Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αρκάδες της Αυστραλίας τίμησε τον "Γέρο του Μοριά"!

Αρκάδες της Αυστραλίας τίμησε τον "Γέρο του Μοριά"!
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 ο Παναρκαδικός Σύλλογος Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης» τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του μεγάλου εμπνευστή της ελευθερίας των Ελλήνων και πατέρα του νεότερου ελληνικού έθνους, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μωριά.

Η δέηση έγινε στην Ιερά Μονή Άξιον Εστίν ενώπιον πολλών μελών και αντιπροσώπων αρκαδικών συλλόγων και μεγάλου αριθμού εκκλησιαζόμενων. 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο προαύλιο του ναού από τους: Παναγιώτη Κ. Μαλλιάρα για τον Παναρκαδικό Σύλλογο, Νικόλαο Ψαρά για την Παναρκαδική Ομοσπονδία και τον Ηλία Ζαφειρόπουλο για τον Παν- Γορτυνιακό Σύλλογο.

Έχουν περάσει 175 χρόνια από τότε που ο Γέρος του Μωριά έφυγε από τη ζωή, ήρεμος, χαρούμενος και δοξασμένος στο σπίτι του στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1843 σε ηλικία 73 ετών.

Μας χάρισε το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, την ελευθερία, που μαζί της ακολουθούν όλα τα άλλα ιδανικά και αξίες στη συμβίωση του ανθρώπου.

Ο Κολοκοτρώνης έταξε τη ζωή του σε δύο μεγάλα ιδανικά, την πατρίδα και την ελευθερία. Τα κατορθώματά του και οι δοξασμένες νίκες του είναι πολλές και συγκινητικές και με αυτές τον δοξάζουμε και το όνομά του θα παραμείνει όχι μόνο στο ελληνικό στερέωμα αλλά και της υφηλίου, διότι δίνει το φωτεινό παράδειγμα της φιλοπατρίας και της αγάπης προς την ελευθερία.

Δόθηκαν ομιλίες από τον αρχιερέα του ναού, πάτερ Σπυρίδωνα Μπόνια ο οποίος με ευγλωττία και πειστικότητα ανέλυσε την χαρακτηριστική διαχρονικότητα του έργου του Θ. Κολοκοτρώνη, και αργότερα στην αίθουσα των δεξιώσεων από τον κ. Γιώργο Πολλάλη, τον ταμία του Παναρκαδικού Συλλόγου.

Ο κ Πολλάλης περιέγραψε περιληπτικά την ημερότητα, την απλότητα και την παιδική καλοσύνη που είχε σαν απλός άνθρωπος, με χαρακτηριστικά στοιχεία να είναι πειστικός, σεβαστός και αγαπητός από τους στρατιώτες και τους συνεργάτες του. Μια προσωπικότητα διαφορετική από αυτή που είχε στις ένδοξες και νικητήριες μάχες του με τα θρυλικά ονόματα του τουρκοφάγου με το κοφτερό σπαθί.

Ο Κολοκοτρώνης για μας δεν έχει πεθάνει και ιδιαίτερα για μας τους Αρκάδες που κάτω από το όνομά του παρουσιάζουμε την οντότητα και την ύπαρξη του Παναρκαδικού Συλλόγου μας θα μένει στη μνήμη μας και στη μνήμη των απογόνων μας, όπως επίσης και στη μνήμη κάθε ανθρώπου στις φλέβες του οποίου ρέει ελληνικό αίμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

http://neoskosmos.com/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...