Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο γιγαντιαίος φωτοβολταϊκός σταθμός 190 MW πλησίον του Βαλτεσινίκου δεν αφορά το Μαίναλο;

Ο γιγαντιαίος φωτοβολταϊκός σταθμός 190 MW πλησίον του Βαλτεσινίκου δεν αφορά το Μαίναλο;

Η επιλεκτική  προσφυγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ΜΟΝΟ για τα τρία αιολικά της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Α.Ε. (κατασκευάστρια ανεμογεννητριών η SIEMENS) σε Μαίναλο (Βόρειο: 280,665 MW, Νότιο: 187,11 MW) και Λύκαιο (417,6 MW) γεννά πολλά ερωτηματικά!!! 

Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται και ο γιγαντιαίος φωτοβολταϊκός σταθμός της ίδιας εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Μαινάλου, όταν μάλιστα τα 5 φωτοβολταϊκά  που τον απαρτίζουν, συνολικής έκτασης 6.872 στρεμμάτων, αποτελούν ενιαίο έργο με τα αιολικά εναντίον των οποίων στρέφεται η Περιφέρεια;;;

Η προστασία και η υπεράσπιση του Μαινάλου μπορεί να είναι μερική και να εξαιρείται μια περιοχή που αναδεικνύεται από δραστηριότητες όπως οι αγώνες ορεινής ποδηλασίας στο Βαλτεσινίκο και στα μονοπάτια των «Αρκάδων Ποιμένων» και όπου οι ντόπιοι επενδύουν τόσο σε παραγωγικές δραστηριότητες (μελισσοκομία, κτηνοτροφία, γεωργία κ.ά.) όσο και στην ήπια τουριστική ανάπτυξη;;;

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν η Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και το Επιμελητήριο Αρκαδίας έχουν υποστηρίξει ανάλογες δράσεις στην περιοχή. Συνεπώς δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί το τεράστιο φωτοβολταϊκό δεν χαίρει αντίστοιχης αντιμετώπισης με τα αιολικά, όταν την ίδια στιγμή η Ε.Ε. προωθεί τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, καθώς έτσι μειώνονται τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κόστη (υφιστάμενες τεχνητές επιφάνειες, δίκτυα, δρόμοι κτλ.) αλλά και η απώλεια ενέργειας κατά τη μεταφορά της. Μάλιστα επιστημονική έκθεση του Κέντρου Ερευνών της Κομισιόν το 2019 υπολόγισε ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ηλεκτροπαραγωγή χωρών της Ε.Ε. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα μπορούν να καλύψουν το 32% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας[1].

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη εταιρεία, το 33% των μετοχών της ανήκει στον κρατικό γαλλικό κολοσσό EDF (ΓΕΜΗ, Ημ/νία Απόφασης Οργάνου 2020-07-15) που δραστηριοποιείται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια. Την EDF πρωτίστως τη γνωρίζουμε από τις πιέσεις της για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το 2014[2] και από τη συμμετοχή της στην αποικιοκρατικού τύπου παρέμβαση του Γάλλου πρέσβη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την προσφυγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ΣτΕ κατά αιολικού γαλλικής εταιρείας στον Ερύμανθο[3].

2η VOLTON ΜΑΙΝΑΛΟ

Εντύπωση επίσης μας προκαλεί η εξαίρεση του αιολικού της VOLTON ακριβώς δίπλα από τις 54 ανεμογεννήτριες του Νοτίου Μαινάλου! Το συγκεκριμένο έργο των 298,2 MW αποτελείται από 3 ακόμη τμήματα (!) σε Αρτεμίσιο, Λύρκειο, Πάρνωνα και οι επιπτώσεις του διαχέονται στις περιοχές γύρω από αυτό. Το μοντέλο ορατότητας απεικονίζει με κόκκινο τα σημεία από όπου θα είναι ορατή στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου μία ΜΟΝΟ από τις 25 ανεμογεννήτριες, ύψους 150 μ.

Αναμένουμε το Συμβούλιο να λάβει τα παραπάνω υπόψη και να διορθώσει άμεσα την απόφασή του συμπεριλαμβάνοντας στην προσφυγή το έργο στο σύνολό του, αλλά και τα αιολικά της VOLTON στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου.

Κλείνοντας, διαπιστώνουμε ότι δεν πληρώνουμε ακριβά μόνο για την ενέργεια εμείς και η ελληνική φύση, ώστε να εξασφαλίζουν «πράσινους ρύπους» εταιρείες-μεγαρυπαντές παγκοσμίως μέσω της εγκατάστασης ΑΠΕ, οι οποίες μεταξύ άλλων χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για τη λειτουργία τους. Πληρώνουμε επίσης ακριβά και μάλιστα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, το απορριφθέν ως ακατάλληλο από την Ε.Ε. έργο διαχείρισης απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ, της οποίας η εξαγορά από την αυστραλιανή First Sentier είναι στην τελική ευθεία[4]. Είναι θετικό ότι, στην ελλιπή κοινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 29/11/2022, τουλάχιστον συμπεριλαμβάνεται η προσφυγή κατά του εν λόγω «ΣΔΙΤ Πελοποννήσου».

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS

 

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364032119305179

[2] https://energypress.gr/news/ti-eipe-afentiko-tis-edf-ston-samara-gia-mikri-dei-kai-17 

[3] https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/354455_sto-stohastro-ton-aiolikon-o-erymanthos

[4] https://www.kathimerini.gr/economy/562148773/pros-tin-aystraliani-first-sentier-odeyei-i-terna-energeiaki/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...