Menu
RSS
Σάββατο, 04/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Σύλλογος «Επαρχία Κυνουρίας» τίμησε τον συμπατριώτη του Μάικλ Μπάπη

Ο Σύλλογος «Επαρχία Κυνουρίας» τίμησε τον συμπατριώτη του Μάικλ Μπάπη
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος

Με ξεχωριστή επιτυχία και παρουσία 200 και πλέον Κυνουριατών και φίλων τους από τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη, το Μέριλαντ, ακόμα και τη Γιούτα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου ο ετήσιος χορός του Συλλόγου “Επαρχία Κυνουρίας” στην κοινοτική αίθουσα της Αγίας Τριάδας στο Χίκσβιλ του Λονγκ Αιλαντ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε με το “Arcadian of Excellence Award” ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος του Ronald McDonald House, Μάικλ Μπάπης, ο οποίος κατάγεται από την Κυνουρία, ενώ απονεμήθηκαν και οι ετήσιες υποτροφίες του “George Marneris Scholarship Fund”.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο π. Θεοφάνης Παπαντώνης, ιερατικώς προϊστάμενος της Αγίας Τριάδας Χίκσβιλ, ο οποίος εξήρε το έργο που επιτελούν τα μέλη του συλλόγου για τη διατήρηση και προώθηση των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου καταγωγής τους.

Στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος του Συλλόγου, Αγγελική Τίγκλια, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και την υποστήριξή τους, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να έρθουν πιο κοντά όλοι οι Κυνουριάτες, τονίζοντας ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία μέσα και από το χορευτικό τμήμα. Μίλησε ακόμη για τα μαθήματα Τσακώνικων που γίνονται κάθε Παρασκευή στην Αγία Τριάδα και κάλεσε όλους να συμμετέχουν.

Στη συνέχεια, ο α’ αντιπρόεδρος Δημήτρης Πανάγος παρουσίασε τον τιμώμενο, λέγοντας πως είναι ένας εκλεκτός συμπατριώτης μας, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα και προσφέρει στο χώρο της Ομογένειας μέσα από την ενορία του, την “Ηγεσία των 100”, αλλά και το Ronald McDonald House.

Για τον κ. Μπάπη μίλησε και ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον, π. Διονύσιος (Ντένης) Στρούζας, ο οποίος τον συνεχάρη και είπε ότι είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι γι’ αυτόν, ενώ τους συμπατριώτες χαιρέτισε και ο πατέρας του τιμώμενου, Νικόλαος Μπάπης, ο οποίος ταξίδεψε από την μακρινή Γιούτα.

Μαζί με τον κ. Πανάγο και τον π. Διονύσιο την τιμητική πλακέτα επέδωσαν στον κ. Μπάπη η σύζυγός του Ελένη και οι κόρες του Μαρία και Γεωργία.

“Είμαι πολύ υπερήφανος που έχω ρίζες από την Κυνουρία. Μου θυμήσατε απόψε τη γιαγιά και τον παππού μου που μιλούσαν Τσακώνικα για να μην τους καταλαβαίνουμε”, τόνισε συγκινημένος ο κ. Μπάπης και συνεχάρη το Σύλλογο “Επαρχία Κυνουρίας” που συνεχίζει τις παραδόσεις του τόπου απ’ όπου κατάγεται. “Εμείς οι Ελληνοαμερικανοί είμαστε και πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι για την καταγωγή μας. Και είναι εκπληκτικό να βλέπουμε εδώ παιδιά ηλικίας 8 – 15 ετών να συνεχίζουν τις παραδόσεις μας και να μας κάνουν υπερήφανους βλέποντας τους να χορεύουν, να ανήκουν κάπου και να αφιερώνουν κάθε Παρασκευή βράδυ για να μάθουν τους χορούς από τα χωριά μας στην Ελλάδα”.

“Η Εκκλησία και η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτά που μας βοηθούν να συνεχίσουμε”, τόνισε ο κ. Μπάπης.

“Ζούμε στην καλύτερη χώρα του κόσμου, όμως πάντοτε έχουμε στο νου μας την Ελλάδα και είναι η ώρα να τη βοηθήσουμε τώρα που υπάρχει ανάγκη. Οι Ελληνοαμερικανοί πρέπει να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες στιγμές”, πρόσθεσε μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα όλων.

“Οι γονείς μου πάντοτε έλεγαν “Να δίνεις πάντα και να μην περιμένεις αντάλλαγμα”. Γι αυτό ασχολήθηκα με το Ronald McDonald House”, τόνισε ο κ. Μπάπης και αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί το ίδρυμα, ενώ χαιρέτισε την παρουσία των συνεργατών του, εθελοντών και υποστηρικτών του ιδρύματος, Σπυριδούλας Κατέχη, Σπύρου Μαλιαγκρού, Αγάθας Λούη, Μαρίας Σκιαδά και Κάρεν Κιρκ.

Τα παιδιά του Χορευτικού προσέφεραν στον κ. Μπάπη επιταγή $1,000 (χιλίων) δολαρίων για το Ronald McDonald House. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του Χορευτικού, Νικόλας Κοντολέων, για χρήματα που τα ίδια τα παιδιά συγκέντρωσαν από τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και με δική τους πρωτοβουλία πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησαν να τα προσφέρουν σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δωρεά στο Ronald McDonald House έκανε και ο κ. Παναγιώτης Μαρνέρης εκ μέρους του “George Marneris Scholarship Fund”, ο οποίος απένειμε στη συνέχεια, μαζί με τη σύζυγό του Λόρα, τις ετήσιες υποτροφίες του στη μνήμη του αδικοχαμένου γιου τους, Γιώργου, στους φοιτητές Λούη Τίγκλια Jr., Βενετία Τσεμπελή και Δημήτριο Λαλουδάκη, ενώ τίμησε και τη Γραμματέα του Συλλόγου, Ρεβέκκα Παπαδοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την ίδρυσή του το 2003 μέχρι σήμερα το “George Marneris Scholarship Fund” έχει προσφέρει υποτροφίες σε πάνω από 70 μαθητές, επιβραβεύοντάς τους για τις σχολικές τους επιδόσεις και ενισχύοντας τις σπουδές τους και παράλληλα έχει σταθεί αρωγός σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς της Ομογένειας, καθώς και σε παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν η συμμετοχή των παιδιών του Χορευτικού που ντυμένα με τις τοπικές φορεσιές της Τσακωνιάς με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Δημήτρη και Αυγής Κουτσιουμπή, παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα με χορούς από όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας με τον τσακώνικο χορό στους ρυθμούς του παραδοσιακού τραγουδιού “Σου ‘πα μάνα”.

Το μουσικό μέρος της βραδιάς ανέλαβε η ορχήστρα ALPHA με τη Ρούλα Βάσσου στο τραγούδι. Μια έκπληξη ήταν η φιλική παρουσία των Κώστα Αριστόπουλου στο κλαρίνο και Γιώργου Μπέκιου στο τραγούδι που ήρθαν από την Ελλάδα.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν και οι πρόεδροι των αρκαδικών συλλόγων “Γέρος του Μωριά”, Χρήστος Βουρνάς, “Αθηνά”, Γιώργος Ξερακιάς και του Συλλόγου Ρηχειωτών Λακωνίας, Δημήτρης Κόκορης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...