορες των Δημοκρατικών, διατηρώντας στενές σχέσεις με την οικογένεια Κλίντον, που τον έχει φιλοξενήσει στον Λευκό Οίκο, στη σουίτα Λίνκολν. Αποκαλείται από τα αμερικανικά έντυπα ως «βαρυσήμαντος δωρητής της οικογένειας Κλίντον», ενώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2001 έως το 2011 έχει χρηματοδοτήσει με συνολικά περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ δράσεις και υποψηφίους των Δημοκρατικών. 

Ο ομογενής από την Αρκαδία έχει χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές καμπάνιες του Μπιλ Κλίντον και του Αλ Γκορ, όπως και αυτές του γαμπρού του George Demos, που έχει υπάρξει υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Νέας Υόρκης του Κογκρέσου. 

Επίσης, έχει χορηγήσει με περίπου 2,7 εκατ. ευρώ την προεκλογική εκστρατεία –το 2006– του Φίλιππου Αγγελίδη –πρώην συνεργάτη του– με αντίπαλο τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ για τη διεκδίκηση του αξιώματος του κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 18ης Απριλίου 2015

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...