Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αλβανία | Εικόνες σοκ του νεκρού Αντριάν Μουρατάι!

Αλβανία | Εικόνες σοκ του νεκρού Αντριάν Μουρατάι!
Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από την Αλβανία, μετά την αιματηρή ληστεία σε αεροπλάνο του αεροδρομίου των Τιράνων. 


Στις εικόνες που μεταδίδουν τα Αλβανικά ΜΜΕ ο Αντριάν Μουρατάι, ο βαρυποινίτης δραπέτης από τις φυλακές των Τρικάλων το 2013, κείτεται νεκρός, με το κεφάλι του καλυμμένο από αίμα. 
tirana_drasths_1004_1-768x463


 
Όπως είναι γνωστό, νωρίτερα είχε καταφέρει να ενορχηστρώσει μια κινηματογραφική ληστεία, με λεία 10 εκατομμυρίων ευρώ η οποία είχε αιματηρή κατάληξη.

tirana_drasths_1004_3-768x469


Ποιος ήταν ο Αντριάν Μουρατάι 
Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, αδίστακτος και άκρως επικίνδυνος κακοποιός, με λεία πολλών εκατομμυρίων από ληστείες και αρχηγός της περίφημης συμμορίας των Ληστών του Ρήνου, με τουλάχιστον τρεις μεγάλες επιχειρήσεις στο δυναμικό τους, ήταν ο ληστής που σκοτώθηκε από σφαίρες αστυνομικών κατά τη διάρκεια της ληστείας σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο των Τιράνων, στην Αλβανία. Ο Αντμίρ Νικάι Μουρατάι, όπως είναι το πλήρες όνομά του, σκοτώθηκε την Τετάρτη σε ανταλλαγή πυρών με την αλβανική αστυνομία, στο αεροδρόμιο των Τιράνων, ξεδιπλώνοντας με τον θάνατό του μία σειρά από ληστείες που είχαν απασχολήσει όχι μόνο την αλβανική, αλλά τη διεθνή κοινότητα, τόσο λόγω του καταδρομικού-στρατιωτικού τρόπου με τον οποίο εκδηλώθηκαν, όσο και για το ύψος της λείας, καθώς σε τρεις ληστείες, οι κακοποιοί που συμμετείχαν απέσπασαν πάνω από έξι εκατ. ευρώ.

 
Ο Αντμίρ Νικάι Μουρατάι δραπέτευσε μαζί με άλλους 10 Αλβανούς κακοποιούς από τις φυλακές Τρικάλων, το 2013. Οι τρεις από τους έντεκα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τις ελληνιές αρχές. Ο Μουρατάι, ωστόσο, κατάφερε να διαφύγει από το ανθρωποκυνηγητό και να φτάσει ως τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου εισήλθε παρανόμως, ξεφεύγοντας και από τον έλεγχο της αλβανικής συνοροφυλακής.

Από το 2013 πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια, πριν ξεκινήσει την εγκληματική του δράση ως δραπέτης πλέον των ελληνικών φυλακών. Ο Μουρατάι, ένας άρτια εκπαιδευμένος πρώην καταδρομέας και αστυνομικός, σύστησε μία εγκληματική ομάδα από εννέα άτομα, τα οποία επέλεξε με ανάλογα κριτήρια και εμπειρία σε καταδρομικές επιχειρήσεις και ληστείες μεγάλους εύρους. Αποτέλεσμα; Τρεις ληστείες με κινηματογραφικό τρόπο σε αποστολές τραπεζών, με λεία αξίας μεγαλύτερης από έξι εκατ. ευρώ. Ο δραπέτης των φυλακών Τρικάλων το 2013, κατάφερε να διαφύγει και να μείνει ζωντανός σε τρεις μεγάλες ληστείες, καταλήγοντας, ωστόσο, το 2019, στο αεροδρόμιο των Τιράνων, στη ληστεία που, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, ήταν εκείνος που πλήρωσε το τίμημα.

Η έρευνα των Αλβανών εισαγγελέων που αποκάλυψε τον αρχηγό Μουρατάι

Οι τρεις μεγάλες ληστείες σε χρηματαποστολές τραπεζών και τα έξι και πλέον εκατομμύρια που κατάφερε η συμμορία να αποσπάσει, δημιούργησαν έναν μύθο γύρω από τους πρωταγωνιστές. Η συμμορία πήρε όνομα, καθώς κτυπούσε σε συγκεκριμένο δρόμο και με συγκεκριμένο τρόπο, μετά από πολύμηνο και άρτιο σχεδιασμό. Οι Ληστές του Ρήνου κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους τρεις φορές, όλες με τον ίδιο τρόπο. Κινητοποίησαν τα τεθωρακισμένα οχήματα της χρηματαποστολής στον διεθνή δρόμο, στην περιοχή του Ρήνου, διέρρηξαν τις πόρτες ασφαλείας, πήραν τους σάκους με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν δίχως να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν κάποιον υπάλληλο, ή άνδρα της ομάδας ασφαλείας.

Η δράση τους προκάλεσε τη μεγάλη έρευνα από την αλβανική εισαγγελία. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τέθηκαν οι εισαγγελείς Νακούτσι και Νανγκ Καγιάνι. Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν εισχωρήσει στα στέκια των κακοποιών, φανέρωσαν ως αρχηγό των Ληστών του Ρήνου, τον Αντμίρ Νικάι Μουρατάι. Η εισαγγελία, ωστόσο, ήθελε περισσότερα στοιχεία, δίνοντας έγκριση για παρακολούθηση του Μουρατάι. Οι κάμερες από τη βίλα που διέμενε ο αδίστακτος κακοποιός και δραπέτης, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.

Τα δύο βασικά στοιχεία, οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών που συνελήφθησαν και το υλικό από τις κάμερες, χρησίμευσαν προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες εις βάρος των μελών της συμμορίας των Ληστών του Ρήνου, η δίκη των οποίων ξεκίνησε το 2018. Από τους εννέα συνελήφθησαν οι οκτώ. Ο μοναδικός που κατάφερε και τότε να διαφύγει, ήταν ο αρχηγός Αντμίρ Νικάι Μουρατάι, ο οποίος τελικά, σκοτώθηκε έναν χρόνο μετά, την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2019, στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Η πρώτη ληστεία

Η πρώτη ληστεία πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2015. Περίπου στις 12:30, η αστυνομία λαμβάνει σήμα ότι σε τράπεζα κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμο, μασκοφόροι ληστές έχουν καταλάβει όχημα της Union Bank και υπό την απειλή όπλων, έχουν ακινητοποιήσει έναν υπάλληλο της τράπεζας και έναν άντρα της ομάδας φύλαξης που θα μετέφερε τα χρήματα.

Η συνολική λεία της ληστείας ανήλθε σε 900.000 ελβετικά φράγκα, 800.000 λίρες Αγγλίας και 16.100 ευρώ.

Αμέσως μετά, οι μασκοφόροι ληστές μπαίνουν σε ένα λευκό όχημα τύπου minifurgon της Peugeot και διαφεύγουν. Οι κάμερες ασφαλείας καταγράφουν όλα όσα συμβαίνουν, αλλά δεν εντοπίζεται ο προορισμός του, με συνέπεια οι δράστες να διαφύγουν οριστικά.

Το ίδιο όχημα φέρονται να χρησιμοποιούν οι δράστς και στις επόμενες δύο μεγάλες ληστείες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν. Το όχημα εντοπίστηκε στο σπίτι του Μουρατάι, στο χωριό Πρέτζε, κατά την έρευνα που ακολούθησε της τρίτης ληστείας.

Η δεύτερη ληστεία

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2015, περίπου 13:30, ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων ακινητοποιεί τεθωρακισμένο όχημα τράπεζας στη διασταύρωση του χωριού Bërxull-Domje. Το τεθωρακισμένο έχει συνοδεία ένα ακόμη όχημα, το οποίο επίσης ακινητοποιείται από τους ληστές, στη διασταύρωση του χωριού Domje-Laknas, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Οι ληστές πυροβολούν στον αέρα και απειλούν να σκοτώσους τους συνοδούς. Η λεία της ληστείας ήταν 1,8 εκατ. λίρες, 800.000 αμερικανικά δολάρια, 200.000 δολάρια Αυστραλίας και 200.000 δολάρια Καναδά. 

admir_murataj3

Η τρίτη ληστεία

Οι δύο ληστείες μέσα σε έναν χρόνο, προκάλεσαν την αίσθηση στις αλβανικές αρχές ότι το επόμενο κτύπημα θα γίνει πάλι σε διάστημα λίγων μηνών. Η εκτίμησή τους διαψεύστηκε. Το τρίτο κτύπημα των Ληστών του Ρήνου, σημειώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρουν μεγάλο χρηματικό ποσό. Οι ληστές εμφανίζονται με αυτοκίνητο, διεμβολίζουν το συνοδευτικό και βγάζουν εκτός δρόμου το όχημα που μετέφερε τα χρήματα. Ένα δεύτερο όχημα σταματά μπροστά στο τεθωρακισμένο. Από μέσα βγαίνουν ένοπλοι μασκοφόροι και πυροβολούν προς την κατεύθυνση του τεθωρακισμένο οχήματος. Σπάει το τζάμι του οδηγού και υπό την απειλή όπλου, ακινητοποιούνται οι συνοδοί. Δύο άλλα άτομα με βαριοπούλες προσπαθούν να σπάσουν την πίσω πόρτα. Δεν τα καταφέρνουν και υπό την απειλή όπλου, υποχρεώνουν τους συνοδούς να ανοίξουν, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς ασφαλείας. Οι υπόλοιποι συνοδοί ασφαλείας έχουν ήδη εξουδετερωθεί.

Οι κακοποιοί αποσπούν οκτώ σακιά με χρήματα και διαφεύγουν προς την πλευρά της γέφυρας Sharkës, στην περιοχή Vora. Εκεί, εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν για την έφοδο και μπαίνουν σε δύο άλλα αυτοκίνητα, ένα τζιπ Γκραν Τσερόκι και ένα τζιπ Σεβρολέτ. Το ποσό της λεία ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ, 200.000 δολάρια ΗΠΑ και 260.000 λίρες Βρετανίας.

Ταυτοποιήθηκαν οι τρεις δράστες

Η εισαγγελική έρευνα οδήγησε τις αλβανικές αρχές στην ταυτοποίηση τριών ατόμων. Ο ένας ήταν ο αρχηγός, ο Αντμίρ Νικάι Μουρατάι. Οι άλλοι δύο ήταν ο Νeim Avdulaj και ο Fatjon Xhyliu Ditjon Memlika, με τους οποίους ο Αντμίρ είχε τακτικές συναντήσεις. Στους ελέγχους που έγιναν στις οικίες τους, βρέθηκαν αποθηκευμένα σε ειδική κτύπτη στο πάτωμα, μεγάλα χρηματικά ποσά, από διάφορα χαρτονομίσματα, τα οποία και κατασχέθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου 2017.

Πολλούς μήνες πριν ο σχεδιασμός των ληστειών

Οι τρεις ληστείες εκδηλώθηκαν με χειρουργική ακρίβεια. Οι δράστες γνώριζαν καλά τις κινήσεις και το πρόγραμμα των χρηματαποστολών. Γνώριζαν επακριβώς το δρομολόγιο που πραγματοποιούν και τα συνοδευτικά αυτοκίνητα που ακολουθούσαν σε μεγάλη απόσταση, με σκοπό να επέμβουν αφού θα έχει γίνει έφοδος από επίδοξους ληστές. Ως εκ τούτου, οι ληστές ακινητοποίησαν αρχικά τα συνοδευτικά οχήματα και ακολούθως τα τεθωρασκισμένα.

Ο σχεδιασμός της δεύτερης ληστείας, είχε ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2015. Ο δε σχεδιασμός της τρίτης ληστείας, ξεκίνησε οκτώ μήνες νωρίτερα. 

Οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν τις λεπτομέρειες των σχεδίων και κατέδειξαν τον Αντμίρ Νικάι Μουρατάι ως αρχηγό τους. 

admir_murataj2



Η έφοδος στο αεροδρόμιο των Τιράνων

Ο αρχηγός της συμμορίας των Ληστών του Ρήνου, παρά τα στοιχεία της έρευνας, εξακολουθούσε να διαφεύγει. Μετά τη δέσμευση της λείας των τριών προηγούμενων ληστειών, ο Μουρατάι ήταν δεδομένο ότι θα αναγκαστεί να ξανακτυπήσει. Αυτό συνέβη δύο χρόνια μετά την εξάρθρωση της συμμορίας, με τον Νικάι Μουρατάι να είναι ο μοναδικός που διέφευγε.

Ο Αντμίρ Μουρατάι και άλλοι ένοπλοι άνδρες, εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων και άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό από ένα αεροσκάφος. Οι μασκοφόροι ληστές μπήκαν στο αεροδρόμιο από μια είσοδο που χρησιμοποιείται από την πυροσβεστική υπηρεσία, έκλεψαν τα χρήματα και προσπάθησαν να διαφύγουν. Ακολούθησε καταδίωξη από την αστυνομία, με ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα ένας από τους δράστες να σκοτωθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες στο αεροπλάνο που στοχοθετήθηκε από τους ληστές είπαν σε δημοσιογράφους ότι οι μηχανές του αεροσκάφους είχαν τεθεί σε λειτουργία όταν τρεις άνδρες που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής μπήκαν από το κάτω μέρος, απείλησαν με όπλα το προσωπικό και διέταξαν τους παρεβρισκόμενους να πέσουν στο πάτωμα. Το αεροπλάνο επρόκειτο να αναχωρήσει με προορισμό τη Βιέννη.

«Οι δράστες αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια καταδίωξης σε έναν δευτερεύοντα δρόμο και ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του» ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέωσης, ο άνδρας αυτός βρέθηκε να έχει επάνω του ένα όπλο, μια χειροβομβίδα και γεμιστήρες με σφαίρες. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου, καταδιώκουν τουλάχιστον τρεις συνεργούς του που διαφεύγουν.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι εκλάπη κάποιο ποσό, χωρίς να διευκρινίσει το ύψος του. Κάποιες αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, όμως άλλες πηγές ανέφεραν ότι η λεία μπορεί να είναι πενταπλάσια.

https://www.protothema.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...