Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στο δικαστικό χάρτη!"

"Να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στο δικαστικό χάρτη!"
Δικαιοσύνη για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα!

 

Κατά την χθεσινή συζήτηση συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής συσπείρωσης ανέδειξαν τις αντιδραστικές αλλαγές με την επιχειρούμενη αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων και αποτελεί ένα από τα πολλά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπογράμμισαν ιδιαίτερα την στόχευση αυτών των μεταρρυθμίσεων που είναι διπλή: Από τη μια, να ορθωθούν νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη και, από την άλλη, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και απονομής της με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Τόνισαν τέλος την σημασία το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου να αντιταχθεί στο σύνολο και  την ουσία των αντιδραστικών αλλαγών πέρα από την λογική του «παζαρέματος» και των «ανταλλαγμάτων», με κύριο αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση και να μην περάσει κανένα σχέδιο συγχώνευσης.

Παραθέτουμε τις τοποθετήσεις των Περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και το αντίστοιχο ψήφισμα που κατέθεσαν.

Τοποθέτηση Νίκου Κουτουμάνου:

Με το λεγόμενο σχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί εκτεταμένες αλλαγές στην διάρθρωση των δικαστηρίων σε όλη την χώρα. Τα προωθούμενα μέτρα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος δικαστικός χάρτης παρουσιαζόταν σαν κεντρικός στόχος της Έκθεσης Πισσαρίδη για την δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος ανέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα σχετική έκθεση, με τις προτεινόμενες λύσεις. Η έκθεση αυτή δημοσιεύτηκε και έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και συζητήσεις όπως σήμερα εδώ.

Βεβαίως το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε, γιατί ανεξάρτητα από την τελική υιοθέτηση του συνόλου ή μέρους των προτεινόμενων λύσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας -σ' αυτή την φάση - (γιατί τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει και επόμενη φάση), η έκθεση αποκαλύπτει τις τάσεις: εξοικονόμηση πόρων, συγχωνεύσεις δικαστηρίων, ανακατανομή του ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού, αντικατάσταση του ζωντανού ακροατηρίου, ειδικά δικαστήρια για τις υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου κοκ.

Αποτελεσματικότητα για ποιον;

 Το προωθούμενο σχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας αποτελεί ακόμα έναν κρίκο της αλυσίδας των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης από το αστικό κράτος.

Κάτω από την ομπρέλα της «επιτάχυνσης», η δικαιοσύνη επιδιώκεται να γίνει γρήγορη, αποτελεσματική, ευέλικτη και προσιτή για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Κατ' επέκταση, γίνεται ολοένα και πιο εχθρική, δυσπρόσιτη και ακριβή για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

Όποια και αν είναι η τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, ένα είναι το σίγουρο: θα συνεχίσει στο δρόμο των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, των προηγούμενων κυβερνήσεων υπηρετώντας την κεντρική αυτή κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαίο ότι η  Παγκόσμια Τράπεζα χαιρετίζει το έργο των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, και ότι θεωρεί σημαντικά και απαραίτητα τα βήματα και τις «μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010- 2018, για να μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιό της!

Οι κατευθύνσεις αυτές είναι δεδομένο ότι στοχεύουν αποκλειστικά στην ενίσχυση – στήριξη των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων. Γι' αυτό άλλωστε όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα ακόμα και στις περιπτώσεις, που προβλέπεται η ίδρυση ειδικών δικαστηρίων, όπως τα τόσο σημαντικά με όλα αυτά που γίνονται οικογενειακά δικαστήρια με την κατάλληλη στελέχωση και των υπόλοιπων αναγκαίων υπηρεσιών υποστήριξης, όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.

Στη σχετική συζήτηση, καταγράφεται ως βούληση της κυβέρνησης  η «ενοποίηση του πρώτου βαθμού» δικαστηρίων – Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων-   που επηρεάζει ένα ολόκληρο «τοπικό οικοσύστημα» και χτυπάει την εύκολη πρόσβαση των εργαζομένων στη δικαιοσύνη, μεγαλώνει την ταλαιπωρία και την γραφειοκρατία για τον απλό κόσμο.

Η προωθούμενη αλλαγή συνδυάζεται με ευρύτερα σχέδια ιδιωτικοποίησης της δικαιοσύνης (πχ  μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, που μέχρι τώρα ήταν στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, όπως προσημειώσεις υποθήκης, σωματεία, κληρονομητήρια).

Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν ιδιαίτερα τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και την τάση για συγκέντρωση.

Όλη η συζήτηση, με λίγα λόγια, δεν αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων, ούτε των πολιτών, ούτε των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, ούτε των δικαστικών, ούτε των εργαζομένων στα δικαστήρια. Αφορά την επιτάχυνση για τους κάθε λογίς μεγαλοεπενδυτές που δεν ανέχονται εμπόδια στα κέρδη τους!!

Τοποθέτηση Γιάννη Κελλάρη:

Πρόκειται για ένα από τα πολλά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της Ε.Ε., που στηρίζουν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ.) και το πληρώνει ακριβά ο λαός. Η φιλοσοφία αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (στον Άξονα 4.3 που αφορά τη Δικαιοσύνη), όπου αναφέρεται ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να υπηρετεί την "αντοχή της οικονομίας" και "να καταστεί πυλώνας προσέλκυσης επενδύσεων", αντί βέβαια να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και να συμβάλλει στην επίλυση των λαϊκών προβλημάτων.

Οι εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις στη δικαιοσύνη, στο όνομα της επιτάχυνσης, στόχο έχουν, δικαιοσύνη και κράτος, να υπηρετούν ακόμα περισσότερο το νόμο του κέρδους.

Να μην ξεχάσουν λοιπόν να μας πουν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων ποια είναι η θέση τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενα του, ποιά η θέση τους για την έκθεση Πισαρίδη, την Παγκόσμια Τράπεζα…. Εντάξει να μην κλείσει το Κιάτο, οι  Μολάοι, οι Γαργαλιάνοι, κλπ , αλλά δεν πρέπει να μεταφέρουμε την κουβέντα στα «παζάρια» και τα «ανταλλάγματα», τι θα μείνει και τι θα κλείσει, κάπου να τελειώνει και ο λαϊκισμός και να ασχοληθούμε με την ουσία!

Η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν έχουν συμβάλλει για να φτάσουμε σήμερα εδώ γιατί υπηρέτησαν σταθερά την ίδια στρατηγική και προετοίμασαν τις σημερινές εξελίξεις.

Πείτε μας λοιπόν συνάδελφοι εσείς που δεν λέτε κουβέντα για την ουσία, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτά που σημειώνονται στην εισαγωγή της έκθεσης της παγκόσμιας Τράπεζας όπου με μια φράση δίνεται ο χαρακτήρας των προωθούμενων αλλαγών: «Το αργό και αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, επιβαρύνοντας τη δυνητική ανάπτυξης…»!

Τα πάντα λοιπόν για τους επενδυτές!  Ταχύτητα για τα κέρδη τους και άσε τον κόσμο να τρέχει!!!

Στην έκθεση ως κριτήριο των συγχωνεύσεων επιλέγεται «το όριο του χρόνου διαδρομής των 2 ωρών»! Το μέγεθος των προτεινόμενων συγχωνεύσεων αποκαλύπτει ότι πλέον η πρόσβαση στο δικαστήριο θα γίνει μια απίθανη ταλαιπωρία για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως και για δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κ.ά.

Με βάση αυτά καταθέτουμε την πρόταση απόφασης - ψήφισμα που αντιτίθεται στο σύνολο αυτών των σχεδιασμών και  θεωρούμε ότι θα πρέπει να βάλουμε και εμείς τη σφραγίδα μας ως Πε.Συ., στον αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το νέο δικαστικό χάρτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

  • ·Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα υλοποιεί την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • ·Λέμε όχι στις συγχωνεύσεις! Θα αυξήσουν την οικονομική επιβάρυνση και θα προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία σε εργαζόμενους, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κ.ά. με καθημερινές μεγάλες αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων. Απαιτούμε πολυμελείς συνθέσεις στο δεύτερο βαθμό σε όλα τα είδη της δικαιοδοσίας.
  • ·Απαιτούμε να δοθεί προτεραιότητα στην ίδρυση ειδικών δικαστηρίων για εντοπισμένες κοινωνικές ανάγκες (οικογενειακά δικαστήρια, ειδικά δικαστήρια για θέματα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών κινδύνων, προστασίας του περιβάλλοντος κοκ).
  • ·Άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε δικαστικούς υπαλλήλους, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το νέο δικαστικό χάρτη.
  • ·Άμεση βελτίωση όλων των κτιριακών και εν γένει υλικοτεχνικών υποδομών στα δικαστήρια όλης της Πελοποννήσου.
  • ·Εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, από ηλεκτρονικά συστήματα και μηχανοργάνωση μέχρι αναλώσιμα κ.λπ.
  • ·Προαιρετική και όχι υποχρεωτική η ψηφιακή επίδοση εγγράφων.
  • ·Κατάργηση παραβόλων, τελών και κάθε οικονομικής επιβάρυνσης σε βάρος των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, που αναγκάζονται να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη.
  • ·Κατάργηση των αντιδραστικών θεσμών της ποινικής συνδιαλλαγής, ποινικής διαπραγμάτευσης και ποινικής διαταγής.
Κατάργηση των «πιλοτικών δικών», που λειτουργούν ως “μπούσουλας” και προδιαγράφουν το αποτέλεσμα για κάθε επόμενη σχετική δίκη προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου (όπως πχ απόφαση που έκρινε συνταγματική την περικοπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συντάξεων από το νόμο Κατρούγκαλου).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...