Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι Αρκάδες της Αυστραλίας τίμησαν την επέτειο της Απελευθέρωσης της Τρίπολης!

Οι Αρκάδες της Αυστραλίας τίμησαν την επέτειο της Απελευθέρωσης της Τρίπολης!

Εκατόν ενενήντα επτά χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Έλληνες απελευθέρωσαν την Τριπολιτσά (23/9/1821)και κάθε προσέγγιση σε αυτή την ιστορική επέτειο είναι πρόσκληση και αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς των Ελλήνων και κυρίως των Αρκάδων όπου Γης.

Συγκεκριμένα, οι Αρκάδες παγκοσμίως οργανώνουν εκδηλώσεις τιμώντας τους ήρωες, επώνυμους και ανώνυμους, της 23ης Σεπτεμβρίου 1821 με ομιλίες και παρελάσεις που οι μεγαλύτερες από αυτές γίνονται στην Βουλή των Ελλήνων με συμμετοχή των Αρχών και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πατρίδα μας από φέτος έχει αρχίσει τις προετοιμασίες του εορτασμού της 200ής επετείου της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς, η οποία θα συμπέσει με τον εορτασμό των 200 χρόνων της ιστορίας του νεώτερου ελληνικού Κράτους (1821-2021).

Έχει παρατηρηθεί, τα τελευταία χρόνια, ότι οι γιορτές που συνδέονται με τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα της φυλής μας, όπως αυτά του 1821, κινδυνεύουν να μείνουν μια τοπική και κοινωνική παρά εθνική υποχρέωση.

Η σημερινή καταναλωτική κοινωνία και, κυρίως, ο νεοφιλελευθερισμός η βασική αρχή του οποίου είναι η κατάργηση των φυσικών ορίων κάθε κράτους αποδυναμώνουν συνεχώς τον ενθουσιασμό και τη χαρά της συμμετοχής στις εκδηλώσεις. Με τη συμμετοχή μπορεί ο άνθρωπος να γιορτάσει πραγματικά και να αντιληφθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο και νόημα της γιορτής.

Οι αγωνιστές του ’21 παρά τα ελαττώματά τους έμειναν αληθινοί και σεμνοί άνθρωποι, παράδειγμα ανθρωπιάς και πραγματικού μεγαλείου. Μας προσφέρουν παραδείγματα ηρωισμού και υψηλού φρονήματος για να εμπνεόμαστε στον αγώνα της ζωής και να μπορούμε να παραμένουμε ελεύθεροι ως άτομα, αλλά και ως έθνος, γιατί ο αγώνας δεν είναι μόνο όταν θέλουμε να διώξουμε τον κατακτητή, συνεχίζεται και στις ημέρες της ειρήνης για την εδραίωση της δημοκρατίας για την καλλιέργεια της παιδείας για την δικαιοσύνη και την ολοκλήρωση του ανθρώπου.

Και όπως γνωρίζουμε, η ζωή του ανθρώπου δεν εξαντλείται στην απλή επιβίωση, αλλά πάσχει και προσδοκά πνευματικές ικανοποιήσεις οι οποίες θα του θα του εξασφαλίσουν τα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.

Αυτήν τη σπίθα διατήρησε μέσα του άσβεστη ο Έλληνας για τετρακόσια χρόνια και αυτή τον βοήθησε να κρατηθεί στα πόδια του και να διατηρηθεί αλώβητος. Να είναι διαφορετικός από τον κατακτητή. Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, η σπίθα έγινε φλόγα και άναψε φωτιά και ο ραγιάς φώναξε την κραυγή του θριάμβου:

Και σαν πρώτα ανδρειωμένη 
Χαίρε, ώ χαίρε, ελευθεριά.

Η νίκη στην Τριπολιτσά και, γενικά ο αγώνας του 1821, ας μένουν φωτεινά παραδείγματα σε μας και στους απογόνους μας για την διατήρηση της φυλής και του πολιτισμού μας

Στην εκδήλωση η οποία έγινε την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018, στον ιιερό ναό Άξιον Εστί, χοροστατούντος του ιερατικώς προϊσταμένου κ. Σπύρου Μπόνια, παραβρέθηκαν νυν και πρώην προέδροι των Αρκαδικών Συλλόγων και πολλά μέλη με τους φίλους των.

Μετά το πέρας της δοξολογίας και της κατάθεσης στεφάνων που έγιναν στην μνήμη των πεσόντων στην μάχη της Τριπολιτσάς, στο προαύλιο του ναού, οι λαμβάνοντες μέρος στην εκδήλωση μετέβησαν στο χολ του Συλλόγου όπου παρατέθηκε γιορταστικό γεύμα

Η πρόεδρος κ. Χρύσα Κανατά, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και μίλησε για τη διπλή γιορτή που οργανώθηκε από κοινού την ίδια μέρα, την 197η επέτειο της 23ης Σεπτεμβριου 1821 και την εορτή του Πατέρα.

«… Για πρώτη φορά ο Σύλλογός μας γιορτάζει μαζί δύο γεγονότα και τους αποδίδει την απαιτούμενη σοβαρότητα και σημασία. Και τα δύο αυτά γεγονότα είναι δικά μας ταιριαστά για την φυλή μας και για την καταγωγή μας. Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς είναι γεγονός υψίστης σημασίας και παράδειγμα αγωνιστικότητας του λαού μας για ελευθερία και αξιοπρέπεια για δικαίωση και δημοκρατία που στάθηκε το πρώτο θεμέλιο πολιτικό και στρατιωτικό για την επανάσταση του 1821.

 

«Το 1821 είναι αστείρευτη πηγή άντλησης δυνάμεων ελπίδας και διδαγμάτων. Η μελέτη του μας προτρέπει να ακολουθούμε τις επιτυχίες του και να αποφεύγουμε τα γλιστρήματά του, που δυστυχώς δεν συμβαίνει έτσι, γι’ αυτό έχουμε συχνά διχόνοιες και διαφορές με τους γείτονες αλλά και μεταξύ μας».

Στη συνέχεια μίλησε για την αξία και την σημασία που έχει η ελευθερία στην ζωή του ανθρώπου απαγγέλοντας ένα απόσπασμα από το ποίημα « Liberte» («Ελευθερία») του Γάλλου ποιητή Paul Elyard, γραμμένο το έτος 1945 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πάνω στα τετράδια του σχολείου
Στα θρανία μου και τα δένδρα
Πάνω στην άμμο και το χιόνι
Γράφω το όνομά σου
Πάνω σ’ όλες τις διαβασμένες σελίδες
Πάνω σε όλες τις λευκές σελίδες
Στην πέτρα το αίμα το χαρτί τη στάχτη 
Γράφω το όνομά σου
Πάνω στις χρυσωμένες εικόνες 
Στ` άρματα των πολεμιστών 
Στην κορώνα των βασιλιάδων
Γράφω το όνομά σου 
«………………
Στην υγεία που ξανάρθε 
Στον κίνδυνο που εξαφανίστηκε 
Στην ελπίδα χωρίς ανάμνηση
Γράφω το όνομά σου
Και με την δύναμη της λέξης 
ξαναρχίζω τη ζωή μου
Γεννήθηκα για να σε γνωρίσω 
Για να πω το όνομά σου
Ελευθερία.

Όσο για την σημασία που απέδωσε η πρόεδρος στον εορτασμό της Ημέρας του Πατέρα και για να την συνδέσει με εκείνη της 23ης Σεπτεμβρίου 1821 κάλεσε τους παρευρισκομένους να αναλογιστούν το ρόλο και το έργο -ευθύνη που είχε αναλάβει ο πατέρας την εποχή εκείνη που συνεχώς επαρουσιάζετο ως στατιώτης- πολεμιστής, προστάτης της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, τροφός της οικογενείας του και εκείνων που αγωνίζονταν για την ελευθερία.

Αλλά και αργότερα που ήταν ελεύθερος, πολύ συχνά, λόγω της μη γονιμότητας της αρκαδικής γης, είχε να μεταναστεύει σε μακρινούς τόπους για να αποκτίσει τα προς το ζείν της οικογενείας του

Στη συνέχεια η πρόεδρος αναφέρθηκε στο υπόλοιπο μέρος του εορταστικού Προγράμματος καλώντας όλους τους παρευρισκομένους να λάβουν μέρος στον ετήσιο πανηγυρικό χορό των Αρκάδων που θα γίνει το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018, στο πολυτελές Merrimu Reception Centre, 1800 Dandenong Road, Murrumbeena.

Ήταν μια ημέρα καθ`όλα ευχάριστη και διασκεδαστική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

https://neoskosmos.com/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...