Παρέμβαση Νικολάου για το Ελαιοκομικό Μητρώο και τον αποκλεισμό παραγωγών από το Μέτρο 23

Σε παρεμβάσεις προχώρησε ο Γιάννης Νικολάου, χθες 14 Ιουλίου 2025, στο περιφερειακό συμβούλιο, σχετικά με το ελαιοκομικό Μητρώο και τον αποκλεισμό παραγωγών από το Μέτρο 23. Διαβάστε παρακάτω την ανάρτηση του:
Δύο από τις παρεμβάσεις μου στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο:
Για το ανεφάρμοστο χρονοδιάγραμμα και την ανέφικτη επικαιροποίηση του Ελαιοκομικού Μητρώου
Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, λειτουργικού και πραγματικά επαληθευμένου ελαιοκομικού μητρώου προϋποθέτει:
i) την ύπαρξη σχετικής υποδομής,
ii) την στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών με διοικητικό προσωπικό και εξειδικευμένες επιστημονικές ειδικότητες,
iii) τον εφοδιασμό τους με σύγχρονα μέσα καταγραφής και μέτρησης των ελαιοκομικών εκτάσεων,
iv) την διασύνδεση τους με τις λοιπές ψηφιακές υπηρεσίες ελέγχου και διασταύρωσης του Δημοσίου όπως το ΟΣΔΕ, το Κτηματολόγιο.
Είναι απαραίτητη η διαβούλευση με τα στελέχη, το υπηρεσιακό προσωπικό των σχετικών υπηρεσιών και τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία τέτοια ενέργεια, καθιστώντας την επικαιροποίηση του ελαιοκομικού μητρώου ανεφάρμοστη.
Το ελαιοκομικό μητρώο έχει να επικαιροποιηθεί από το 2005, καθιστώντας τα στοιχεία του εντελώς αναξιόπιστα!
Οι αρμόδιες ΔΑΟΚ δεν διαθέτουν ούτε επαρκές προσωπικό, ούτε τεχνολόγους γεωπονίας, ούτε μηχανικούς, δεν είναι εξοπλισμένες με επαγγελματικές συσκευές GPS, GIS, σύγχρονα μέσα μέτρησης εκτάσεων.
Οι επιπόλαιες και χωρίς διαβούλευση αποφάσεις του Υπουργείου ενέχουν σοβαρούς κινδύνους σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, αφού αφενός η έλλειψη διασύνδεσης με τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα δημιουργήσει ένα δυσανάλογο γραφειοκρατικό φόρτο σε βάρος τους και αφετέρου οι δηλώσεις συγκομιδής των ελαιοπαραγωγών δεν θα ανταποκρίνονται στο ελαιοκομικό μητρώο, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να κληθούν να πληρώσουν υψηλά διοικητικά πρόστιμα εξαιτίας μιας ανεφάρμοστης στην πράξη υπουργικής απόφασης!
Για τον αποκλεισμό των παραγωγών της Αρκαδίας από το Μέτρο_23
Η Περιφερειακή Αρχή μας είπε χθες, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου λογοδοσίας, οτι δεν ερωτήθηκαν για το ποιοι παραγωγοί θα μπούν στο Μέτρο_23!
Το θέμα όμως είναι, το τι θα κάνουμε για τους αγρότες οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι κάθε φορά στις καιρικές συνθήκες..
Το Μέτρο 23, θεσπίστηκε στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023–2027, με στόχο την έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας σε γεωργούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις).
Παρά το γεγονός αυτό και ενώ 1671 παραγωγοί στην Αρκαδία είχαν αρχικά ενταχθεί σε αυτό, "εν μια νυκτί" 1139 παραγωγοί πετάχτηκαν έξω!
Αυτό έγινε γιατί η ΔΑΟΚ Αρκαδίας αποφάνθηκε οτι δεν υπήρχε ζημία-μείωση της παραγωγής απο τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το 2024, συγκρίνοντας στοιχεία από τις παραγωγές του 2023, που επίσης ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους αγρότες επειδή και τότε είχαν επικρατήσει δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Πώς γίνεται η ΔΑΟΚ, στην οποία πολιτικοί προϊστάμενοι είναι η Περιφερειακή Αρχή, να αποφασίζει χωρίς να ζητήσει στοιχεία [παραστατικά] από τους παραγωγούς που επλήγησαν?
Δεν γίνεται να κρίνουν μόνο με στοιχεία ενός έτους! Έπρεπε να λάβουν υπόψη τους στοιχεία δύο και τριών ετών πίσω που οι παραγωγές ήταν διαφορετικές.
Οι αγρότες της Αρκαδίας ζητούν ισονομία και αυτό πρέπει να το στηρίξουμε όλοι και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να γίνει.
Σχετικά Άρθρα
- Τι είναι αυτό που συνδέει την Τρίπολη με τον Έβρο;
- Αποστολόπουλος για τις τσιμεντοστρώσεις στο Μαίναλο: "Ο δρόμος πρέπει να μείνει χωματόδρομος, για να κάνουμε το πανηγύρι μας;"
- Μέγας για την παράκαμψη Λαγκαδίων: "Να δούμε πιο ζεστά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών"
- Μπαράζ ευχαριστιών από τον Κούλη | «Ευχαριστώ Παπαθανάση, ευχαριστώ Περιφέρεια, ευχαριστώ ΕΥΔΑΜ»!
- Γιαννακούρας: "Τι έχετε κάνει έξι χρόνια για το δρόμο στα Τσιτάλια;" - Μανδρώνης: "Έχει ζητηθεί η σύνταξη συνολικής μελέτης"