Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παρέλασαν και συγκλόνισαν στην Φλόριντα! (vd)

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς παρέλασαν και συγκλόνισαν στην Φλόριντα! (vd)
Του Σταύρου Μαρμαρινού.

ΤΑΜΠΑ. Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή. Οταν οι Κρήτες του τοπικού συλλόγου έφτασαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων κατά την ελληνική παρέλαση την Κυριακή, στο Τάρπον Σπρινγκς, ο πρώην πρόεδρος, Ιάκωβος Μπούτζουκας, ντυμένος με την παραδοσιακή κρητική στολή, τους πλησίασε κρατώντας στα χέρια του ένα δίσκο, με ποτηράκια γεμάτα τσίπουρο και με μικρούς κρητικούς μεζέδες.

«Ελάτε σύντεκνοι, εδώ είναι η Κρήτη μας», είπε και όλοι οι επίσημοι πρόθυμα και γελώντας, άπλωσαν διαδοχικά τα χέρια και πήραν, μέσα στα χειροκροτήματα του κόσμου. Το γραφικό άρμα των Κρητών σταμάτησε και νέοι και νέες του χορευτικού με τις πολύχρωμες στολές τους, έστησαν το χορό, στη μέση του δρόμου, ενώ όλη η περιοχή αντηχούσε από την κρητική λύρα. «Ζήτω η λεβεντογέννα Κρήτη», φώναζαν από τον κόσμο.

Ο πρώην πρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου του Κλίαργουότερ, Ιάκωβος Μπούτζουκας, προσφέρει τσίπουρο και κρητικούς μεζέδες στους επισήμους οι οποίοι βρίσκονται στην εξέδρα. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.
Νωρίτερα, ο κόσμος καταχειροκρότησε τους 15 εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, που με τον γνωστό βηματισμό τους διέσχισαν την παραλιακή Λεωφόρο Δωδεκανήσου, που ήταν γεμάτη και από τις δύο πλευρές, από κόσμο.


Βίντεο: Nick Theodo

Οι εύζωνες αφού έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου, επέστρεψαν και παρατάχθηκαν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και έμειναν εκεί ακίνητοι, μέχρι λίγο πριν τελειώσει η Παρέλαση. «Είμαι ενθουσιασμένος από τη φετινή παρέλαση», είπε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Παρέλασης, Κώστας Σισόης. «Οι κόποι μας, για τόσο καιρό, δεν πήγαν χαμένοι».


Βίντεο: Nick Theodo

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρέλασης, ο κ. Σισόης πηγαινοερχόταν σε όλους τους χώρους για να δώσει οδηγίες και να συντονίσει, ενώ δεχόταν συγχαρητήρια. Προς το τέλος του εορτασμού, ανέβηκε κι αυτός στην εξέδρα, απ’ όπου και χαιρέτισε τον κόσμο, μιλώντας από το μικρόφωνο.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.
Μεταξύ των επισήμων, ήταν η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Αδαμαντία Κλώτσα, ο ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής από τη Φλόριδα, Γκας Μπιλιράκης, η πρέσβυς της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, Κατερίνα Παναγοπούλου, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, ο επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς, συνταγματάρχης Ροδόλφος Δημητρόγλου, ο εκπρόσωπος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ της Τάμπα, αντιπλοίαρχος Γιάννης Τζίφας.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του American Hellenic Institute, Νίκος Λαριγκάκης, ο ομογενής επιχειρηματίας και εκ των δωρητών της Παρέλαση, Ευριπίδης Κόντος με την σύζυγό του, Ευαγγελία, ιερωμένοι και άλλοι παράγοντες.

Κατά τη φετινή παρέλαση, υπήρχαν 15 άρματα συλλόγων, κοινοτήτων και σχολείων, τα έξοδα για μερικά από τα οποία είχε αναλάβει η γνωστή δωρήτρια και φιλάνθρωπος, Αλεξάνδρα Λαζίδου. Στα συνθήματα και τα μηνύματα που εμφανίστηκαν προβλήθηκαν ιδιαίτερα, το Κυπριακό και η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δωρητής για τις σημαίες ήταν ο κ. Κόντος. Στην αρχή της Παρέλασης, μετά τους εύζωνες νέοι και νέες με τοπικές ενδυμασίες κρατούσαν από τις τέσσερις πλευρές μια ελληνική σημαία, τεραστίων διαστάσεων.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, «Αττική» φθάνοντας με το τμήμα της σταμάτησε μπροστά στην εξέδρα των επισήμων και τραγούδησε από το μικρόφωνο το «Η Ελλάδα, ποτέ δεν πεθαίνει», ενώ ευχήθηκε για μια αδιαίρετη Κύπρο.

Η πρόεδρος του Ηπειρωτικού Συλλόγου, Ελεονώρα Μιχοπούλου, όταν το τμήμα της έφτασε στους επισήμους, ζητωκραύγασε για «μια Ηπειρο, για όλους».

Παρούσα και η νεολαία στην Παρέλαση. Στη φωτογραφία, μαθητές και μαθήτριες της Ακαδημίας «Πλάτων», ενώ δίπλα τους ο υπεύθυνος του Ελληνικού Προγράμματος, Κώστας Αρετής. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.
Ο κ. Λαριγκάκης χαιρετίζοντας από την εξέδρα, τόνισε ότι «ο Ελληνισμός ζει πάντα στο Τάρπον Σπρινγκς».

Οταν ο Σύλλογος Λακώνων Δυτικής Φλόριδας πλησίασε την εξέδρα των επισήμων, ο πρόεδρος, Τέρης Τσαφατίνος, σταμάτησε και άρχισε να απαγγέλλει αρχαία αποφθέγματα για την Ελλάδα, καταλήγοντας με το «Νυν υπέρ πάντων ο αγών».

Ο Σύλλογος Λακώνων Δ. Φλόριδας στην Παρέλαση. Προηγούνται το λάβαρο και οι σημαίες. Ο πρόεδρος Τέρης Τσαφατίνος, εκφώνησε αποφθέγματα αρχαίων για τον ηρωισμό των Ελλήνων. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.
Για τη φετινή παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς, η γενική πρόξενος κ. Κλώτσα δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι ήταν μεγαλειώδης. «Για άλλη μια φορά, το Τάρπον Σπρινγκς, το κέντρο του Ελληνισμού της Φλόριδας, ξεπέρασε τον εαυτό του. Το ‘Χωριό’ πλημμύρισε από γαλανόλευκες σημαίες». Η κ. Κλώτσα ευχαρίστησε την Ομογένεια, την Επιτροπή Παρέλασης και όλους όσοι συνέβαλαν στον εορτασμό.

Ο δήμαρχος κ. Αλαχούζος, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους εύζωνες. «Μας έκαναν υπερήφανους και μας έφεραν την Ελλάδα στην πόλη μας», είπε. Ευχαρίστησε, ακόμα, τους εθελοντές που εργάστηκαν για την Παρέλαση, καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου και όλους εκείνους «που ετοίμασαν την πόλη του Τάρπον Σπρινγκς να δεχτεί τόσους πολλούς επισκέπτες».

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.
Η πρέσβυς κ. Παναγοπούλου, τόνισε ότι δεν είναι εύκολο να περιγράψει τη συγκίνησή της από την Παρέλαση. «Εδώ, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας», πρόσθεσε. «Είναι μια Ελλάδα γνήσια, που ρίζωσε, μετέφερε ό,τι καλό έχει η πατρίδα μας, το ανέπτυξε και, πραγματικά, νιώθεις υπερηφάνεια να είσαι εδώ. Είμαι υπερήφανη που συμμετείχα σήμερα σ’ αυτή την παρέλαση».

Ενα από τα 15 άρματα που ήταν στην Παρέλαση την Κυριακή στο Τάρπον Σπρινγκς. Είναι της κοινότητας Αγίας Τριάδος, Κλίαργουότερ, γεμάτο με μαθητές του Ελληνικού Σχολείου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.

Ο κυπριακής καταγωγής, επιχειρηματίας και δωρητής της Παρέλασης κ. Κόντος χαρακτήρισε τη φετινή παρέλαση «φανταστική» και καλύτερα οργανωμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές. «Είναι σπουδαίο για εμάς να δείχνουμε στην Αμερική ότι είμαστε μια μικρή χώρα που θέλει τη βοήθειά της», είπε. «Την προσδοκούμε για χρόνια, αλλά, δυστυχώς, δεν μας δίνουν σημασία. Εύχομαι να επιλυθεί το Κυπριακό. Οι περισσότεροι από τον κόσμο ήλθαν εδώ σήμερα, για να δουν τους εύζωνες. Θα ήθελα να έβλεπα περισσότερους στην Παρέλασή μας εδώ».

Εκφωνητής της Παρέλασης ήταν ο Αγγελος Αγγελάτος.

https://www.ekirikas.com/

1 σχόλιο

  • anonymoys
    anonymoys Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 16:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Εν δυό εν δυό φουστανέλλα, τσαρούχ’, φούντα, φεσ’,
    καμάρ’, λεβεντιά, περηφάνεια και μύτες τσαρουχιών με κορφές.Εν δυό εν δυό φουστανέλλα, τσαρούχ’, φούντα, φεσ’,καμάρ’, λεβεντιά, περηφάνεια σουστός διπλωμένος κατφές.Εγώ μ’ ιγώ, βζουνάκι γουργόπου ζω στούν κόσμου τιμημένα,ποιος κουραμπιές, ποιος τισκεμπές,μπορεί να βγεί μπροστά σε μένα.
    Συνθέτης: Αναστάσιος Ρεμούνδος (διασκευή)
    Εμβατήριο της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...